El vestíbul d’FGC de Provença estrena l’obra artística en memòria de Pompeu Fabra

gencatobrespubliques1El vestíbul d’FGC de l’estació de Provença de l’Intercanviador de Diagonal mostra a partir de demà la intervenció de l’artista Jordi Benito, que ret homenatge a la figura de Pompeu Fabra. Així, l’obra s’estructura a partir d’una de les frases del lingüista, traduïda conceptualment al llenguatge matemàtic pel científic Jorge Wagensberg, que queda immortalitzada al paviment del vestíbul, mitjançant un gravat. L’actuació forma part del programa que el Govern té en marxa per a promoure la participació d’artistes en l’obra pública per tal de captar i transmetre als nous espais públics les particularitats socials i culturals de l’entorn mitjançant l’art.
fgc-estacio-provenca
El Govern ha impulsat en els últims anys la participació d’artistes en la construcció d’obra pública, per tal d’incorporar elements que aportin personalitat als nous espais públics i transmetre el llegat social i cultural del seu entorn.

En aquest sentit, per tal d’aportar rigor, professionalitat i objectivitat al procés d’anàlisi i selecció d’aquestes obres, a mitjans de gener es va constituir la comissió d’assessorament de les intervencions artístiques a l’obra pública, integrada per membres de la Generalitat, el MACBA i el FAD.

Així, entre d’altres intervencions, s’han incorporat obres artístiques a l’estació de metro de Mundet, Valldaura, Canyelles, Roquetes, Trinitat Nova de l’L3, de Maresme/Fòrum de l’L4, de Casa de l’Aigua i Torre Baró/Vallbona de l’L11, o d’Almeda i Pallejà d’FGC.

Estrena al vestíbul de Provença

Continuant en aquesta línia, el Departament de Política Territorial i Obres Públiques va impulsar la instal·lació d’una obra d’art en homenatge al lingüista Pompeu Fabra, al nou vestíbul d’FGC de l’estació de Provença de l’Intercanviador de Diagonal, a petició del director general de l’IDEC de la Universitat Pompeu Fabra, Pau Verrié.

Aquesta proposta, que s’estrena demà, 3 d’abril, vol recordar al viatger la figura de Pompeu Fabra a través de les paraules, mitjançant un gravat al paviment de granit del nou espai, a càrrec de l’artista de Jordi Benito.

L’obra, titulada Meeting Point, immortalitza una cita del lingüista especialment escollida pel poeta Antoni Marí d’entre els seus escrits personals:  Amb un acte de paraula podem expressar més d’un pensament.

El científic Jorge Wagensber ha estat l’encarregat de traduir al llenguatge matemàtic la sentència de Fabra, transformant aquesta obra poètica i conceptual en una intervenció abstracta, a partir de fórmules i símbols matemàtics.

L’espai del vestíbul on s’ha instal·lat l’obra pòstuma de l’artista Jordi Benito compta amb una il·luminació especialment escollida que potencia tot el conjunt i trasllada al viatger a una atmosfera singular.

Ampliació i remodelació del vestíbul de Provença

En el marc de les obres de construcció de l’Intercanviador de Diagonal, el DPTOP ha dut a terme l’ampliació, modernització i reforma del vestíbul d’FGC de l’estació de Provença. Durant el 2008, més de 8,5 milions de viatgers van utilitzar aquestes instal·lacions.

Així, s’ha ampliat la superfície del vestíbul més del doble, per tal de millorar els moviments dels viatgers en aquest punt especialment concorregut de la xarxa de transport públic de la ciutat.

A més, s’ha millorat l’accessibilitat a persones amb mobilitat reduïda, amb la instal·lació d’un ascensor que connecta l’exterior amb el vestíbul, a la cruïlla entre el carrer de Balmes i de Rosselló, i escales mecàniques.

2  d’abril de 2009