Es completen les obres d’urbanització a l’entorn de l’estació soterrada d’FGC de Pallejà

gencatobrespubliques9El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, ha visitat avui l’arranjament de l’entorn de la nova estació soterrada d’FGC de Pallejà, un cop completades les obres d’urbanització que s’hi han dut a terme. L’actuació, ha consistit en la recuperació d’un espai de 58.500 m2 per a la ciutat, que facilitarà la connexió entre les dues bandes del ferrocarril. Així, s’ha construït una plaça de 5.200 m2 i un passeig de vianants i vehicles d’1,4 quilòmetres de longitud, en paral·lel a les vies soterrades. Aquestes obres han suposat una inversió de 7,1 MEUR. L’actuació forma part del projecte de desdoblament de via i soterrament de l’estació d’FGC de Pallejà, en el marc de la implantació dels metros comarcals que han permès incrementar considerablement les freqüències de pas a la línia Llobregat-Anoia.

El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, ha visitat avui, acompanyat de l’alcalde de Pallejà, José Antonio Rubio, la nova àrea urbanitzada a l’entorn de la nova estació soterrada d’FGC de Pallejà, coincidint amb la finalització d’aquestes obres.

fgc-palleja

L’actuació ha permès alliberar l’espai que ocupava l’antiga estació, ubicada a nivell de superfície, així com un tram de vies d’1,4 quilòmetres de longitud, que ha estat soterrat i recuperat per a ús de la ciutadania. Això ha comportat una millora substancial pel que fa a la comunicació entre els dos sectors del municipi, fins ara separats pel pas del ferrocarril, de manera que s’integra aquesta línia a la ciutat i es millora la mobilitat transversal.

El soterrament del tram de vies i l’estació d’FGC de Pallejà ha comportat la recuperació d’una àrea de més de 58.500 m2 i la seva transformació en espais públics destinats al lleure i l’esbarjo, amb una inversió de 7,1 MEUR. En aquest sentit, les obres d’urbanització han comprès les actuacions següents:

· Nova plaça de 5.200 m2: sobre la nova estació soterrada d’FGC, a mig camí del nou passeig de vianants, s’ha construït  una gran plaça de 5.200 m2 de superfície per a l’ús públic.  La plaça se situa entre el carrer de Torres i Bages, l’església de Santa Eulàlia i el mercat municipal. Les obres han inclòs la urbanització de tota la zona amb la col·locació d’un paviment de formigó amb acabat de punta de diamant, d’un color morat especialment escollit d’acord amb l’entorn, així com bancs i altres elements de mobiliari urbà.  A més, s’han col·locat fileres d’estructures metàl·liques en forma d’arbre que aporten un valor estètic i alhora funcional, atès que generen zones d’ombra a la plaça, on no es poden plantar espècies vegetals naturals per la proximitat de l’estructura de l’estació. Finalment, s’han enjardinat els talussos de les rampes que superen el desnivell d’aquesta àrea.

· Nou passeig per a vianants i vehicles: amb el soterrament de les vies, s’ha creat un nou passeig per a vianants i vehicles de 1.400 metres de longitud, des del camí del Magina i fins poc després del carrer de Nostra Senyora de Montserrat.  El nou passeig compta amb les àrees següents:

 Zones d’esbarjo i descans per als vianants, amb diferents elements de mobiliari urbà, com ara pèrgoles sota les quals s’han instal·lat bancs per a resguardar-se del sol o el vent.

Àrees de descans amb estructura de pèrgola i carril bici

 Vials laterals de 3 metres d’amplada, per a permetre la circulació del trànsit rodat. També s’ha aprofitat per a habilitar un altre carril destinat a l’aparcament de vehicles, de 2,5 metres d’amplada.

 Carril bici al llarg de tot el passeig, que en alguns trams ocupa part de la calçada i, en d’altres, part del passeig per a vianants. Així, entre els carrer del Mestre Falla i el carrer del Mig, i entre el carrer del Sol i el final del passeig, el carril bici discorre per la calçada per a vehicles, de manera que s’ha utilitzat aglomerat vermell per distingir fàcilment el carril bici del carril per al trànsit rodat i garantir la seguretat.  En el tram intermedi, entre el carrer del Mig i el carrer del Sol, el carril bici discorre a través del passeig de vianants.

 Zones enjardinades i àrees verdes, que integren el nou passeig en l’entorn urbà i milloren l’estètica general del municipi

 Espais per als jocs infantils, per a promoure les activitats lúdiques i d’esbarjo a l’interior del nucli urbà

 Tres passos a nivell eliminats: l’actuació ha permès eliminar 3 passos a nivell existents per creuar a banda i banda del tren, la qual cosa ha suposat una important millora de la seguretat del trànsit de vianants i vehicles.

 Continuïtat dels carrers transversals: la urbanització a l’entorn del passeig i la nova estació ha permès donar continuïtat a la trama urbana, amb l’obertura de carrers més enllà de les vies del ferrocarril. En aquest sentit, es facilita la comunicació entre les dues bandes de la ciutat, cosa que permet els moviments transversals en els carrers següents:

 Nou pont al carrer de les Moreres: la urbanització ha inclòs la construcció d’un nou pont viari que creua per sobre el carrer de Barcelona. El nou pont compta amb estructures metàl·liques adossades que funcionen de grans jardineres, on s’ha dut a terme la plantació de diferents espècies vegetals, per a integrar l’obra en el municipi.

 Carrer d’Enric Granados – Carrer del Mig: aquests dos carrers han quedat ara connectats amb el nou passeig, donant continuïtat a la trama urbana

 Carrer de Sant Francesc: en aquest punt s’ha construït un nou accés adaptat a persones amb mobilitat reduïda mitjançant rampes i escales fixes, que permet la comunicació entre el carrer de Ramon Llull, ubicat a un nivell superior, i el nou passeig.

 A més, l’actuació ha inclòs la millora del paviment i el condicionament del carrer del Mestre Falla, el carrer de Nostra Senyora de Montserrat, la Riera Boter, el carrer de Pau Clarís, el carrer d’Ausiàs Marc i el carrer del Sol.

 Dins la implantació dels metros comarcal

 Aquesta actuació s’integra dins del projecte de desdoblament i soterrament d’un tram de 2,4 quilòmetres de longitud a l’interior del municipi de Pallejà. Així, aquest projecte forma part del conjunt d’actuacions executades amb l’objectiu de millorar les freqüències de pas a la línia Llobregat-Anoia d’FGC, mitjançant la implantació de doble via en diferents zones i la implantació dels metros comarcals.

 D’aquesta manera, durant el 2008 es van assolir freqüències de pas de 5 minuts en hora punta al tram Barcelona – Martorell, quan abans era de 8.30 minuts, i es va millorar també l’oferta als ramals d’Igualada i Manresa.

 En el cas de Pallejà, les obres han inclòs el desdoblament i el soterrament del tram de via entre el carrer del Torrent de la Magina i el carrer de Nostra Senyora de Montserrat  i la construcció de la nova estació soterrada.

fgc-mapa-lineas-baix-llobregat1

 La nova estació, de 2.500 m2 de superfície total, se situa davant de l’església de Santa Eulàlia i disposa de dos accessos a diferent nivell. L’accés ubicat a la part alta es troba al costat de la nova plaça més proper a l’església. Està adaptat a persones amb mobilitat reduïda, amb un ascensor que connecta l’exterior amb el vestíbul del costat oest, de 100 m2 de superfície.

 L’altra entrada es troba a l’altura del carrer de Barcelona, a prop del mercat municipal, i permet l’accés directe dels usuaris al vestíbul del costat est, d’uns 130 m2 de superfície, sense haver de superar cap desnivell.

 A banda de l’ascensor exterior, se n’han instal·lat dos més per connectar el nivell de vestíbul i el de l’andana, i s’ha construït un nou pas inferior adaptat, per a facilitar la comunicació entre les dues andanes laterals. El projecte ha suposat una inversió global de 77 MEUR.

29 de març de 2009