El conseller Nadal visita la nova seu d’FGC

El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, ha visitat avui la nova seu de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya situada entre la Via Augusta i els carrers del Vergós i de Cardenal Sentmenat, al districte de Sarrià. Amb aquest nou edifici, FGC disposa d’un espai molt més ample, així com dels equipaments necessaris per al desenvolupament de les seves activitats.  Al costat d’aquest edifici s’està ultimant  també  la nova seu de GISA, que es preveu que sigui operativa el segon trimestre de l’any vinent.

El projecte del conjunt dels dos edificis ha comportat una inversió de 33,1 MEUR.

Façana de la nova seu d’FGC

El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, acompanyat del president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Joan Torres, ha visitat avui la nova seu d’FGC, al barri de Sarrià ubicada precisament,  als terrenys situats entre la Via Augusta i els carrers del Vergós i de Cardenal Sentmenat, que antigament acollien els tallers d’FGC.

Es tracta d’un nou complex que acull tant la nova seu d’FGC, que ara s’estrena, com la futura seu de GISA en un edifici paral·lel. Aquest nou centre donarà cabuda a uns 400 treballadors de les dues empreses, que disposaran d’un espai més ample i confortable per al desenvolupament de les seves tasques.

En el cas d’FGC, el nou edifici reuneix les àrees de Presidència, Comunicació Corporativa i Màrqueting Estratègic, Recursos Humans, Econòmicofinancera, Projectes, Informàtica Corporativa, Desenvolupament i Planificació i Turisme i Muntanya, que fins ara tenien les seves respectives seus a l’Avinguda Pau Casals, al carrer Diputació i a la Via Augusta. Pel què fa a Gisa, l’edifici servirà també per aplegar en la mateixa seu als seus treballadors, que actualment es troben en edificis del carrer de Tarragona i de l’avinguda Josep Tarradellas.

El projecte ha comptat amb un pressupost de 33,1 MEUR, i és obra de l’arquitecte Carles Ferrater, que entre d’altres edificis, ha dissenyat també l’Hotel Joan Carles I o el Palau de Congressos de Catalunya, pel qual va obtenir el 2001 el Premio Nacional de Arquitectura Española.

Antics tallers d’FGC a Sarrià en els terrenys del nou complex

Nou complex seus d’FGC i GISA

Nova seu d’FGC

La nova seu d’FGC compta amb 149 treballadors que van iniciar el trasllat el passat 6 d’octubre i el van acabar el proppassat 24 de novembre. La unificació d’aquestes àrees corporatives millora notablement el dia a dia de l’empresa, atès que facilita la comunicació entre les àrees i les persones que formen part d’FGC i n’agilitza les gestions.

La resta de departaments d’FGC es troben ubicats a les dependències de Rubí, on hi ha el Centre Operatiu (COR) i el Centre de Comandament Integrat (CCI), que acullen les àrees de Manteniment, Operacions i Sistemes; Martorell, on hi ha els tallers de la línia Llobregat-Anoia; Monistrol de Montserrat, amb l’explotació de Montserrat (cremallera i funiculars); i les estacions de muntanya de Vall de Núria i La Molina, que formen part de la Unitat de Negoci de Turisme i Muntanya.

Instal·lacions més amples i modernes

El nou complex comprèn una superfíce total construïda de 21.025 m2 que acull els dos nous edificis rectangulars construits en paral·lel i separats per un espai obert de 1.007  m2. Disposa de dos accessos als carrers de Cardenal Sentmenat i del Vergós amb la Via Augusta.

La seu corporativa d’FGC compta amb soterrani, planta baixa i tres plantes superiors. Disposa, a més, d’un soterrani d’ús compartit situat a la planta -2 destinat a aparcament propi, amb 4.480 m2 de superfície i 135 places. Té una superficie total de 5.110 m2 i disposa de 3 ascensors adaptats a persones amb mobilitat reduïda.

L’edifici costat mar, que acollirà l’empresa pública Gisa, té característiques semblants a la nova seu d’FGC,  disposa d’una superfície total de 5.853 m2, amb 4 ascensors adaptats a persones amb mobilitat reduïda.

Finalment, les obres han inclòs la construcció d’un nou aparcament soterrat públic a la banda muntanya, al costat de l’edifici d’FGC, amb una capacitat de 276 places i una superfície de 5.582 m2, que gestionarà l’Ajuntament de Barcelona.

Dos nous edificis sostenibles

Durant tot el procés constructiu, s’han utilitzat materials ecològics i reciclables per tal de protegir el medi ambient i reduir el seu impacte. Així, aquests edificis han estat dissenyats tenint en compte els criteris de sostenibilitat ambiental,  estalvi energètic i aprofitament dels recursos. D’una banda, incorporen un sistema que regula automàticament la il·luminació i la climatització de l’edifici d’acord amb les condicions externes. Així, aprofita al màxim els recursos naturals i minimitza la despesa elèctrica. També, al primer pis soterrat dels dos edificis s’han construit uns lluernaris per tal d’aprofitar la llum natural.

A més, la façana exterior s’ha construit amb un disseny en forma de cortina que permet ventilar l’interior quan el vent és favorable i, a més, facilita l’entrada de llum natural. D’aquesta manera, s’ha utilitzat un sistema constructiu que potencia les característiques tèrmiques de l’edifici per tal d’estalviar energia.

Nou espai públic a la Via Augusta
La nova ubicació de les seus de Gisa i FGC, realitzats per l’arquitecte Carles Ferrater, suposarà una fita urbana a la Via Augusta, ja que aquest nou edifici generarà un espai de transició entre les diferents trames de la ciutat que es troben en aquest enclavament.

Així, les obres també comportaran millores per a la mobilitat dels vianants entre la Via Augusta i el carrer de Cardenal Sentmenat, on s’urbanitzarà un nou espai amb zones verdes, que millorarà sensiblement l’entorn d’aquesta àrea on s’ubicaven els antics tallers i la platja de vies de ferrocarrils.

A l’esquerra, els dos nous edificis; a la dreta, el nou parc urbà

12 de desembre de 2008