L’Euromed celebra el seu desè aniversari

Més d’11,5 milions de viatgers han utilitzat els trens Euromed de Renfe

•L’Euromed aconsegueix augmentar la demanda del tren entre Barcelona i València un 60% des de la seva posada en funncionament
•Va modificar tant el perfil del client com els motius de viatge entre Barcelona i València
•Fins el moment s’han programat més de 35.000 trens amb una puntualitat superior al 90%

21-jun-07.- Des de la seva posada en funcionament el 16 de juny de 1997, més d’11,5 milions de viatgers han utilitzat els trens Euromed de Renfe. Transcorreguts deu anys des de la posada en servei del tren Euromed amb origen i destinació Catalunya, el trajecte que ha registrat major volum de viatgers és el de Barcelona – València, amb més del 60% dels desplaçaments. El tren Euromed a més presta servei a les ciutats de Tarragona, Castelló i Alacant.

Durant aquests deu anys, aquest tren ha realitzat un total de 35.000 viatges comercials, amb més d’11.500.000 viatgers i prop de 20 milions de quilòmetres recorreguts. El servei Euromed s’ha convertit en el tren preferit pels clients del Corredor Mediterrani: en els seus primers sis mesos va ser utilitzat per 366.565 persones; al 1998, primer exercici complet, hi van viatjar 797.485 clients; i l’any passat van ascendir a 1.300.789 viatgers. Aquesta gran acceptació es reflexa en l’alta ocupació mitja actual amb el 95% i també en l’òptima valoració dels usuaris del servei, que es van manifestar satisfets o molt satisfets en el 94% dels casos i el van qualificar amb una nota mitja de 7,4 punts sobre 10.

Les enquestes realitzades per Renfe constaten que el 35% dels viatges es realitzen per motius professionals seguits per motius d’oci i vacances amb el 29%. El perfil del viatger tipus respon a una edat mitja entre 30 i 44 anys, dona (52%), amb estudis universitaris (60%).

El fet de connectar dos dels principals nuclis de població i d’activitat econòmica del país fa que la relació Barcelona – València tingui un important component de caràcter professional. D’altra banda, aquests trens connecten les zones més turístiques del litoral mediterrani, pel que també te una clientela de marcat caràcter estacional, especialment en temporada estival. L’any passat l’ús del tren entre Barcelona i València per motius d’oci va augmentar alguns punts respecte l’any passat.

Una de les conseqüències d’aquests resultats d’acceptació del producte Euromed és la recomanació que fan del mateix en el seu entorn i fins i tot a ells mateixos (en aquest cas seria la fidelitat al producte, escollint aquest mitjà davant d’altres a la hora de realitzar un nou viatge). Totes aquestes dades confirmen que la relació qualitat/preu del producte Euromed a la relació Barcelona – València disposa del recolzament i aprovació dels seus clients i asseguren un creixement constant de la seva quota de mercat.

Els trens Euromed disposen de 212 places a classe turista i 112 a preferent, més una plaça a cada classe per a persones de mobilitat reduïda. El seu modern disseny oferta els millors avenços en comoditat, espai interior, servei i atenció a bord, amb lavabos adaptats a clients amb mobilitat reduïda i cura dels nadons, etc. Els viatgers de classe preferent reben durant el trajecte l’esmorzar, snack, el dinar o el sopar (en funció de l’hora). A tot això se li ha de sumar uns temps de viatge verdaderament competitius: 2h 55 minuts entre Barcelona i València.