Renfe respon a les declaracions del diputat de CiU Jordi Jané

El diputat de CiU utilitza una resposta parlamentària del Ministeri de Foment de manera esbiaixada

16-mar-07. Renfe, empresa pública dependent del Ministeri de Foment, desitja aclarir unes manifestacions realitzades pel diputat de CiU Jordi Jané, que utilitza una resposta a una pregunta parlamentària per a desqualificar la política d’inversions del Ministeri de Foment i els compromisos del Ministeri a Catalunya. Així, aquest diputat utilitza les dades d’inversió de Renfe-Operadora a Catalunya per assenyalar que la ministre de Foment no compleix els seus compromisos.

En aquest sentit, Renfe-Operadora desitja aclarir el següent:

• Per la seva pròpia essència i raó social, plasmada en el seu Estatut Jurídic, Renfe-Operadora és una empresa que només realitza transport ferroviari i realitza el manteniment dels trens de la seva propietat. Per això, les inversions de Renfe són, en la seva immensa majoria, compres de trens, inversions que mai distribueix per Comunitats Autònomes, ja que és impossible determinar una distribució de les mateixes. Els trens, doncs, són inversions que no poden localitzar-se, al tractar-se, com s’ha assenyalat, de material mòbil. El sr. Jordi Jané sap perfectament que, per exemple, no es pot atribuir a cap Comunitat Autònoma un tren que circula des de Barcelona, per Aragó, Madrid, Castella La Manxa i Andalusia.

• Renfe només localitza les inversions en tallers. En aquest sentit, a Catalunya, en concret a Can Tunis, es desenvoluparà una inversió molt important en un nou taller d’Alta Velocitat, inversió que, aquesta sí, és localitzable.

• Renfe realitzarà l’esforç inversor més important de tota la seva història per modernitzar el seu parc de trens. Per això es dotarà de 587 nous trens, de Rodalies (283 nous trens) Media Distancia convencional (107 nous trens) i Alta Velocidad-Larga Distancia (197 trens), i de 100 locomotores de Mercaderies. En total, Renfe invertirà 5.085 milions d’euros fins el 2010 en compra de trens. Aquesta inversió, com sap el diputat sr. Jordi Jané no pot localitzar-se ni atribuir-se a una sola Comunitat Autònoma.

• Renfe lamenta la identificació realitzada entre les seves pròpies inversions i les del conjunt del Ministeri de Foment.