TMB. Mesures per compatibilitzar el funcionament del transport públic amb l’emergència sanitària

13.03.2020
Se suprimeix la venda de bitllets als autobusos quan hi hagi alternatives, es tanquen les oficines d’atenció presencial que no tinguin sistemes físics de separació entre personal i usuaris i s’incrementen els protocols d’higiene.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha signat avui una resolució per adaptar el funcionament del sistema de transport públic a les mesures recomanades per gestionar l’emergència sanitària provocada pel coronavirus, segons ha informat el Departament en un comunicat. Les mesures tenen com a objectiu mantenir la prestació dels serveis de transport col·lectiu i garantir, alhora, el compliment de les recomanacions de les autoritats sanitàries, tant per als usuaris com per als treballadors.

D’acord amb l’objectiu de reduir l’activitat del país i evitar les concentracions de persones, s’avança cap a un nivell d’ocupació dels serveis de transport de només un terç de la seva capacitat màxima, per mantenir una distància mínima d’un metre entre les persones. En aquest sentit, s’utilitzaran els mitjans de difusió dels diversos operadors de transport públic per recordar aquestes recomanacions a les persones usuàries i es farà seguiment de l’ocupació per comprovar si la demanda es redueix com a conseqüència del tancament dels centres educatius i de les mesures laborals.

Plans de contingència
D’altra banda, la resolució indica que els operadors de transport públic hauran d’elaborar plans de contingència que prevegin les solucions per mantenir els serveis davant de possibles baixes de personal. En el cas que aquestes baixes impossibilitin la prestació dels serveis, ho hauran de comunicar a l’administració competent, que buscarà la millor solució en el marc del sistema. També hauran de determinar les àrees de la seva activitat on no sigui possible aplicar ni el teletreball ni la flexibilització horària, i fixaran les mesures per mantenir operatius els centres de control de les operacions.

Pel que fa a la protecció dels treballadors del transport públic, a partir del dilluns, 16 de març, se suprimirà la venda de bitllets als autobusos quan hi hagi altres alternatives i es tancaran les oficines d’informació i atenció presencial que no disposin de sistemes físics de separació entre el personal i els usuaris. Els serveis d’atenció telefònica i telemàtica es reforçaran.

Tots els operadors de transport públic hauran d’incrementar els seus protocols d’higiene i neteja per evitar els contagis. Tot i així, d’acord amb el criteri de les autoritats sanitàries, es recomana que les persones de més de 65 anys, o qui pateixi malalties cròniques o diverses malalties o bé tingui un estat immunosuprimit, eviti utilitzar els mitjans de transport públic col·lectiu en la mesura del possible.

En el cas que s’apliquessin restriccions d’ús del transport públic, s’implantaran mesures per garantir els desplaçaments obligats de les persones més vulnerables.

Compensació de títols de viatge no utilitzats
Un cop acabi l’emergència, les autoritats del transport metropolità (ATM) territorials establiran els mecanismes de compensació dels títols de viatge que no s’hagin pogut utilitzar i que hagin caducat.

L’impacte econòmic de l’adopció d’aquestes mesures, i de les que es puguin adoptar més endavant, s’assumirà amb les partides que la Generalitat habiliti per afrontar l’emergència. La vigència d’aquestes mesures s’inicia avui divendres, 13 de març, i es podran revisar en funció de la situació epidemiològica de cada moment.

Darrera modificació: 13.03.2020