TMB. El funicular de Montjuïc deixa de funcionar a partir d’aquest dimarts

23 de març del 2020
Els desplaçaments amb les xarxes de TMB continuen disminuint: el cap de setmana metro i autobusos han registrat un 93% menys de passatgers

El funicular de Montjuïc, que connecta l’estació de metro de Paral·lel i l’avinguda de Miramar, deixarà de funcionar a partir de demà, dimarts 24 de març, i fins a nou avís, amb motiu del cessament d’activitat als equipaments i el tancament dels parcs de la muntanya arran de l’emergència sanitària per coronavirus. Igualment, per als desplaçaments indispensables, la zona continuarà servida amb transport públic mitjançant les línies regulars dels autobusos de TMB 13, 55 i 150.

Recordem que el telefèric de Montjuïc va deixar de funcionar el 14 de març passat, igual que el Barcelona Bus Turístic, en el context de la restricció de mobilitat, suspensió d’actes lúdics i confinament general de la població per contenir l’epidèmia.

Aquesta indicació de no fer desplaçaments està sent seguida de manera cada vegada més àmplia, amb la conseqüent reducció dels viatges en mitjans col·lectius. A la xarxa de metro es va registrar divendres passat un 88% menys d’afluència que en un divendres feiner i a la d’autobusos la reducció va ser del 91,4%. El cap de setmana, amb una oferta adaptada, tan sols van utilitzar el bus o el metro el 7% dels que solien fer-ho en condicions normals.

Avui dilluns les dades provisionals apunten a una altra baixada de les validacions: fins a les 15 hores les validacions al metro havien baixat un 87% (divendres a la mateixa hora el descens era del 85%). Tot i així s’ha mantingut l’oferta de transport a la xarxa de metro, d’entre el 66% i el 75% de trens en circulació, i a la d’autobusos, en torn del 50%.

TMB continua recordant a tots els viatgers l’obligació de no moure’s de casa sinó és per raons d’estricta necessitat. També ha pres noves mesures per limitar l’ocupació dels vehicles. Per això des del cap de setmana figura en cartells a les portes dels autobusos el màxim d’ocupació, que és de 30 persones als articulats, 20 als estàndards, 10 als midis i 5 als minibusos.

Incidència del Covid-19 en la plantilla
Quant a la situació sanitària del personal de TMB, actualment hi ha set casos confirmats de coronavirus, que representen un 0,08% del personal. Les persones en quarantena amb simptomatologia són 173, el 2,09 de la plantilla. I a més hi ha 292 persones en quarantena sense simptomatologia, un 3,59% de la plantilla.

A més, un 12,28% del personal s’està al seu domicili pel fet ser considerat grup de risc, com ara les persones que tenen historial de malalties cardíaques o respiratòries, entre d’altres, les dones embarassades i les lactants. Finalment, un 17,1% està en situació de baixa per diverses afeccions.

El personal disponible de TMB està fent un gran esforç per garantir la mobilitat a les persones que ho necessiten. S’ha establert un pla de rotació d’una part de personal de Bus i Metro, de manera que es protegeix la seva salut i també es garanteix la continuïtat en la prestació del servei. La Presidència i la Direcció de la companyia han reiterat el seu agraïment a la plantilla per la seva contribució exemplar a superar aquesta situació excepcional.

Control de temperatura
Per protegir la salut de les persones, tant de la plantilla com usuàries, TMB està desplegant mesures organitzatives, de prevenció, de distanciament entre persones i de desinfecció sistemàtica de vehicles i instal·lacions, entre d’altres. Una nova mesura, aquesta amb caràcter intern, és el control de temperatura a les persones que accedeixen als centres de control, òrgans vitals per a la continuïtat del servei a les xarxes de metro i autobusos.

Aquest control mitjançant termòmetre d’infrarojos s’implantarà a partir d’avui a l’entrada de l’edifici d’oficines de Metro de La Sagrera. La mateixa mesura s’aplicarà, a partir de dimecres, al centre de control de bus.