FGC inicia les obres d’allargament de les vies i les andanes de l’estació de Plaça Catalunya

16/01/2020
· El projecte consisteix en incrementar la distància de seguretat en la parada dels trens, necessària per a les entrades automàtiques a l’estació
· Els treballs inclouen també l’ampliació del vestíbul i la millora de l’accés a les andanes per optimitzar la capacitat i la funcionalitat de l’estació

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha iniciat avui les obres de millora de l’estació de Plaça Catalunya, de la línia Barcelona-Vallès, que es reconfigurarà per adaptar-la als requeriments de seguretat propis de les entrades automàtiques dels trens. El projecte inclou l’allargament de les vies i de les andanes així com l’ampliació del vestíbul. Aquesta actuació, que dota de més robustesa la xarxa ferroviària d’FGC, és necessària per a l’increment de freqüències que es produirà amb l’arribada progressiva de 15 noves unitats, fet que permetrà que en hora punta hi hagi trens a Terrassa (S1) cada 5 minuts, trens a Sabadell (S2) cada 5 min, a més dels trens al ramal Tibidabo (L7). Plaça Catalunya és la principal estació de la línia, amb 13 milions de validacions anuals.

Els treballs consistiran en allargar les vies actuals a l’estació fins a aconseguir una distància de 21,90 metres des del punt d’estacionament dels trens fins als topalls, a les vies 1, 2, 3 i 4. Aquesta distància és un requisit de seguretat necessari per al nou servei, ja que els trens entraran de manera automàtica a l’estació.

La nova configuració de les vies obliga a realitzar canvis en l’espai de l’estació. El vestíbul creixerà dels 470 metres quadrats actuals fins als 533. Aquesta ampliació generarà un espai de circulació més ampli per a l’accés i sortida dels usuaris i permetrà recol·locar elements funcionals de l’estació. Així, es desplaçarà la barrera tarifària i les màquines de venda de títols de transport, se substituiran els actuals ascensors i s’instal·laran noves escales fixes i mecàniques.

Per fer l’actuació d’ampliació del vestíbul és necessari ocupar dos carrils de circulació del carrer Pelai, així com part de la vorera entre el carrer Pelai (costat muntanya) i Pl. Catalunya. En una primera fase, compresa entre avui dijous, 16 de gener, i el diumenge 31 de maig, s’afectarà a la totalitat de la vorera a la cantonada C. Pelai-Pl. Catalunya. L’actual accés d’FGC es mantindrà. En una segona fase, entre l’1 de juny i el 4 de desembre, s’afectarà només parcialment la vorera, permetent així el flux de vianants.

L’execució de les obres s’ha programat de manera que es produeixi la mínima afectació tant a l’usuari com al servei i a les actuals entrades i sortides de l’estació. Els treballs que es duran a terme en diferents fases:
1. Allargament de les vies 1 i 2 costat Rambles, amb andanes i nous topalls; enderroc de les escales actuals d’accés a l’andana (entrevia 1-2) i execució de dues noves escales mecàniques en substitució de les anteriors.
2. Ampliació del vestíbul d’entrada costat Rambles.
3. Trasllat de les barreres tarifàries i de les màquines de venda de bitllets des de la seva posició actual al nou vestíbul.
4. Execució d’una nova escala fixa d’accés a l’andana (entrevia 1-2) costat Rambles.
5. Nou ascensor entre el vestíbul costat Rambles i la planta andana.
6. Allargament de les andanes de les vies 3-4 costat Bergara.
Les obres tenen un termini d’execució de 15 mesos i un pressupost de 4,1 milions d’euros.