Conseller Calvet: “Inversions com la de la línia Llobregat-Anoia, que sumen 27,8 MEUR, garanteixen l’eficiència del transport públic”

Treballs de renovació de la via, instal·lació d’una catenària rígida o la il·luminació led són algunes de les actuacions més destacades.
S’instal·laran pantalles interactives a les estacions a la disposició dels usuaris i els inspectors d’FGC disposaran de tauletes tàctils per fer gestions en línia

En una visita d’obres realitzada aquesta matinada a l’estació de L’Hospitalet Av. Carrilet, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, el president d’FGC, Enric Ticó, i una vintena d’alcaldes i alcaldesses de les poblacions per on circula la línia Llobregat-Anoia han pogut conèixer sobre el terreny les millores que s’estan executant actualment en el conjunt de la línia. El conseller ha remarcat que obres com les de la línia Llobregat-Anoia, que sumen 27,8 MEUR, “garanteixen l’eficàcia del transport públic i són imprescindibles per aconseguir la qualitat necessària”. I ha dit que aquests projectes “haurien de servir perquè altres administracions prenguin nota” ja que “sense bones infraestructures no hi ha bon servei”.

En concret, les autoritats s’han desplaçat per l’interior del túnel que connecta les estacions de L’Hospitalet Av. Carrilet i Almeda, on cada nit es treballa en diferents trams per a la renovació de la via, les subjeccions, els carrils, les travesses i el balast. A més, entre les estacions d’Almeda i Cornellà Riera, on la proximitat als habitatges és superior, s’instal·la una manta antivibratòria per minimitzar els efectes de la circulació dels trens.

Per últim, també s’està renovant el sistema de drenatge de les plataformes del túnel entre les estacions d’Almeda i Cornellà Riera. Amb un pressupost de més d’1,7 MEUR les obres finalitzaran durant aquest juliol. Aquesta actuació s’emmarca en un pla d’actuacions a la línia Llobregat-Anoia que comportarà una inversió total de 27,8 MEUR.

Una millora integral de la línia Llobregat-Anoia
A més de les actuacions de renovació de la via entre les estacions de L’Hospitalet Av. Carrilet, Almeda i Cornella Riera, FGC també treballa en d’altres projectes per a la millora de les seves instal·lacions al Metro del Baix Llobregat:

Reposició i manteniment d’actius
· Renovació de les vies de les andanes a les estacions de Sant Josep, Cornellà Riera i canvis a L’Hospitalet Av. Carrilet. Termini: primavera 2019. Inversió: 1.700.000€.
· Millora de la ventilació del túnel a Cornellà Riera. Termini: setembre 2018. Inversió: 250.000€.
· Renovació del pou de bombes a Almeda. Termini: juny 2018. Inversió: 250.000€.
· Obres de millora del drenatge entre Magòria La Campana i Ildefons Cerdà i entre Gornal i Sant Josep. Termini: finals 2018. Inversió: 400.000€.
· Obres de consolidació de la contravolta del túnel als pous de bombes d’Almeda i Cornellà Riera. Termini: finals 2018. Inversió: 1.000.000€.
· Talussos i vessants. Inversió: 1.000.000€.
· Infraestructura: túnels i ponts. Inversió: 750.000€.
· Via (actuació en ramals industrials, millora del confort del traçat, tancaments, reposició dels aparells de via). Inversió: 3.300.000€.
· Edificis. Inversió: 500.000€.
· Instal·lació de catenària rígida i rependolat de la línia. Inversió: 1.200.000€.
· Millores de baixa tensió i millora de la eficiència energètica. Inversió: 500.000€.
· Enclavaments. Inversió: 500.000€.
· Sotscentrals. Inversió: 300.000€.
· Maquinària pel manteniment de via: perfiladora, amoladora, plataformes i locomotora. Inversió: 5.000.000€.

Projectes en curs
Instal·lació del sistema de Frenada Automàtica Puntual (FAP) digital. Inversió: 4.231.706€.
Centre Operatiu de Martorell (COM). Inversió: 7.000.000€.

FGC amb l’Smart Train: una tecnologia que millorarà la gestió de la informació per als viatgers

Properament també s’introduiran novetats en la manera de treballar dels inspectors d’FGC per facilitar i agilitzar les tasques del seu dia a dia. D’aquesta manera, es dotarà als inspectors de tauletes tàctils que els permetran fer gestions en línia sense la necessitat de portar a sobre físicament la documentació. Això permetré millorar els processos, la immediatesa i l’ergonomia.

A més, amb l’objectiu d’oferir una informació més personalitzada i en temps real als clients, està prevista la instal·lació de 15 pantalles tàctils en diferents punts de la línia Llobregat-Anoia. Aquests quioscos interactius oferiran informació molt diversa als usuaris, com ara: informació de l’estació i el seu entorn, del servei d’FGC, de la connexió amb altres sistemes de transport, etc.

Pantalles d’informació als viatgers
Una altra de les actuacions a les estacions del Metro del Baix Llobregat serà la incorporació de pantalles a les andanes i als vestíbuls amb informació dels horaris dels trens i de les incidències. Aquestes pantalles, que aporten informació en temps real de l’estat del servei, s’instal·laran a totes les estacions de la Corona 1 de la línia Llobregat-Anoia abans de finalitzar el 2018. La resta d’estacions incorporaran les pantalles progressivament i s’espera que estiguin disponibles a totes les estacions de la línia durant l’any 2019.

Els rombes característics d’FGC també arriben al Metro del Baix Llobregat
Una de les novetats més vistoses que identificaran els usuaris de la línia Llobregat-Anoia els propers dies, és la instal·lació dels característics rombes amb els noms de les estacions en diferents punts de la xarxa. Entre les estacions que ja compten amb aquesta senyalització hi ha Pl. Espanya, Cornellà Riera, Almeda i L’Hospitalet Av. Carrilet. Tot i això, l’objectiu del projecte és instal·lar-ho progressivament a totes les estacions del Metro del Baix Llobregat.

Aquesta millora en la senyalització de les estacions es fa amb l’objectiu d’homogeneïtzar i unificar la imatge de les Línies Metropolitanes d’FGC i reforçar la identitat corporativa de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.

Aquestes actuacions s’emmarquen dins la política de manteniment d’actius i renovació dels diferents equipaments, instal·lacions i infraestructures que duu a terme FGC per poder seguir donant un servei de qualitat als seus usuaris.