Renfe col·labora amb el Departament de Cultura i Mijtans Comunicació en el programa per a fomentar la lectura Tasta’m

•    S’editaran capítols o extractes de novetats editorials de 50 obres en llengua catalana
•    Els 150.000 opuscles de cada obra es distribuiran a les principalas d’estacions de Rodalies
•    Aquesta iniciativa s’enmarca en la estratégia de Responsabilitat Social de Renfe, Un tren de Valors

10-nov-08.- Renfe col•labora amb el programa Tasta’m, orientat a fomentar la lectura entre els ciutadans i promoure la producció editorial en llengua catalana. Aquest nou programa es posa en marxa aquesta setmana pel Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya i la Conselleria d’Educació i Cultura del Govern de les Illes Balears amb la intenció de impulsar la lectura i millorar l’hàbit i la competència lectora en qualsevol suport, promovent especialment la lectura en català.

El programa Tasta’m consisteix en l’edició d’opuscles amb primers capítols o extractes de novetats editorials en llengua catalana, que seran distribuïts de manera massiva i amb periodicitat setmanal, durant 50 setmanes, a través dels transports públics de Catalunya i Balears: trens de rodalies, bus, metro, ferrocarrils i tramvia. En concret, el tiratge de cada opuscle serà de 150.000 exemplars, dels quals 145.000 es distribuiran a Catalunya, i els altres 5.000, a Balears.

Els opuscles del programa Tasta’m es distribuiran a 23 estacions de Rodalies: Clot Aragó, Plaça de Catalunya, Arc de Triomf, Sant Andreu Arenal, Mataró, Badalona, Premià de Mar, Vilanova i la Geltrú, Sitges, Gavà, Mollet Sant Fost, Granollers, Vic, Granollers Canovelles, Vilafranca del Penedès, Martorell, Molins de Rei, Sant Feliu de Llobregat, Cornellà de Llobregat, L’Hospitalet de Llobregat, Cerdanyola del Vallès, Sabadell Centre i Terrassa.

Renfe Un tren de valors
Renfe manté, en el marc de la seva estratègia de Responsabilitat Social anomenada Un tren de valors, un ferm compromís amb la cultura a través de diferents convenis de col•laboració i patrocini en totes les seves manifestacions. Especialment abocat al foment de la lectura, la música, les arts plàstiques i el teatre, entre d’altres, durant el 2008 està desenvolupant importants accions per a vincular la seva activitat al desenvolupament i la promoció cultural a Catalunya.

Les obres seleccionades
La campanya inclou novetats editorials en diferents gèneres: narrativa, no ficció, divulgació, poesia, teatre, etc. El títols escollits per formar part de la campanya són proposats pels editors d’acord amb les seves previsions i prioritats, i escollits per una comissió de selecció que es reuneix periòdicament i que està formada per: dos representants del Programa de Foment de la Lectura del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya; el director de la Institució de les Lletres Catalanes; el director de l’Àrea d’Edició i Premsa de l’Institut Català d’Indústries Culturals; el delegat de Literatura de la Conselleria d’Educació i Cultura del Govern de les Illes Balears, i tres experts en la matèria, designats pels governs català i balear.

La comissió de selecció no pot escollir més de dues obres de la mateixa empresa editorial en un mateix trimestre, i en el cas dels grups editorials, el nombre de títols escollits no pot ser superior a quatre per trimestre.

La relació de títols, autors i calendari de les primeres obres que es distribuiran és la següent:

·  De tot cor, d’Andreu Martín (Bromera Edicions). Del 10 al 16 de novembre de 2008.
·  Coses que et passen a Barcelona quan tens trenta anys, de Llucia Ramis (Columna Edicions). Del 17 al 23 de novembre de 2008.
·  Criatures d’un altre planeta, d’Elisabet Pedrosa (La Magrana – Dèria). Del 24 al 30 de novembre de 2008.
·  La rebel•lió, de Joseph Roth (Editorial Ensiola). De l’1 al 7 de desembre de 2008.
· Això és (i no és) allò, de Jesús Tusón (Ara Llibres). Del 8 al 14 de desembre de 2008.
· Retorn amarg, de Lluïsa Forrellad (Angle Editorial). Del 15 al 21 de desembre de 2008.
· Pedra foguera, antologia de poetes joves (Documenta Balear). Del 5 a l’11 de gener de 2009.
· Els mil i un quarts d’hora, de T. S. Gueullette (Editorial Moll). Del 12 al 18 de gener de 2009.
· Ala de corb i els traficants d’esclaus, d’Enric Larreula (Baula Editorial). Del 19 al 25 de gener de 2009.
· Criatures obstinades, d’Aimée Bender (Club Editor 1984). Del 26 de gener a l’1 de febrer de 2009.
· La intimitat, de Marc Romera (Editorial Empúries). Del 2 al 8 de febrer de 2009.
· L’amistat, de Francesc Torralba (Pagès Editor). Del 9 al 15 de febrer de 2009.

Pla de Foment de la Lectura de la Generalitat de Catalunya
El programa Tasta’m és una de les accions previstes en el Pla de Foment de la Lectura engegat pel Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, que vol impulsar la lectura com a via fonamental d’accés al coneixement per part de la ciutadania i millorar l’hàbit i la competència lectora en qualsevol suport, promovent especialment la lectura en llengua catalana.

El Pla, impulsat pel Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, compta amb el suport i col•laboració de les administracions locals, el sector editorial i entitats diverses. Entre les actuacions principals del Pla de Foment de la Lectura destaquen les subscripcions gratuïtes a diaris i revistes per a joves de 18 anys; la posada en marxa del fòrum virtual www.quellegeixes.cat; la campanya publicitària Llegir ens fa + grans, i el programa de suport a plans de foment de la lectura per a municipis menors de 50.000 habitants.