Rull anuncia que al febrer començaran les obres de les dues estacions de Barcelona de l’L10

TerritoriSostenibilitat11/01/2017
El conseller de Territori i Sostenibilitat confirma l’entrada en servei de les estacions de Foneria i Foc Cisell l’any 2018 i avança que hi ha una proposta que permetrà finançar les dues de l’Hospitalet de Llobregat.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha anunciat avui que les obres per construir les dues estacions de Barcelona de l’L10 començaran aquest mateix mes de febrer. Es tracta de les de Foc Cisell i Foneria. Aquest matí Rull ha visitat l’estat de les obres juntament amb els veïns de la zona. El titular de Territori i Sostenibilitat ha avançat que l’Ajuntament de l’Hospitalet ja té una proposta que permetrà finançar les dues estacions del seu terme municipal.

Durant la visita Rull ha recordat que el Govern mai ha deixat de treballar en les línies 9 i 10 del metro: “L’endemà mateix de posar en servei el tram l’L9 de l’Aeroport, el Departament de Territori i Sostenibilitat va continuar treballant en el ramal de l’L10”, ha dit. “Vam decidir continuar l’actuació construint la segona via i la segona catenària en el túnel, des del pou de Can Tunis fins a Provençana, i això vol dir una inversió de 38 milions d’euros”, ha explicat. També ha posat de relleu l’acord amb l’Ajuntament de Barcelona “per obtenir els recursos que ens permeten afrontar la construcció de dues estacions amb l’objectiu que entrin en funcionament l’any 2018”.

Rull ha manifestat que per fer possible l’L10, el Govern va invertir 80 milions d’euros els anys 2012 i 2013 per construir el túnel; 38 milions més els anys 2016 i 2017 per fer la segona via i catenària; i que gràcies a l’acord amb l’Ajuntament de Barcelona es podran construir dues estacions. Pel que fa al tram central de l’L9, Rull ha insitit que per al Govern “és una prioritat” i ha explicat que el Departament està treballant “amb les empreses constructores, amb les entitats financeres i els fons d’inversió per tal de trobar un desllorigador, és a dir, la reformulació de l’arquitectura financera que permeti afrontar el tram central”. “No té sentit que paguem 450 milions d’euros any rere any per una obra que no està acabada i que sense el tram central no genera prou mobilitat ni prou rendibilitat”, ha manifestat. I ha afegit: “El que volem és alliberar durant un període de temps una part d’aquests 450 milions d’euros per tal d’injectar-los en obra efectiva”. Rull ha avançat que la Generalitat treballa per tenir una proposta al llarg d’aquest primer semestre.

Les dues estacions de l’Hospitalet de Llobregat
El conseller Rull ha avançat que l’Ajuntament de l’Hospitalet té sobre la taula des del 2 de gener una proposta per acabar les dues estacions del seu terme municipal, les d’Ildefons Cerdà i Provençana. “Entenem que no podem usar la mateixa fórmula que l’Ajuntament de Barcelona perquè no tenen aquesta disponibilitat però ara estem més a prop de l’objectiu final que és fer entrar en servei les dues de Barcelona i les dues de l’Hospitalet”, ha dit. “Quan vam arribar a l’acord amb l’Ajuntament de Barcelona ja vaig dir que seria difícilment comprensible que hi hagués un decalatge molt gran entre l’entrada en servei de les dues estacions de Barcelona i les de l’Hospitalet, perquè seria difícilment comprensible per als veïns de l’Hospitalet que el tren els passés per sota i no s’aturés ni hi hagués cap mena d’expectativa per aturar-se. Per tant, treballarem perquè això passi i ho farem amb el màxim sentit institucional que és com fem les coses el Govern de la Generalitat”, ha reblat.