El tramvia estrena campanya de seguretat i civisme, sota el lema “Tu ens importes”

Tram logoBarcelona, abril de 2016.
L’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) i TRAM inicien una campanya de seguretat i civisme, sota el lema “Tu ens importes” i amb el suport d’un vídeo amb coreografies d’street dance, amb l’objectiu de conscienciar els usuaris sobre la importància d’una actitud cívica.

La campanya ha estat presentada aquest dimarts 12 d’abril, a les 11.30h a la parada del TRAM de Francesc Macià (Barcelona), amb una actuació d’street dance en directe, a càrrec de la Kulbik Dance Company, que escenifica els cinc punts sobre els que gira la campanya.

El director general de l’Autoritat del Transport Metropolità, Pere Torres, ha manifestat que “les campanyes com aquesta, enfocades a fomentar el civisme dins del transport públic, són absolutament positives”. Torres ha volgut destacar també que en la darrera Enquesta de Mobilitat en Dia Feiner (EMEF) “l’ús del tramvia, per primer cop, ha estat més ben valorat que l’ús del vehicle privat”.

Al mateix temps, el director general de TRAM, Humberto López Vilalta, ha destacat durant la presentació de la campanya que “els conductors del tramvia eviten cada dia accidents però, tot i això, seguim necessitant la col·laboració activa de tothom, perquè la seguretat i el civisme continuen sent cosa de tots”.

El més valorat pels usuaris
El TRAM continua sent el transport públic més ben valorat pels usuaris, segons la darrera Enquesta de Mobilitat en Dia Feiner de l’ATM; té més de 25 milions d’usuaris l’ any, i s’hi comptabilitzen 20 accidents per cada milió de quilòmetres recorreguts, mentre que amb els cotxes, els vehicles particulars, la xifra es multiplica per trenta: 600 accidents per cada milió de quilòmetres.
La seguretat del tramvia *Accidents per milió de quilòmetre recorregut
Els conductors del tramvia i els propis sistemes de seguretat eviten molts accidents però segueix sent necessària la col·laboració dels usuaris: una bona actitud cívica és la millor prevenció. La majoria d’accidents es produeixen per distracció dels vianants o per imprudències dels conductors de vehicles privats.

Amb “Tu ens importes” es busca fer reflexionar sobre la necessitat de mantenir un comportament cívic i solidari, tant als combois com a les parades, tot seguint la línia del compromís en la millora constant del servei.

Cinc missatges bàsics a tenir en compte
Els cinc missatges en què posa èmfasi la campanya “Tu ens importes” són la necessitat d’agafar-se a les barres de seguretat si es viatja dempeus; de cedir els seients reservats a les persones que els necessitin; d’usar les portes dobles; de validar el bitllet en entrar al tramvia, i de no distreure’s amb el mòbil quan es creuen les vies.

Es tracta, per exemple, d’escenificar la necessitat d’utilitzar les portes dobles per distribuir-se al llarg de l’andana i accedir més ràpidament i millor a l’interior del tramvia, especialment les persones amb mobilitat reduïda; de procurar que l’usuari que viatja dret s’agafi sempre a alguna de les barres de seguretat, per si hi ha una frenada brusca; de recordar que és molt important no distreure’s amb el telèfon
mòbil quan es creua un pas de vianants, i que està prohibit entrar o sortir del tramvia un cop ha sonat el senyal acústic i lluminós.

La campanya es difondrà a través de vídeos a les pantalles interiors dels tramvies, amb imatges als salvapantalles de les màquines de venda de bitllets de les parades, als canals digitals del TRAM, en cartells a les parades i a través de falques de ràdio a les principals emissores de Catalunya. També hi haurà educadors socials fent d’agents cívics i explicant la campanya.

Els cinc missatges bàsics de la campanya “Tu ens importes”:
· Si viatges dempeus, agafa’t
Resulta indispensable anar agafat quan es viatja dempeus. Si no és així, qualsevol sotrac, qualsevol frenada d’urgència, podria desequilibrar-nos i fer-nos caure. La seguretat depèn de tots, i qualsevol gest que fem per prevenir també suma. Per això, si viatges dempeus, agafa’t. A vegades, els conductors del tramvia es veuen obligats a frenar de manera sobtada per evitar accidents quan algun vianant o vehicle es creua inesperadament.

· Cedeix els seients reservats
Per educació i per respecte, i sobretot per ajudar aquelles persones que realment ho necessiten (gent gran, dones embarassades, persones amb la mobilitat reduïda). I perquè també depèn de nosaltres vetllar per la resta de viatgers, per això, sempre que puguis, cedeix els seients reservats.

· Utilitza les portes dobles
Les portes dobles són la millor via d’accés als tramvies, la més àmplia, còmoda i segura.
Tenen estreps que faciliten l’accés de cadires de rodes, cotxets i d’altres elements que precisen de més espai. És important distribuir-se per tota l’andana i entrar prioritàriament per les portes dobles, ja que les simples, que estan als extrems, es col·lapsen sovint, provocant retards i incomoditats als viatgers.

· Valida sempre en pujar al tramvia
Per civisme, per respecte a aquells que ja ho fan, i perquè amb el nostre títol de transport contribuïm també al bon funcionament del servei, sempre que entris al tramvia, valida el tiquet.

· No et distreguis amb el mòbil quan creuis les vies
Perquè el TRAM hi posa tot el necessari, sistemes de seguretat i els conductors més preparats i experts, però sempre hi ha una part de responsabilitat que pertoca a cadascú. Perquè quatre ulls hi veuen molt més que dos, i perquè la millor manera d’evitar accidents és estar alerta: no et distreguis amb el mòbil quan creuis les vies.

Kulbik Dance Company.
Enguany s’ha comptat amb la creativitat de la Kulbik Dance Company que ha concebut i executat una sèries de coreografies que escenifiquen els cinc punts sobre els que gira la campanya.

La Kulbik Dance Company es va fundar el 2010 per diversos integrants de la companyia Estilo, dirigida per Kanga Valls, i per altres ballarins provinents d’Andalusia, València i Catalunya. A Kulbik exploren els múltiples camps del llenguatge gestual i la dansa urbana, tot apostant per la fusió del hip hop amb la música electrònica, el blues, el jazz, el funk, el Reaggae i fins i tot amb la dansa contemporània, el mim i la poesia. Van triomfar amb el seu espectacle “Cube” i amb el premi final del programa “Tú Sí Que Vales 2011?.

Més informació:
Web: www.tram.cat
I xarxes socials del TRAM:
Perfil de Twitter: @TRAM_Barcelona
Facebook: TRAM Barcelona
Flickr: TRAM Barcelona
Canal de YouTube: TRAM Barcelona