Torna la TRAMa, concurs en línia de relats col·lectius en català

Tram logoDemà s’obren les inscripcions per participar a “La TRAMa, concurs de relats col·lectius” en línia, convocat per TRAM i l’ATM i que enguany celebra la tercera edició. Fins al proper 28 de febrer i des de la pàgina web www.tram.cat, els ciutadans s’hi podran inscriure i esdevenir autors d’una narració col·lectiva en català en la qual també participaran escriptors de renom com Anna Manso, Llucia Ramis, Francesc Serés, Màrius Serra i Sílvia Soler.

La participació en aquest concurs literari d’última generació és gratuïta i està oberta a 150 persones, 10 participants per relat, i està dirigida principalment als mateixos usuaris de les dues xarxes de tramvia que hi ha a la Regió Metropolitana de Barcelona, Trambaix i Trambesòs. Els participants s’hauran de comprometre a participar activament durant les tres setmanes del concurs.

El concurs està organitzat i gestionat per Quatre Ratlles, empresa especialitzada en relats col·lectius virtuals, que també és responsable del desenvolupament tecnològic del joc.

El concurs: 15 relats entorn del tramvia
El concurs s’iniciarà el proper 29 de febrer i finalitzarà el 24 de març. L’únic requisit que hauran d’acomplir les narracions és que el tramvia sigui escenari, directe o indirecte, de la trama argumental.

Tots els participants, escriptors inclosos, s’organitzaran en 15 equips de 10 persones que competiran per crear el millor relat. Cada escriptor participarà en l’escriptura de tres relats. Anna Manso, Llucia Ramis, Francesc Serés, Màrius Serra i Sílvia Soler escriuran el paràgraf inicial que encarrilarà els relats i que la resta de participants haurà de continuar. Els torns d’escriptura se succeiran durant tres setmanes entre els components d’un mateix equip fins a produir un relat de final i temàtica incerts.

Enguany, els títols –triats pels propis escriptors- són ben suggeridors: La mutació, Superpop a la gallega, Diagonal 621-629, La venjança o Nomofòbia són alguns dels 15 títols que els participants hauran de seguir després de les primeres quatre ratlles iniciades per cada escriptor. Així, durant 25 dies, els participants cooperaran en línia per organitzar conjuntament la construcció del text. El gran repte és aconseguir un relat ben cohesionat entre tots els membres de l’equip.

Gràcies a aquesta pràctica pionera, els escriptors esdevindran un participant més d’aquest joc de dinàmica horitzontal, que atorgarà fins i tot els mateixos premis a participants anònims i escriptors reconeguts.

En la valoració dels textos, el jurat tindrà en compte la cohesió del relat, la correcció lingüística, el compliment dels torns, l’originalitat, els recursos literaris, la participació en el debat cooperatiu i el requisit bàsic que estipula que el tramvia ha d’aparèixer en la narració.

Els escriptors
· Anna Manso (Barcelona, 1969)
Escriu guions, llibres, blogs i articles de premsa. En el camps de la literatura infantil i juvenil ha escrit més d’una trentena d’obres. Com a articulista del diari Ara i blogger, ha destacat per ser la pitjor mare del món. Posa en la seva obra la dosi necessària d’humor per a la seva pròpia supervivència.

· Llucia Ramis (Palma, 1977)
Periodista i escriptora. És autora d’Egosurfing (2010), obra guanyadora del premi Josep Pla. També ha escrit Coses que et passen a Barcelona quan tens 30 anys (2008) i Tot allò que una tarda morí amb les bicicletes (2013). Col•labora habitualment a La Vanguardia, a Catalunya Ràdio i a RAC 1.

· Francesc Serés (Saidí, 1972)
L’any 2007 va guanyar el Premi Nacional de Literatura amb el recull de contes La força de la gravetat. Ha escrit més d’una desena d’obres de gènere molt divers i inclassificable, entre els quals Contes russos (2010), Premi de la Crítica de narrativa catalana, i La pell de la frontera (2015). Té obra traduïda al castellà, l’italià, el francès, l’alemany i el serbi, entre d’altres.

· Màrius Serra (Barcelona, 1963)
És la referència en català en l’estudi lúdic de la llengua. En el camp de l’enigmística, el seu llibre Verbàlia recull nombrosos premis. També és autor de diverses novel•les, entre les quals Farsa (2006), Quiet (2008) i Plans de futur (2013). Ha traduït més d’una desena d’obres de l’anglès.

· Sílvia Soler (Figueres, 1961)
Periodista i escriptora. L’any 2013 va guanyar el Premi Ramon Llull amb L’estiu que comença. Ha escrit més d’una desena d’obres, com ara 39+1 (2005) i Petons de diumenge (2008). La seva obra ha estat traduïda al castellà, l’anglès, l’italià, el portuguès, el japonès i el polonès.

Els premis
Tots els concursants que escriguin almenys un torn vàlid rebran una targeta T-10 i una subscripció durant un mes als continguts complets de la versió digital del diari Ara.

Pel que fa al relat col·lectiu guanyador, els premis seran per a tots els seus coautors. El premi consistirà en una T-Trimestre de regal, targeta que permet viatjar amb tots els transports públics de la primera corona durant tres mesos, valorada en 142 euros. Els guanyadors també es beneficiaran d’un curs gratuït de 3 h a l’escola d’escriptura Laboratori de Lletres, una entrada per a una Marató del Laboratori i un 40% de descompte en els cursos de l’escola.

Sobre Quatre Ratlles
Quatre Ratlles es dedica a gestionar concursos de relats col·lectius en línia, per a tot tipus d’entitats i comunitats d’usuaris. A través d’una aplicació pròpia, s’encarrega de l’organització completa de concursos, presidits per l’esperit cooperatiu i de perfeccionament de la creació col·lectiva. Les seves activitats tenen per finalitat tant treballar la pràctica de l’escriptura d’una manera lúdica, com diferents objectius de comunicació i màrqueting.

Més informació:
Trobeu les bases del concurs “La TRAMa, concurs de relats col·lectius” a: www.tram.cat / www.quatreratlles.cat