El conseller de TES i el ministre de Foment signen un protocol per a desenvolupar les principals terminals logístiques de Catalunya
El conseller del Departament de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, i el ministre de Foment, José Blanco, han signat avui, en el marc del Saló Internacional de la Logística (SIL), un protocol per a desenvolupar les terminals logístiques intermodals de l’Empordà, el Vallès, el Prat i el Penedès. Aquestes terminals estan concebudes com a centres logístics amb capacitat de generar valor afegit al transport, i una especial atenció als accessos ferroviaris.
El conseller del Departament de TES, Lluís Recoder, i el ministre de Foment, José Blanco, han signat avui un protocol de col·laboració que posa les bases per a desenvolupar les principals terminals logístiques intermodals de Catalunya. El document, formalitzat en el marc del Saló Internacional de la Logística que se celebra a Fira de Barcelona, té com a objectiu promoure i definir les activitats de les terminals de l’Empordà, el Vallès, el Prat i el Penedès.
Aquestes terminals estan incloses a la xarxa bàsica de mercaderies del Pla estratègic per a l’impuls del transport ferroviari de mercaderies i es conceben com a centres logístics amb capacitat de generar valor afegit al transport, dedicant una especial atenció als accessos ferroviaris i viaris, i amb un disseny funcional que optimitzi recursos. Comptaran amb una longitud útil de via mínima de 750 m, l’estàndard per al transport a Europa.
Centre intermodal Empordà: Situat entre els termes municipals de Vilamalla i el Far d’Empordà, es concep com un centre logístic intermodal amb accés ferroviari d’ample ibèric i europeu. Es preveu que disposarà a l’entorn de 70 hectàrees per a activitats logístiques i indústria neta amb 52 hectàrees intermodals. Connectarà amb l’A-2, l’AP-7, la C-31, l’N-260 i la C-260.
Centre intermodal Penedès: Situat entre l’AP-7, la futura A-7 i el corredor ferroviari mediterrani, esdevindrà un centre per a activitats logístiques i de valor afegit. Promogut per la Generalitat, abasta parcialment els termes municipals de l’Arboç, Banyeres del Penedès i Sant Jaume dels Domenys. Tindrà una zona logística de recolzament de 150 hectàrees i connexió ferroviària en doble ample.
El Prat: Terminal situada a la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL) del Port de Barcelona al Prat de Llobregat, comptarà amb connexió en doble ample i una superfície intermodal de prop de 50 hectàrees.
El Vallès: Terminal a l’entorn de l’estació de mercaderies d’Adif a la Llagosta. Abasta una superfície intermodal de 30 hectàrees; disposarà de connexió ferroviària en ample mixt.
Per a cadascuna d’aquestes terminals, ambdues administracions duran a terme els estudis necessaris de viabilitat logística i econòmica, així com de definició del model de promoció i gestió, preferentment, mitjançant esquemes de participació públic-privada.
Així mateix, el Departament de TES elaborarà els estudis corresponents a l’encaix territorial i urbanístic de les terminals, de l’accessibilitat i del mercat logístic. Es preveu que el Departament lliurarà al Ministeri aquests treballs a finals d’any.
Aquest protocol respon a la voluntat d’ambdues administracions de potenciar la logística i incrementar i millorar el transport ferroviari de mercaderies i, d’aquesta manera, contribuir a l’activitat econòmica i a la sostenibilitat mediambiental del sistema de transport.