Adif realitza el trasllat de les vies de la línia convencional Barcelona-Mataró-Maçanet, en l’entorn de La Sagrera (Barcelona)
Línia d’Alta Velocitat Madrid-Barcelona-frontera francesa
• Aquestes operacions, que s’iniciaran els propers dies 10 i 11 de juliol, permetran alliberar espai per a la construcció de la infraestructura de la futura estació de La Sagrera.
• El desviament, que es realitzarà a través d’una variant d’1,3 km, s’ha dividit en dues fases per a minimitzar les afeccions al servei ferroviari.
• Les actuacions afectaran el servei de les línies R1 y R4 sud de Rodalies de Catalunya els caps de setmana del 10-11 i 17-18 de juliol.
• Els web gencat.cat/rodalies, www.renfe.com i www.adif.es i els telèfons 902 41 00 41 i 902 320 320 oferiran informació específica de les modificacions de servei.
Adif executarà a partir del proper cap de setmana (10 i 11 de juliol) el trasllat de les vies de la línia d’ample convencional Barcelona-Mataró-Maçanet, en l’entorn de La Sagrera (Barcelona). Aquestes operacions constitueixen la segona fase de l’entrada en funcionament de la nova variant ferroviària en aquest sector després de la posada en servei, el passat mes de maig, del nou traçat per a les vies de la línia convencional Barcelona-Portbou.
Gràcies a aquest actuació, s’alliberarà espai per a la construcció de la infraestructura de la futura estació de La Sagrera i es garantiran les circulacions d’ample convencional durant la construcció del tram La Sagrera-Nus de la Trinitat de la Línia d’Alta Velocidad Madrid-Barcelona-frontera francesa.
La construcció de les noves infraestructures ferroviàries en els sectors de La Sagrera i Sant Andreu Comtal contempla l’execució d’un salt de moltó (encreuament de vies a diferent nivell) per al futur pas de les vies d’ample internacional sobre les vies d’ample convencional de la línia Barcelona-Portbou.
Per al trasllat de les dues vies de la línia Barcelona-Mataró-Maçanet cap el costat muntanya des del seu actual emplaçament en el costat mar s’ha construït una variant de 1.337 m de longitud, des de la sortida de l’actual cobertura al Clot fins l’entorn de la bifurcació de La Sagrera, situada en el sector de Riera d’Horta-Ronda de Sant Martí.
Per al muntatge de les instal•lacions s’han destinat 5.349 m de carril, 3.160 m3 de balast, 44 pals d’electrificació, 5.940 m de fil de contacte de catenària i 8.500 m de xarxa de cables per a les instal•lacions de seguretat i comunicacions. Així mateix, s’ha procedit a la instal•lació d’un nou enclavament electrònic per a garantir la gestió i regulació del trànsit en aquest àmbit amb les majors garanties de fiabilitat i seguretat.
Adif està realitzant un intens esforç tècnic i humà per a compatibilitzar l’execució d’aquests treballs amb el manteniment de l’explotació ferroviària, programant les actuacions amb l’objectiu de minimitzar les afeccions al servei. D’aquesta manera, durant els darrers mesos s’han portat a terme en horari nocturn o caps de setmana operacions prèvies d’adaptació de la infraestructura ferroviària d’ample convencional a la seva nova configuració, consistents en el muntatge d’aparells de via i elements dels sistemes d’electrificació i comunicacions.
Igualment, l’entrada en servei del nou traçat s’ha dividit en tres fases. La primera d’elles es va realitzar el passat mes de maig amb el trasllat de les vies de la línia Barcelona-Portbou. El proper cap de setmana es realitzarà el desplaçament de la via que utilitzen habitualment els trens que circulen sentit Barcelona de la línia Barcelona-Mataró-Maçanet. Les operacions culminaran el cap de setmana dels dies 17 i 18 de juliol amb el trasllat de la via sentit Mataró.
Aquestes operacions es desenvolupen en l’àmbit de la plataforma ferroviària i tenen un elevat grau d’especialització tècnica, ja que consisteixen en la realització de connexions tècniques, la validació dels nous sistemes i les preceptives proves per a la seva posada en servei en plenes condicions d’operativitat, seguretat i fiabilitat.
Modificacions de servei
La complexitat d’aquestes actuacions obliguen a reduir la capacitat operativa de les víes de la línia Barcelona – Mataró – Maçanet els caps de setmana del 10-11 i 17-18 de juliol. D’aquesta manera, es modifica el servei habitual de les línies R1 i R4 sud.
Dissabtes 10 i 17 de juliol
• Línia R1 (Molins de Rei-Maçanet Massanes per Mataró):
? Es modifiquen els horaris d’aquesta línia
? La freqüència de pas dels trens es reduirà a dos trens per hora i sentit entre Mataró i L’Hospitalet de Llobregat.
? Per a facilitar la mobilitat dels viatgers que es desplacen a la platja, es manté la oferta habitual de quatre trens per hora i sentit des de les 9h a les 14h (direcció Mataró) i des de les 15.30h fins les 20h (direcció Barcelona)
• Línia R4 sud (Sant Vicenç de Calders-Badalona per Vilafranca del Penedès): els trens d’aquesta línia iniciaran i finalitzaran el seu recorregut a l’Hospitalet de Llobregat. Per a desplaçar-se entre Badalona i l’Hospitalet de Llobregat els clients disposen dels serveis de la línia R1 de Rodalies.
Diumenges 11 i 18 de juliol
• Línia R1 (Molins de Rei-Maçanet Massanes per Mataró): no circularan els trens Mataró (4.57h/5.29h)-L’Hospitalet de Llobregat (5.53h/6.23h).
• Línia R4 sud (Sant Vicenç de Calders-Badalona per Vilafranca del Penedès): els trens Badalona (6.16h)-Martorell (7.11h) i Badalona (6.25h)-Sant Vicenç de Calders (8.04h), iniciaran el seu recorregut a l’Hospitalet de Llobregat. Per a desplaçar-se entre Badalona i l’Hospitalet de Llobregat els clients disposen dels serveis de la línia R1 de Rodalies.
Per tal d’orientar els usuaris durant aquests caps de setmana, Renfe incrementarà el seu personal d’informació i atenció al client amb 4 persones més per torn a l’estació de l’Hospitalet de Llobregat. A més, s’informarà per megafonia de trens i estacions, servei SMS, Transmet i pàgina web gencat.cat/rodalies, així com als telèfons 902 41 00 41 i 902 320 320.
Tram La Sagrera-Nus de la Trinitat
Té una longitud total de 4,2 km i està dividit en dos sectors, el de La Sagrera i el de Sant Andreu, ambdós cofinançats per la Sociedad Barcelona Sagrera Alta Velocitat, en un 12,8% i un 46,9%, respectivament. La seva execució, que suposa una inversió de 245.370.758 euros, representarà una total transformació de la infraestructura ferroviària i urbanística d’aquests dos sectors.
El tram Barcelona-Figueres de la Línia d’Alta Velocitat Madrid-Barcelona-frontera francesa compta amb una inversió aproximada de 4.200 milions d’euros.
La Línia d’Alta Velocitat Madrid-Barcelona-frontera francesa ha estat cofinançada dins del període 2000-2006 pel Fons de Cohesió, tant en les obres de plataforma del tram Madrid-Barcelona, com en el subministrament i muntatge de via del tram Madrid-Vilafranca del Penedès i instal•lacions d’electrificació, senyalització i comunicacions del tram Madrid-Lleida, amb un ajut de 3.388,9 milions d’euros.
Els ajuts RTE-T (Xarxes Transeuropees de Transport) han finançat en el mateix període els estudis i projectes, així com les obres de la plataforma del tram Maçanet-Sils, amb un ajut de 70,9 milions d’euros.
En el període 2007-2013 seran cofinançades pels ajuts RTE-T les obres d’adequació per a la seva explotació en ample internacional, del tram Girona Mercaderies-Variant de Figueres, amb un ajut de 6,1 milions d’euros.
El Banc Europeu d’Inversions (BEI) també participa en el finançament d’aquest projecte.
Barcelona, 7 de juliol de 2010