DECLARACIÓ SINDICAL PER LA INTERCONNEXIÓ DE LES XARXES D’ALTA VELOCITAT FERROVIÀRIA ESPANYOLA I FRANCESA DESTINADA A PERSONES I MERCADERIES

Les infraestructures ferroviàries són eines al servei de la cohesió social, la igualtat d’oportunitats i la promoció econòmica i social dels territoris. En definitiva, eines que contribueixin a obtenir més benestar i millors condicions de vida per a tots els ciutadans i per preservar el nostre planeta de la destrucció.

Aquestes infraestructures permeten la mobilitat de les persones i l’establiment de noves xarxes socials i comercials que ofereixen noves oportunitats fora de l’àmbit estrictament local. Possibiliten l’intercanvi de mercaderies i productes, obren mercats i incrementen les oportunitats de crear riquesa.

En conseqüència, el desenvolupament econòmic i social dels territoris passa inevitablement per la dotació d’una xarxa infraestructural adequada i equilibrada, que vertebri el territori i creï xarxes de comunicació a nivell local, nacional, transfronterer i internacional.

En l’àmbit català, l’ajuntament de Barcelona està liderant diverses iniciatives amb ciutats catalanes i del sud de França, per impulsar els diferents projectes que han d’ajudar a fer realitat la connexió ferroviària d’alta velocitat amb França, essencial per estrènyer els llaços de cooperació i assegurar la integració a nivell de l’Euroregió Pirineus Mediterrània i la resta d’Europa.

No cal oblidar que un dels objectius en la construcció de la Unió Europea ha estat la consecució d’una xarxa de comunicacions transnacional, definida en diferents corredors estratègics. En l’actualitat, el transport ferroviari és el que compta amb més possibilitats de desenvolupament, i es fa també necessària una major implantació d’aquesta xarxa per tal de disminuir la utilització dels vehicles amb motor de combustió en la mobilitat de persones i mercaderies.

La UE va dissenyar al 2005 l’eix ferroviari d’alta velocitat del sud-oest d’Europa com una prioritat. Les organitzacions sindicals de Catalunya, País Valencià, Llenguadoc-Rosselló, Rhône Alpes i Migdia Pirineus, agrupades a l’Euroregió Sindical Pirineus Mediterrània –de creació recent-, conscients del paper rellevant d’aquesta infraestructura pel creixement econòmic i la creació d’ocupació, així com per la vertebració territorial i per l’impuls de l’Euroregió Pirineus Mediterrània, hem defensat la necessitat del desenvolupament de les comunicacions ferroviàries a tota aquesta regió.

La connexió ferroviària d’Espanya i França a través de les línies d’alta velocitat per passatgers i mercaderies ha de revertir en una millora de la mobilitat laboral dels treballadors i treballadores, i ha de facilitar l’intercanvi social, cultural, i comercial, de les regions connectades.

Per tots aquests motius, els sindicats UGT, CCOO, CFDT, FO, UNSA i CGT, aproven la declaració següent:

1. Atès el moment de recessió econòmica actual, instem les administracions i les empreses responsables de les noves infraestructures ferroviàries a mantenir el nivell d’inversió pública, amb l’objectiu de complir el calendari previst, i crear l’ocupació també prevista.

2. Demanem als estats francès i espanyol que accelerin els treballs per completar en breu la connexió ferroviària interoperable i per a tràfic mixt entre València, Barcelona, Girona, Figueres, Perpinyà, Montpeller i Nimes, Toulouse i Narbona, atenent a les previsions de demanda de capacitat dels diferents trams o prolongacions.

3. Demanem la creació de la LGV Bordeaux Toulouse que prolongui la LGV Sud –Europa Atlàntic essencial per a la interconnexió sud de la xarxa ferroviària francesa de gran velocitat i indispensable en l’aprofundiment de la cooperació en el marc de l’Euroregió.

4. Demanem que les interconnexions als Pirineus reuneixin les condicions necessàries i s’hi integri la dimensió transfronterera i la travessia dels Pirineus.

5. Demanem l’acceleració de la variant de Lió, i la continuïtat fins a Torí.

6. Demanem que es faci una travessia central als Pirineus tant per a mercaderies com per a persones.

7. Demanem l’acceleració del disseny i l’execució de la nova connexió Narbona- Toulouse-Burdeus-Tours, que afavorirà particularment el tràfic Toulouse-Barcelona-València.

8. Reclamem la planificació i construcció dels nous trams necessaris per ampliar el corredor mediterrani de Barcelona a València, i estudiar igualment les possibilitats de travessia transpirinenca.

9. Demanem, en espera que es duguin a terme aquestes tasques, que a la línia fronterera Toulouse- la Tor de Querol – Enveig – Puigcerdà – Barcelona o Pau – Oloron – Canfranc, hi hagi horaris, correspondències, tarifes, per al tràfic de passatgers.

10.Demanem la planificació i la construcció dels nous trams necessaris per fer possible l’ampliació del tram mediterrani de Barcelona a València.

11. Demanem que la gestió de la xarxa es faci atenent als interessos del gruix de la població, a partir de la titularitat i gestió pública de les infraestructures, establint tarifes adequades, i dissenyant serveis “express” entre les diferents ciutats que assegurin la intermodalitat i que ofereixin una alternativa real a altres mitjans de transport.

12. Els sindicats signants d’aquesta declaració apostem per una explotació de la xarxa amb criteris que, davant de la màxima rendibilitat financera, prioritzin l’equitat social.

13. Reclamem la connexió de les línies d’alta velocitat amb les principals zones d’activitat econòmica i infraestructures logístiques, per tal de garantir l’increment del transport de mercaderies per ferrocarril. Aquest augment ha de ser complementari amb les infraestructures ja existents (Portbou/Cervera, Perpinyà St Charles…) i, en cap cas, contrari a les ja existents.

14.Demanem la creació d’estacions intermodals a les principals ciutats, per fer que l’alta velocitat connecti directament amb la xarxa de transport públic local i regional, tant pel que fa al ferrocarril com altres mitjans de transport, reforçant la qualitat i el desenvolupament de les condicions necessàries per assegurar l’eficàcia d’aquesta intermodalitat que ha de ser conseqüència de les preocupacions dels passatgers.

15. Instem igualment les administracions i les grans corporacions a mantenir les inversions, els projectes i l’esforç per la millora, freqüència i qualitat de la xarxa de rodalies, sense la qual, les infraestructures ferroviàries no assoliran el seu paper de xarxa global de vertebració dels territoris.

16.Demanem més informació, participació i seguiment de les organitzacions sindicals en la planificació dels corredors i en l’execució de les obres.

17.Demanem màxim control, respecte i compliment de la normativa laboral vigent a cada país pel que fa a la seguretat i salut de les persones treballadores en les obres de construcció d’aquesta infraestructura. Demanem que cap altra gran obra de construcció a nivell transfronterer s’endegui sense que hi hagi clàusules socials.

18. Instem les administracions i corporacions responsables de la licitació i contractació de les obres de construcció a exercir un control exhaustiu sobre les empreses contractistes i subcontractistes encarregades d’executar obres d’aquesta magnitud, tot exigint les limitacions legals establertes quant a la seguretat i la salut dels treballadors, així com la garantia del compliment de la totalitat de la normativa laboral.
Signat
Els representants sindicals