Controla digital

l'Alfred
Entrades: 636
Membre des de: 20 juny 2007 22:33
Nom i cognoms: Alfred Puig Rodó
Número: 129

Re: Controla digital

Entrada Autor: l'Alfred »

Aquesta es la nove central de Lenz:

http://www.digital-plus.de/e/digitalplu ... lzv200.php
l'Alfred

l'Alfred
Entrades: 636
Membre des de: 20 juny 2007 22:33
Nom i cognoms: Alfred Puig Rodó
Número: 129

Re: Controla digital

Entrada Autor: l'Alfred »

Si fos possible, m'agradaria incorporar un altre interruptor sota l'epígraf d'"efectes" o similar.
La raó és que tenim un decòder que ens permet programar diferents efectes de llum, o de só si es prepara un circuit, com pot ser el llum d'un soldador, o un fluorescent espatllat, o un efecte tele, o el llum d'un despatx o lavabo, etz.

Crec que aquests detalls li donarien molta vida.

Un efecte molt 'resulton' seria el de simular una forja. Es posa un parell de leds vermell i àmbar fent efecte de foc. En un moment es puja la intensitat dels leds durant uns segons i després ha de sonar uns cops de martell.

Mireu el document: http://usuaris.tinet.cat/fmco/download/ ... ightFX.pdf
l'Alfred

Avatar de l’usuari
Marc
Site Admin
Entrades: 568
Membre des de: 13 juny 2007 17:29
Nom i cognoms: Marc Filella
Número: 101

Re: Controla digital

Entrada Autor: Marc »

L'Alfred té raó. S'han de fer les maquetes interactives sempre que sigui possible.

Avatar de l’usuari
Pere
Site Admin
Entrades: 376
Membre des de: 13 juny 2007 20:47
Nom i cognoms: Pere Comas
Número: 88

Re: Controla digital

Entrada Autor: Pere »

A vore'm...

Intento recollir les aportacions respecte a la darrera versió amb color.
  • Color. Ja vaig dir que em rumiava una idea pel cap per donar color, encara que no pensava que pogués funcionar. Tot i això, al final crec que d'una banda en Marc s'autoqualifica encertadament de "clàssic", dons si hi ha possibilitat d'introduir color, no penso que hagem de prescindir d'aquest element. Ara bé, potser les bandes degradades no fan l'estil que estem cercant. Proposo una nova línia d'estil pel color, amb la mateixa motivació anterior, però aplicat en franja al nom dels epígrafs, i no a les funcions dels comandaments.
  • Vies. He reagrupat les onze vies de rotonda amb les quatre altres vies, dons he canviat la disposició de tretze comandament d'amplada total per quinze comandament d'amplada (i per tant ara poden anar junts). Situats a la part superior ,dons els comandaments del pont afecten a les dues fileres inferiors, és a on menys emprenyen per a l'operació de la resta de comandaments dons possiblement seran els de menys ús. Respecte al panell, he modificat la via del tren de socors, simplement per que m'agradava més així...
  • Efectes. He inclòs un nou epígraf per agrupar comandaments d'aquest tipus de funcions. He previst fins a quatre funcions:
    1. Rotonda, per a efectes de llum o so a la rotonda (ara no sé quins).
    2. Forja, per a l'efecte del foc y dels sorolls associats.
    3. Taller, per que és una altra font de sons de feina, petites picades, desmuntatge de distribucions, de llantes...
    4. Planxisteria, efectes de soldadors i grans sorolls de repicada de planxes, ferro, etc.
    Les indicacions les he col·locat al panell al costat del nom d'aquest elements (leds taronja, que en tenim uns que no sabem que fer-ne amb ells).
  • Llums. He ampliat amb un tercer comandament per llum. Es pot distribuir com fanals exteriors, un conjunt d'edificis que sempre estan encesos (Rotonda) i un darrer conjunt d'edificis que s'apaguen a certa hora (oficines, dormitoris); o bé com es vulgui (el tercer comandament podria actuar sobre el pas a nivell si aquest és mòbil). La seva indicació l'he apartat dels comandaments per a situar-la al panell com en la resta de casos, això sí agrupats en una mateixa zona.
  • Fums. Per potenciar aquests elements d'interactivitat he inclòs un quart comandament afegit als anteriors, que he destinat a la via de neteja, a on també es des-vaporitzen locomotores o si més no l'aigua de la neteja de la caldera surt barrejada amb força vapor. Respecte a l'indicador de la xemeneia, l'he retirat de la cantonada del taller (a on es situa de fet la forja) i l'he acostat al nom de la forja (dons la xemeneia pertany a aquest edifici de fet).
  • Agulles. No varia pràcticament res, tret que passen a situar-se sota els comandament de les vies, més accessibles poder.
  • Pont. Pràcticament no canvia res, tret del grafisme del sentit de gir, dons ara crec que queda totalment clar quan el moviment del pont serà en la direcció horària o en la contraria.
Tot plegat la nova proposta és la següent, en les tres vistes habituals:
Controla A3 color 2 view.png
Controla A3 color 2 print.png
Maleta A3 color 2.png
Salutacions

Avatar de l’usuari
Marc
Site Admin
Entrades: 568
Membre des de: 13 juny 2007 17:29
Nom i cognoms: Marc Filella
Número: 101

Re: Controla digital

Entrada Autor: Marc »

Així sí que m'agrada el color.

Avatar de l’usuari
jordi cuenca (idefix)
Entrades: 160
Membre des de: 18 juny 2010 17:35
Nom i cognoms: Jordi Cuenca de la Asunción
Número: 220
Ubicació: Molts cops, en front del monitor....

Re: Controla digital

Entrada Autor: jordi cuenca (idefix) »

Encara que en general es quasi perfecte, dues coses, una, la linia blau fosc de Rotonda i via fer-li un tall de separació entre el 10 i carboneres, la segona les lletres dels títols una mica mes grans o justificades, per que es vegin millor.

un altre tema, els leds d' efectes, llums i fum, jo proposo si es pot, posar-los sota els seus interruptors ja que son secundaris, i així quedaria mes net el diagrama de circul.lació.

Salut.

Avatar de l’usuari
Pere
Site Admin
Entrades: 376
Membre des de: 13 juny 2007 20:47
Nom i cognoms: Pere Comas
Número: 88

Re: Controla digital

Entrada Autor: Pere »

Recollits els suggeriments d'en Jordi. De fet el tema del separador a l'epígraf de vies ja l'havia pensat (però no ho havia fet :oops: ). Pel que fa als indicadors també em sembla lògic, i així ho he aplicat per veure com queda, però en el cas dels fums hi ha tres dels indicadors que estan situats a sobre la via dons afecten a operacions a locomotores en llocs concrets del dipòsit... i aquí dubto si deixar aquests indicadors al panell o baixar-los als comandaments.

Però en tot cas, he detectat un possible ERROR en el disseny: el panell mostra el dipòsit amb la vista tradicional des del costat sur (públic), però l'operador de la controla estarà situat al costat nord (si no m'equivoco) i la visió que té del dipòsit és totalment invertida a la habitual, i no reflectir això al panell pot portar a confusió al operador. Crec que el panell ha de reflectir la visió que tindrà l'operador, dons és per a ell que fem la controla, i no la visió del públic que ni veurà la controla ni sabrà que existeix.

La possible vista seria quelcom així, aprofitant per introduir un canvis al panell en els que ara es visualitzen les agulles en la posició en que realment estan al dipòsit (i per tant amb l'ordre correcte respecte a la numeració). Per tant els comandaments d'agulles els he invertit també amb el mateix sentit. I també per el mateix motiu, he invertit els controls d'alimentació a les vies i he renumerat les vies del dipòsit de esquerra a dreta (en la nova posició de la rotonda) quedant la via exterior com a via 11 (i no com a via 0).
Controla A3 color 3b view.png
Controla A3 color 3b print.png
Maleta A3 color 3b.png
I evidentment la vista des del punt de vista de l'operador ve a ser:
MD189.jpg
Salutacions

Avatar de l’usuari
jordi cuenca (idefix)
Entrades: 160
Membre des de: 18 juny 2010 17:35
Nom i cognoms: Jordi Cuenca de la Asunción
Número: 220
Ubicació: Molts cops, en front del monitor....

Re: Controla digital

Entrada Autor: jordi cuenca (idefix) »

Ondia!!!! no havia caigut amb l'orientació de la consola. :-S

l'Alfred
Entrades: 636
Membre des de: 20 juny 2007 22:33
Nom i cognoms: Alfred Puig Rodó
Número: 129

Re: Controla digital

Entrada Autor: l'Alfred »

Diferents elements a posar a la maleta:

1. Font d'alimentació.

La maleta necessitarà d'una font d'alimentació de 16v a corrent altern i de 2 ampers de potència. Aquesta font d'alimentació sols serien per encendre els leds, no havent cap més altra consum que els diferents leds.

2. Targetes.

Xbus-TCO

És la targeta principal de la controla. Genera un codi concret per a cada accessori que permet el seu funcionament en digital mitjançant un interruptor per a cada element. Per generar el codi o dreça per a cada accessori es serveix d'interruptors i en cal un per a cada una de les adreces de cada accessori. Aquest interruptor es connecta a dues sortides de la targeta de manera que combinades generen un codi o dreça concreta.
La targeta té els següents connectors d'entrada: L, M, A i B (XpressNet) i no necessita d'alimentació externa.
Els connectors de sortida són: K1, K8, K15, K22, K29, K36, K43, K50, K57, K64, K71, K78, K85, K92 i K99; +0, +1, +2, +3, +4, +5 i +6.
Les diferents adreces s'aconsegueixen segons la següent formula:

N = Kxx + yy

per tant, si volem obtenir l'adreça 33 hem de connectar un pota de l'interruptor a la sortida K29 i l'altra pota a la sortida +4 de la següent manera:
IMG_20140306_165425.jpg

RS TCO


És la targeta secundària de la controla. Aquesta targeta llegeix la informació emesa pels diferents decoders connectats a la xarxa RS i en genera un impuls que pot encendre un led. Aquest led es connecta per un costat a la sortida comuna de la targeta i per l'altre costat a les sortides numerades de la targeta. Aquesta targeta consta d'una primera targeta màster a la que es connecten diferents targetes esclaves fins arribar a assolir les sortides necessàries. Necessitarem d'una targeta màster, que permet connectar 8 sortides, i tres targetes esclaves que es permetrà arribar fins les 39 sortides que necessitem.
La targeta màster té els següents connectors d'entrada: R, S, S' i alimentació a 16vca.
Les targetes esclaves es connecten a la targeta màster per un bus propi.
Les targetes tenen o 8 o 12 sortides positives més dues sortides negatives per connectar els leds.
Les diferents sortides es programen una a una i no cal definir una adreça prèvia.
Els leds es connecten de la següent manera:
IMG_20140310_164204.jpg
3. Indicadors directes.

Hi ha una sèrie d'indicadors que es mostren directament sense dependre d'una retrosenyalització i s'actuen directament des de l'interruptor o conmutador.

Hi ha dos grups d'indicadors:

Indicadors de l'absència de corrent a les vies del dipòsit.


Aquests indicadors o leds són del tipus bicolor i donen tres informacions: llum groc, ens indica que la via està en tensió i ocupada; llum blau, ens indica que la via no te tensió; llum apagat, ens indica que la via té tensió però no està ocupada. Com que la indicació de la ocupació de la via ens ve informada per la xarxa RS i el senyal en el dóna la targeta RS TCO, i la indicació que la via està sense tensió la donem directament des de l'interruptor, i tenint en compte que el led és bicolor amb el càtode comú, necessitem que aquests negatiu ens el doni la pròpia targeta

Els indicadors d'absència de corrent de les vies del dipòsit (led de color blau) es connecten així:
IMG_20140310_184515.jpg
Altres indicadors.

Els indicadors dels diferents fumígens, llums i efectes són uns leds connectats directament a la font d'alimentació.

4. El pont giratori.

El pont giratori no necessita de cap targeta ni cap element especial. Els diferents elements van connectats directament al decoder per mitjà dels diferents cables. Els diferents elements necessaris són un led, un pulsador i un interruptor/pulsador basculant.

5. Connectors entre les targetes i el circuit base de la controla.

Entre el placa base de la controla i les diferents targetes, i altres cables de la maleta, caldrà establir uns sèrie de connectors agrupats de la següent manera:
un grup de 6 per las connectors Kxx de la XbusTCO;
un grup de 7 per la les sortides +xx de la XbusTCO;
un grup de 9 per a les sortides de la RS TCO Màster;
dos grups de 13 per a les sortides de les targetes RS TCO esclaves 1 i 2,
un grup de 8 per a les sortides de la targeta RS TCO esclava 3;
un connector per al positiu del bus de les targetes RS TCO,
un grup de 2 connectors per l'alimentació dels leds;
un grup de 5 connectors pel control del pont giratori.

6. Mànega de connexió entre la maleta i els mòduls.


Entre la maleta i els mòduls del dipòsit sols hi haurà una única mànega de connexió de 15 fils del tipus DB15. Els diferents fils són pels següents connectors:
XpressNet (L, M, A, B)
Retrosenyalització (R, S, S')
Dades (J, K)
Pont giratori (Led, Gnd, Turn, Left i Right)

7. Els decoders.

En els mòduls del dipòsit s'instal·laran els següents decoders: 3 decoders tipus PD-A 03; 3 decoder tipus RS8; 2 decoders tipus Relais 8-V; 2 decoders tipus RS-8 DC ; 2 decoders tipus DecoSem3; i 1 decóder tipus Light Fx.

PD-A 03

Aquest decoder serveix per accionar els motors lents tipus Lemaco de les agulles. Es necessiten 3 decoders per a les 12 agulles.

RS-8

Aquest decoder serveix per informar de la posició real de les agulles per medi dels interruptors de fi de carrera que presenten els motors Lemaco. Es necessiten 3 decoders.

Relais 8-V

Aquest decoder va proveït de 8 relés i ens serveix per alimentar les diferents vies. En necessitem 2.

RS-8 DC

Aquest decoder serveix per saber la ocupació de les diferents vies per medi d'un detector de consum. En necesitem 2.

DecoSem3

Aquest decoder ens serveix, per medi de la incorporació d'uns relés, per la alimentació dels diferents fumígens i llums fixes del dipòsit.

Light Fx

Aquest decoder serveis per fer els diferents efectes de llum i so al dipósit.
l'Alfred

l'Alfred
Entrades: 636
Membre des de: 20 juny 2007 22:33
Nom i cognoms: Alfred Puig Rodó
Número: 129

Re: Controla digital

Entrada Autor: l'Alfred »

I aquí us adjunto un excell amb la informació comprimida.
Taula digital.xls
(23.5 KiB) S’ha baixat 5736 vegades
l'Alfred

Respon