Ubicació temporal:
El dipòsit es centrarà a finals dels anys 60 o principis dels anys 70, per tal de justificar la presència en ell dels models més habituals de reproduccions de locomotores de vapor espanyoles: Mikados, Bonitas i Confes, a més d'altres, i com que aquestes poden estar fuelitzades (de fet ho estan casi sempre) el dipòsit ha de cobrir aquestes necessitats amb unes instal·lacions adients

.
Ubicació Geogràfica:
Cal ubicar el dipòsit en relació a una xarxa ferroviària a la que ha d'atendre. La presència de la via doble a l'exterior del dipòsit només estaria explicada per estar aquest en algun punt d'una línia principal de la xarxa,... posem que en algun punt d'una
línia entre Barcelona i Madrid. I com que ubicarem el dipòsit a Catalunya, be podria ser algun punt quilomètric a prop del
Penedès. A fi de comptes, el dipòsit pot estar a prop del mòdul del bucle de retorn, a on per cert hi han vinyes

(igual caldria que aquest element agrícola estigués més representat al bucle de retorn). I com que tot element te un nom, aquest dipòsit el podria rebre de la població més propera que tingués (a on per suposat hi ha una estació de certa importància), que be podria portar per nom Vinyalta del Penedès, o, per la ubicació temporal del mòdul (finals del 60 principis dels 70)
VIÑALTA en la seva castellanització que va patir la regió, castellanització que, en lloc d'amagar, denunciarem donant per nom al mòdul "Depósito de Viñalta".
Per cert, ja que parlem d'ubicació geogràfica, també hem de tenir en compte que a prop del dipòsit pot col·locar-se el mòdul del pont d'en Dolcet (per on passa el "Riu Dolcet"

) i del qual pot nodrir-se d'aigua el Dipòsit. Això justificaria plenament l'existència de les instal·lacions de depuració de l'aigua, incloses les balses de decantació dels fangs que arrossegarà l'aigua del riu
En realitat podem pensar que el riu Dolcet passa per la població de Vinyalta i separa l'estació del dipòsit, que va haver de ser ubicat a l'altre costat del riu (cas semblant a Lleida). Per tant es podria pensar en donar continuitat a la decoració entre els mòduls AFB per poder formar un conjunt, d'oest a est, "Bucle de retorn", "Pont del riu Dolcet" i "Dipòsit de Viñalta".
Línia Temporal:
El pas del temps també estarà reflectit en els mòduls, i per a justificar aquest, podem pensar en que el dipòsit és el resultat de l'evolució de les necessitats de tracció del ferrocarril al llarg de tres fases diferents:
FASE I
La companyia que va crear el ferrocarril a on està inclòs el dipòsit va poder néixer al voltant de l'ultim quart del segle XIX. En aquell moment, les necessitats de la companyia podien ser cobertes per un dipòsit molt més modest que el que representen els mòduls.
Un pont de 18 m, acompanyat d'una rotonda de tres a cinc vies, una via d'entrada, un altre de sortida i una via d'escòria i serveis poden ser suficients per les necessitats inicials. Annexe a la rotonda pot haver un dormitori per als maquinistes. Entre la via d'entrada i la de sortida hi hauran les carboneres.
FASE II
La companyia del ferrocarril de Viñalta va ser absorbida per MZA, que a principis del segle XX decidí convertir el dipòsit (al que pràcticament només usava com reserva, en una instal·lació que admetés el tràfic cada cop més pesant de la línia, i les noves locomotores que encarregà a MTM, les 1400 per a mixtes i 1700 per a expressos, a més de destinar-hi les recents series 1000 i 1100 per a mercaderies.
Amb aquests nous requeriments, el dipòsit va haver de substituir el pont per un de majors dimensions (27 m), ampliar la rotonda, incorporar una nova via d'entrada i aprofitar la longitud útil de les vies d'entrada i sortida per tal d'admetre una major concurrència d'operacions simultàniament. Els terrenys varen ser ampliats per incloure el nou culatò cap al pont giratori.
FASE III
A principis del tercer quart del segle XX, ja sota l'administració de Renfe, el dipòsit va veure ampliades les seves funcions amb l'ampliació del taller i l'adició d'una planxisteria, que permetés dur a terme les necessàries reparacions a les freqüents avaries que presentava el material sota les condicions extremes de la postguerra, locomotores i vagons de mercaderies, principalment els fudres tan habituals a Viñalta.
Amb un afegit final, el dipòsit va rebre instal·lacions per al subministrament a les locomotores de fuel, conforme la fuelització de la seva dotació es va anar realitzant.