Pàgina 1 de 1

Més sobre toperes

Publicat: 29 jul. 2007 10:21
Autor: Pere
Un cop establerts els trets bàsics de la història del dipòsit (veieu: http://agrupament.net/foro/viewtopic.php?f=6&t=58) sembla fàcil pensar que de les toperes de la companyia original no hagués arribat cap d'elles fins a l'època que reprodueix el mòdul. En tot cas, podria ser original (encara que traslladada amb el temps) la topera del culató final del taller.

No obstant, de l'ampliació que va fer MZA el 1925 hi ha dues toperes noves que es conserven en la seva funcionalitat i ubicació. Són les dels culatons d'entrada al dipòsit. Encara que la resta poden ser del model unificat Renfe, potser aquestes poden conservar l'estil MZA. (També cal tenir en compte que segurament seran les que més accidents hauran patit i poden no haver sobreviscut igualment).

Per a aquestes toperes que comento us proposo un parell de model molt fàcils de realitzar:

Topera unificada MZA (foto de la línia Valladolid Ariza)
MZA0101.jpg
MZA0101.jpg (206.08 KiB) Visualitzat 3552 cops
Els suports que s'observen són per collar la travessa de fusta, que a la foto ha passat a millor vida. La viga inclinada està, evidentment, pel costat del tren i està feta amb un carril invertit soldat a sobre del carril de la via.

Topera unificada de la línia Mora - Casp. En cara que la linia era MZA, podria ser un model TBF. En tot cas serviria per a la topera del cul de sac del taller.
MZA0201.jpg
MZA0201.jpg (208.23 KiB) Visualitzat 3552 cops
Si, no es veu gairebé res tret de la travessa. A veure amb aquestes altres:
MZA0202.jpg
MZA0202.jpg (208.59 KiB) Visualitzat 3550 cops
MZA0203.jpg
MZA0203.jpg (183.22 KiB) Visualitzat 3550 cops
En aquest cas es deuen haver conservat per que els arbres no deixen que l'excavadora acabi amb elles ;) . S'observa que el carril de la via és el que s'aixeca per formar la diagonal de la topera, i que l'espai entre les dues diagonals queda farcit per una planxa de ferro.

Dons a veure que us semblen aquestes i si penseu que val la pena posar-les. De tota manera cal pensar a quina via les posem, dons no tindria sentit a una via de les que es van crear en època Renfe.

Pere

Re: Més sobre toperes

Publicat: 29 jul. 2007 17:43
Autor: l'Alfred
D'acord que és de Norte, però un topera recuperada de les instal·lcions veïnes tampoc estaria malament

Re: Més sobre toperes

Publicat: 02 ago. 2007 16:59
Autor: Santi
Crec que verdaderament totom, esta fen una feina BRUTAL, per tal de fer uns moduls dignes de matricula d'honor, el meu prec es per demanaros que devant de tanta informació grafica com tenim, o millor dit esteu avocant al fòrum, seria molt demar si documentesiu de quin lloc son las fotografies, ja que moltes d'ellas son dignes de fer constar el lloc i com es llogic l'autor.

Felicitats a tos, esteu fen una feina collonuda.

Re: Més sobre toperes

Publicat: 18 feb. 2008 23:59
Autor: l'Alfred
Qui els va parir!!!!!!

http://www.blaetterkatalog.weinert-modellbau.de/

Pág 125 a la part superior.