El director general d’FGC, Pere Calvet, reelegit president de la Unió Internacional del Transport Públic (UITP)

· La reelecció s’ha aprovat per un 96% dels vots durant l’Assemblea General de l’UITP a Estocolm, en el marc del Global Public Transport Summit que avui finalitza
· Durant la trobada dels CEO de les principals empreses de transport mundials s’ha anunciat que la propera reunió es farà el 5 de setembre a Barcelona, coincidint amb la celebració dels 40 anys d’FGC

El director general de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Pere Calvet, ha estat reelegit, per un 96% dels vots, president de la Unió Internacional de Transport Públic (UITP) per l’Assemblea General que es va reunir diumenge, 9 de juny, a Estocolm (Suècia).

L’Assemblea es va fer a l’inici de la cimera Global Public Transport Summit, que s’ha celebrat a la capital sueca des del 9 fins avui, 12 de juny, i on FGC hi ha estat present compartint espai amb Transports Metropolitans de Barcelona (TMB).

En els 134 anys d’existència de la UITP, Pere Calvet és el seu president número 20. La UITP és una associació mundial, creada l’any 1885, que fomenta el transport públic. Actualment, representa més de 1.400 entitats i reuneix a tots els principals actors del transport públic amb més de 18.000 associats de 96 països que inclou tant operadors de transport, autoritats, instituts tècnics i d’investigació com al sector industrial i de serveis.

La UITP a Catalunya
El vincle de les empreses i institucions catalanes amb la UITP ve de lluny, com ho demostra l’organització del congrés mundial de l’associació en dues ocasions, el 1926 i el 1967. Periòdicament se celebren a Catalunya activitats vinculades a la UITP. Aquest 2017 s’ha celebrat una trobada de l’observatori de metros automàtics i la propera tardor acollirà la reunió del Policy Board.

Alguns del principals operadors i organismes de transport de Catalunya són membres actius de la UITP. Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya es troba directament vinculat a diverses divisions (en particular la de ferrocarrils metropolitans, que fins ara ha presidit, i la de ferrocarrils regionals) i grups de treball, com la Comissió de Transport & Urban Life, a més de ser membre del Comitè executiu i del Comitè de Direcció.

Director general d’FGC des de 2011
Pere Calvet és enginyer de Camins, Canals i Ports i en el seu currículum
estaquen els 25 d’anys d’experiència professional en el sector ferroviari. Des de l’any 2011 és director general d’FGC, on abans havia estat director de Projectes (1999-2008), cap de la Divisió d’Instal·lacions Fixes i adjunt al cap de la Divisió de Planejament i Estudis.

També ha estat director general tècnic d’Infraestructures Ferroviàries de Catalunya (Ifercat). A més, forma part de diferents organismes nacionals i internacionals de l’àmbit del transport com ara l’Autoritat del Transport Metropolità de Barcelona (ATM). És membre de la junta directiva de l’Associació de Transport Urbans Col·lectius (ATUC) i president del Saló Smart Mobility de Fira de Barcelona. A nivell acadèmic, imparteix classes en programes de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers de Camins, Canals i Ports. Recentment, el Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports li ha concedit la Medalla al mèrit professional i la Medalla Ildefons Cerdà 2019 per la seva trajectòria professional.

Des de l’any 2017 fins ara, ha estat president de la UITP i prèviament ho havia estat de la divisió de metros i vicepresident mundial.

Nou Global Public Transport Summit el setembre a Barcelona
En el marc del Global Public Transport Summit s’ha celebrat la trobada CEO Forum Breakfast que ha reunit els equips directius de les principals empreses de transport del món. Durant la jornada s’ha anunciat que la propera trobada se celebrarà a Barcelona, del 4 al 6 de setembre, coincidint amb l’acte central de commemoració dels 40 anys d’FGC, el dia 5 de setembre.

Aquests dies, la representació d’FGC a la cimera ha estat encapçalada pel president de Ferrocarrils, Ricard Font, i pel director general d’FGC i president de l’UITP, Pere Calvet, que va inaugurar el congrés i va presidir l’Assemblea General. El president d’FGC, d’altra banda, va participar a la sessió dedicada a la seguretat en el transport públic, Seguretat: l’invariable mantra del transport públic, i al CEO Forum Breakfast, des d’on va convidar els directius de les empreses de transport mundials a reunir-se el 5 de setembre a Barcelona. Durant la cimera s’han presentar les novetats d’FGC en recerca, innovació i desenvolupament, amb especial atenció als projectes Geotren i 5G. Ferrocarrils també ha participat a la sessió dedicada als Joves Professionals del sector i avui, 12 de juny, ho farà a la sessió dedicada als reptes de futur en la gestió de les persones que treballen a les empreses de transport públic, Les cares del transport públic al 2030.

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya ha aprofitat la cimera celebrada a Estocolm per donar a conèixer dos dels seus projectes més rellevants. D’una banda, el Geotren, una nova iniciativa d’FGC que permet geolocalitzar les seves unitats de tren en temps real. Mitjançant aquest sistema les persones que viatgen amb Ferrocarrils poden conèixer en cada moment en quin punt del seu recorregut es troba un tren, el seu destí, les properes parades, el seu acompliment horari i el grau d’ocupació. De l’altra, FGC està en fase de proves de la tecnologia 5G, que integrarà tots els sistemes de comunicacions per oferir més velocitat de connexió de dispositius mòbils, de manera més fiable i amb més terminals connectats simultàniament a la xarxa. D’aquesta manera, el sistema guanyarà eficiència i serà més sostenible.
12 de juny de 2019