TMB adjudica treballs relacionats amb la detecció i eliminació d’amiant per valor de prop de 2 milions d’euros

29 de novembre del 2018.-
S’estan mobilitzant empreses de construcció i consultories especialitzades, mantenidors, formadors i un institut de diagnòstic mèdic per la imatge

La Direcció de TMB continua avançant en el tractament responsable i diligent de la problemàtica de l’amiant present a la xarxa de metro, i ja ha activat els encàrrecs a diferents empreses especialitzades per portar a terme amb la màxima rapidesa les labors de detecció, anàlisi, retirada o neutralització dels elements afectats, a més de la formació i vigilància de la salut dels treballadors. Entre les comandes adjudicades fins ara i les que estan en procés de tramitació interna s’apropen als 2 milions d’euros.

La principal despesa que TMB ha aprovat en relació amb els materials amb contingut d’amiant és la que comporta la retirada d’elements afectats, tasca que executa una constructora especialitzada i acreditada, per a la qual s’han previst 800.000 euros. El segon import més elevat, aprovisionat amb 400.000 euros, correspon a la detecció de components amb amiant en el material mòbil del metro, l’anàlisi de mostres i elaboració d’informes, que realitza una consultoria especialitzada en instal·lacions i sistemes ferroviaris.

Altres firmes de consultoria han rebut encàrrecs per aportar coneixement expert en la gestió d’instal·lacions i vehicles amb algun component afectat, per un import global que supera els 284.000 euros. També participaran en les accions de prevenció i tractament dels materials amb amiant una empresa especialitzada en prevenció de riscos laborals i una enginyeria d’assajos i certificacions, diversos fabricants de components ferroviaris, Metro de Madrid, que assessorarà sobre la gestió documental de tot el procés, i un institut mèdic de diagnòstic per la imatge. Aquest establiment és el que porta a terme les proves de diagnòstic per la imatge a més de 600 persones integrants de la plantilla de Metro seleccionats per la seva potencial exposició a les fibres d’amiant. L’import destinat al conjunt de proves i reconeixements mèdics específics s’estima que pot arribar als 200.000 euros en funció dels resultats que es vagin obtenint.

La suma de quasi 2 milions d’euros correspon a les adjudicacions realitzades o en tràmit en les últimes setmanes. Amb anterioritat, el desembre del 2017, TMB ja va adjudicar per 319.000 euros la identificació de tots els elements de la xarxa de metro que continguin fibres d’amiant i els seus derivats. La finalitat d’aquest inventari exhaustiu, que inclou tots els túnels, estacions, tallers i dependències, és preparar un pla de retirada i substitució de l’amiant segons un ordre de prioritats i d’acord amb els recursos disponibles, com ja es va informar el 23 d’octubre passat.