El servei educatiu de TRAM bat el rècord d’alumnes i supera els 4.200 durant el curs 2017-2018

TRAM ofereix aquest projecte educatiu que des de fa onze anys s’adreça tant als centres d’ensenyament, com a les entitats de gent gran de l’àrea d’influència del tramvia de Barcelona.

Durant el curs 2018-2019 l’activitat ‘L’energia del TRAM’ donarà una informació i uns qüestionaris més especialitzats enfocats als estudiants amb un interès especial en la tecnologia.

Barcelona, 12 de setembre de 2018. El projecte educatiu “TRAM, un mitja? d’educació” ha arribat a un total de 4.202 persones el curs 2017-2018, provinents majoritàriament dels centres d’ensenyament i les entitats de la gent gran dels municipis de l’àrea d’influència del tramvia de Barcelona. Aquest és l’onzè curs consecutiu que TRAM organitza i ofereix aquest projecte educatiu, amb l’objectiu que els participants coneguin el funcionament del tramvia i reflexionin sobre actituds de civisme i medi ambient relacionades amb els desplaçaments en transport públic.

El projecte, que s’ofereix des del servei TRAMeduca, s’ha desenvolupat d’octubre del 2017 a juliol del 2018 amb la realització d’un total de 178 activitats presencials, a les cotxeres de Sant Adrià de Besòs (82 activitats), les cotxeres de Sant Joan Despí (86 activitats) i a 10 centres escolars. Durant el curs 2017-2018 han participat en el projecte educatiu un total de 91 centres: 9 escoles bressol; 38 escoles d’educació Infantil i Primària; 28 instituts d’Educació Secundària, Batxillerat i Cicles Formatius; 11 escoles d’Educació Especial; 4 esplais o casals i 1 entitat de gent gran.

En aquesta onzena edició hi han participat centres dels municipis de Badalona, Barcelona, Cornellà de Llobregat, Gavà, l’Hospitalet de Llobregat, Mataró, Mollet del Vallès, Montgat, Olot, Sant Adrià del Besòs, Sant Andreu de la Barca, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Santa Coloma de Gramenet, Terrassa i Vilassar de Mar.

Evolució del servei TRAMeduca (2007-2018)

Programació d’activitats per al curs 2018-2019
L’oferta completa per al curs 2018-2019 és la següent:
– Mira el TRAM (2-6 anys). A través d’un conte i un breu recorregut per les cotxeres, els infants poden veure el funcionament del Tramvia de Barcelona.
– Investiga el TRAM (6-8 anys). Els infants es converteixen en petits investigadors, a partir d’un joc de preguntes i pistes descobreixen el tramvia.
– Viu el transport públic (8-10 anys). Per conèixer els aspectes més rellevants i la importància de les actituds cíviques i respectuoses en el transport públic.
– Aventura’t al TRAM (10-12 anys). Per simular la planificació i el viatge en tramvia, i treballar l’autonomia personal i les bones conductes al transport públic.
– TRAMsporta’t (10-12 anys). Diverses activitats per a valorar els diferents mitjans de transport des d’una perspectiva mediambiental, a partir d’aspectes com la contaminació atmosfèrica i acústica, l’eficiència i la sostenibilitat.
– I tu, què en penses? (12-16 anys). Per reflexionar sobre la importància de disposar de transport públic i les característiques específiques del tramvia, així com posar l’èmfasi en els aspectes de seguretat i el respecte als espais públics.
– L’energia del TRAM (12-18 anys). Activitat per conèixer el tramvia des d’una perspectiva mediambiental i tecnològica, amb la possibilitat de complementar-la amb una visita a la Central Tèrmica de Cicle Combinat del Besòs.

Aquest any, com a novetat, s’afegeix un temari explicatiu i qüestionaris d’un nivell superior enfocats als estudiants amb un alt interès en la tecnologia i que estan dirigint els seus estudis cap a aquest sector.

La Guia del Treball de Recerca del TRAM (16 anys). 14 propostes classificades en cinc grans temàtiques al servei dels centres d’ensenyament, amb un servei d’acompanyament per als alumnes en el procés d’aprenentatge i investigació del tramvia.

Altres serveis i activitats TRAMeduca
· El TRAM com a transport escolar. Servei que dóna suport al desplaçament de grups d’escolars en tramvia per facilitar la realització d’activitat fora dels centres escolars.
· SuperTRAM. Visita combinada a les instal·lacions de TV3 i de Catalunya Ràdio, amb el tramvia com a mitjà de transport que uneix aquestes dues seus de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.
· El nostre TRAM. Activitat per a majors de 65 anys en què es treballen totes les passes que una persona ha de seguir a l’hora de fer un desplaçament amb tramvia i en què es posa èmfasi en els aspectes de seguretat, autonomia, orientació i ús prioritari del tramvia com a transport públic, accessible i segur.

Activitats amb segell de qualitat educativa
El TRAM ofereix la programació d’activitats del servei TRAMeduca amb el Segell de Qualitat Educativa de l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) de la Universitat de Barcelona. Aquest segell de qualitat forma part del projecte d’acreditació de les activitats educatives que impulsa l’ICE i el Consell de Coordinació Pedagògica de l’Ajuntament de Barcelona.