FGC impulsa una jornada tècnica dedicada a les estacions del futur

21/02/2018.- La jornada comptarà amb ponents internacionals de diferents àmbits i se celebrarà el 12 de juny a l’estació de Sabadell Plaça Major.
L’organització d’aquesta trobada té per objectiu poder reflexionar sobre els efectes que tenen les “noves estacions” en els entorns urbans i optimitzar l’atracció dels sistemes de transport.

Estacions de Futur
Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) impulsa l’organització d’una jornada tècnica el dia 12 de juny a Sabadell dedicada a les “Estacions de Futur”. La jornada, que se celebrarà a l’interior de l’estació de Sabadell Plaça Major d’FGC, pretén obrir una reflexió sobre els efectes que tenen les “noves estacions” en els entorns urbans als que serveixen i com podem optimitzar l’atracció dels sistemes de transport.

Durant la trobada es volen analitzar aspectes molt diversos com l’accessibilitat a les estacions ferroviàries però també a l’entorn urbà on estan situades, quines activitats es poden encabir a les estacions, com ara serveis personals, àrees comercials o de restauració. A més, el disseny urbà i la funcionalitat en relació als desplaçaments, la neteja, la seguretat, l’anàlisi dels costos i les externalitats de la implantació d’un servei de transport ferroviari dins del teixit urbà consolidat, seran alguns dels altres temes de debat.

Així, les ponències s’agruparan en cinc sessions: 1. Marc Conceptual i teòric, 2. Disseny de l’espai urbà a l’entorn de l’estació, 3. L’estació: funcionalitat i emblema, 4. Aspectes normatius i administratius de la construcció i posterior gestió de l’espai adscrit a l’estació i 5. Costos, finançament i externalitats dels contenidors de mobilitat.

FGC ja treballa en la definició dels ponents d’arreu del món que participaran en la jornada tècnica. Es vol que els participants siguin veus de referència en sectors com els de l’arquitectura, l’enginyeria, el disseny de l’espai públic, la sociologia, el transport, l’economia i el dret.

Aquesta iniciativa sorgeix de la col·laboració entre més de 40 organitzacions tant de l’àmbit públic com privat, agrupades sota el nom de Grup Impuls. Encapçalat per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, formen part del Grup Impuls representants de l’Ajuntament de Barcelona, l’Ajuntament de Sabadell, TMB, l’ATM, l’AMB, la UITP, el Col·legi d’Enginyers Industrials, l’Associació per a la Promoció del Transport Públic, el Cercle d’Infraestructures, Railgrup, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, l’Institut Cerdà, el Col·legi d’Economistes de Catalunya, l’Associació d’Amics del Ferrocarril, l’Associació de Municipis per a la Mobilitat i el Transport Públic, la Diputació de Barcelona, AMTU, Infraestructures.cat, la Cambra de Comerç de Barcelona, Foment del Treball, el Col·legi de Psicologia de Catalunya, el Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya, CECOT i PIMEC, entre d’altres.