FGC dissenya una nova uniformitat per al seu equip amb un procés innovador i participatiu

12/09/2017.- El projecte FGC Innovest reflexiona sobre quina i com ha de ser la indumentària corporativa de la companyia
En el procés intervé l’equip humà de Ferrocarrils, juntament amb escoles de disseny, empreses d’innovació i els usuaris

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), amb la col·laboració de l’empresa Eumo_DC, ha impulsat el projecte FGC Innovest amb l’objectiu de pensar quina i com ha de ser la indumentària corporativa del personal d’FGC.

Sota el lema “Teixint Idees, Connectant Persones” la iniciativa pretén redefinir la uniformitat de Ferrocarrils mitjançant un format innovador i col·laboratiu que involucra escoles (Elisava, LCI Barcelona, UPF, UVic UCC i Escola Frederic Mistral-Tècnic Eulàlia), empreses d’innovació (Eurecat), l’equip d’FGC i diferents usuaris de la uniformitat, i especialistes de diverses àrees d’expertesa en tendències i experiència d’usuari. Un conjunt dinàmic i multidisciplinar concebut per a potenciar la transferència de coneixements de manera transversal i útil per al projecte i que es pot conèixer al web www.vesteixfgc.cat.

Un procés on es comparteixen idees i coneixements
El desenvolupament del projecte, dirigit i coordinat per Eumo_dc, va començar el mes de maig i s’executa en quatre fases: descoberta, definició, prototipatge i confecció. Aquestes etapes es caracteritzen per un procés constant d’iteració, és a dir, revisió i posada en comú, contrastant les propostes amb la realitat comunicativa i d’usabilitat del personal d’FGC.

És per aquest motiu i amb intenció d’extreure la informació més acurada possible, que des d’un inici s’han incorporat al projecte el personal d’FGC, que és l’usuari final de l’uniforme, perquè aportin la seva experiència en l’ús de la indumentària i els requeriments essencials que ha de tenir derivats del seu dia a dia.

En aquests moments, el projecte es troba en la fase de prototipatge. En base a tota la informació recollida fins a aquest moment, els alumnes de LCI i Elisava han presentat uns prototips inicials i estan recollint valoracions. En aquest sentit, s’ha obert una plataforma de participació en línia per tal que els treballadors i treballadores de Ferrocarrils puguin respondre preguntes obertes i donar la seva opinió.

El resultat final del projecte es presentarà el mes d’octubre. Fins aleshores, s’ha instal·lat a l’Espai Provença d’FGC una exposició on s’expliquen tots els detalls d’aquest projecte, les fases i els treballs que s’han dut a terme fins ara i es poden veure alguns dels prototipus en els quals s’està treballant.

Un disseny dels anys 90
Les línies de l’actual indumentària laboral de l’equip de Ferrocarrils es van marcar durant els anys 90. Per primera vegada es va encarregar el disseny de les peces de roba a un prestigiós dissenyador català, Antonio Miró, que va crear unes peces més atractives i d’acord amb la moda del carrer.

Aprofitant la celebració dels Jocs Olímpics de Barcelona i l’inici de la implantació del Pla d’Estacions, que prioritzava l’atenció al client a les estacions, es va fer una aposta agosarada per incorporar els colors vius i per poder fer més visibles i identificar fàcilment els agents a les estacions. D’aquella època és la incorporació de les característiques jaquetes i armilles vermelles de Ferrocarrils.

Des d’aleshores, Ferrocarrils ha crescut, ha viscut canvis i s’ha modernitzat. El projecte de dissenyar una nova uniformitat sorgeix amb la voluntat d’evidenciar aquesta evolució de la companyia, fent visibles els canvis que s’han anat produint derivats de les inversions realitzades en tots aquests anys i de la implantació de nous serveis.

Una campanya per difondre la iniciativa
FGC Innovest és un projecte transversal i participatiu. Més enllà de la col·laboració de l’equip humà d’FGC (guies escolars, agents d’estació, inspectors/es, personal del Centre de Comandament Integrat, etc.) el projecte es nodreix de diferents punts de vista externs, fins i tot dels infants.

En aquest sentit, durant el procés, s’ha dut a terme el taller “Vesteix-nos!”, dut a terme a l’Escola Frederic Mistral, on els infants han pogut dir la seva sobre la uniformitat d’FGC i han pogut expressar la seva visió de com hauria de ser aquesta vestimenta.

Els dibuixos serviran per personalitzar l’interior d’un tren de Ferrocarrils, iniciativa que servirà per difondre el projecte, juntament amb la difusió del web www.vesteixfgc.cat i diferents accions comunicatives que prepararà FGC en els propers mesos.