Una trentena d’activitats commemoraran el centenari de l’arribada del tren a Sant Cugat, un esdeveniment clau en la modernització de la ciutat

19/05/2017.- L’efemèride es commemorarà entre l’octubre del 2017 i el juny del 2018.
En el conjunt d’activitats hi destaca l’exposició “Al tren! Cent anys del ferrocarril a Sant Cugat” al Museu de Sant Cugat i una “Festa del Centenari” amb una cercavila per rememorar el moment de l’arribada del tren.

Sant Cugat del Vallès commemora enguany el centenari d’una de les infraestructures que més han contribuït a modernitzar la ciutat: l’arribada l’any 1917 del ferrocarril, que va suposar una ràpida connexió amb Barcelona i posteriorment amb la resta del Vallès. Aquesta infraestructura va ajudar decisivament a transformar la fesomia rural de Sant Cugat i fer-la créixer en població i serveis.

Per aquest motiu Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès i una Comissió Ciutadana –formada pel teixit associatiu, veïnal i empresarial de la ciutat- han organitzat un programa d’actes per commemorar aquesta efemèride amb més d’una trentena d’activitats que s’allargaran entre l’octubre del 2017 i el juny del 2018.

Aquest migdia el president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Enric Ticó, l’alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mercè Conesa, i representants de la Comissió Ciutadana han presentat el programa d’actes del centenari, format per conferències, tallers, concerts… Entre aquestes activitats cal destacar l’exposició temàtica “Al tren! Cent anys del ferrocarril a Sant Cugat” al Museu de Sant Cugat (octubre 2017-febrer 2018), acompanyada d’un audiovisual i un catàleg expositiu. Així mateix, el diumenge 29 d’octubre tindrà lloc la Festa del Centenari amb una cercavila per tal de rememorar l’arribada del tren fa cent anys i actuacions de música, teatre, dansa i cultura popular. Aquesta activitat forma part de les Jornades de Patrimoni Viu, que enguany estaran dedicades al tren.

Durant la presentació, el president d’FGC, Enric Ticó, ha volgut destacar la forta vinculació que té l’empresa amb la ciutat de Sant Cugat. En aquest sentit, ha remarcat que “és l’única població on hi tenim un total de set estacions. És on tenim una implantació més forta, com demostren també els diversos paquets combinats del Turisten, que permeten realitzar tota mena d’activitats de lleure i culturals a Sant Cugat amb la complicitat d’FGC”. Ticó també ha volgut destacar que “el centenari de l’arribada del tren al municipi és l’excusa perfecta per posar en relleu aquest lligam i donar-hi tot el protagonisme, a la vegada que ratifiquem el nostre compromís històric amb la memòria ferroviària i amb Sant Cugat”.

En aquest mateix sentit, Mercè Conesa ha subratllat que “aquest ferrocarril ha aportat progrés i oportunitats a Sant Cugat. Va ser un encert i és important saber reconèixer-ho”. Així mateix, també ha volgut reconèixer “els emprenedors que van posar en marxa aquest servei. Crec que la Catalunya del segle XXI s’ha d’emmirallar en la societat catalana de fa cent anys, que va impulsar un nou país amb esperit de llibertat”.

L’arribada del tren l’any 1917, un esdeveniment històric per Sant Cugat

El 26 d’octubre del 1917 es va inaugurar l’estació de ferrocarrils de Sant Cugat amb l’arribada del primer tren a la ciutat. Aquest fet va suposar un punt d’inflexió en la història del municipi en tant que ha contribuït més que significativament en la transformació d’una vila agrícola de 2.000 habitants en el que és avui Sant Cugat, una ciutat de 90.000 habitants. El tren ha tingut, per tant, un paper transformador al llarg de la història de Sant Cugat. Avui en dia el Ferrocarrils vertebra i connecta el municipi fomentant així la cohesió ciutadana entre els diferents nuclis de la ciutat generant, a través de les seves 7 estacions del municipi, diferents centralitats.

El futur del tren i la mobilitat sostenible
Així mateix amb la celebració d’aquest centenari també es pretén reflexionar sobre el gran futur que continua tenint el tren a Sant Cugat, que és un mitjà de transport fonamental per impulsar una mobilitat més sostenible. Per aquest motiu un dels lemes del centenari és “connectats al futur”.
Entitats que formen part de la Comissió del Centenari del tren
· Associació d’Amics del Ferrocarril
· Patronat Municipal d’Educació
· Penya Regalèssia
· Grup Estudis Locals (GEL)
· Consells de Ciutat i de Cultura de Sant Cugat
· Federació d’Associacions de Veïns
· Sant Cugat Empresarial
· Sant Cugat Comerç
· Club de Golf Sant Cugat