TMB lamenta que les assemblees de Metro optin per fer vagues en comptes d’avançar en el nou conveni

3 d’abril del 2017.- L’empresa mostra la seva sorpresa per la votació favorable a paralitzar les negociacions, després que la taula hagi tancat acords de transcendència social.

La Direcció de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) lamenta que en la votació desenvolupada avui en paral·lel amb les assemblees de treballadors de Metro una minoria (243 vots a favor, sobre 3.500 persones en plantilla) hagi imposat la paralització de les negociacions i la convocatòria d’aturades parcials del servei de dues hores per torn tots els dilluns.

El recurs a mobilitzacions, que impactaran negativament en la mobilitat quotidiana de la ciutadania de l’àrea metropolitana, resulta incomprensible quan les negociacions del nou conveni col·lectiu estan en marxa i la taula es reuneix regularment, dos cops per setmana, de manera ininterrompuda des de l’11 de gener. Fruit d’aquest treball, les dues parts han tancat un acord sobre la regulació de l’accés a llocs de treball alternatius, capítol considerat prioritari per la part social.

Des del 16 de febrer, la taula aborda l’aplicació de l’article 26 de la llei de prevenció de riscos laborals, pel que fa a la protecció de la maternitat. Sobre aquest punt l’empresa remarca que ja compleix la llei, que estableix l’adaptació del lloc de treball de les gestants i lactants, així com el canvi de lloc si és necessari i la baixa per risc durant l’embaràs si el canvi de lloc no és factible. Tot i això, s’ha obert a anar més enllà, revisar el procediment i concretar els llocs protegits, preferiblement en una taula tècnica, per continuar abordant en paral·lel altres capítols del conveni, alternativa que ha estat rebutjada per la part social.

L’empresa destaca també que ha complert els pactes del juliol del 2016 que en aquell moment van permetre el desbloqueig de la negociació i que han suposat el pagament d’una bestreta a la plantilla i 100 ampliacions de contracte d’empleats, a les quals se sumaran 57 ampliacions més aquest any.

TMB vol subratllar el seu compromís en l’avenç d’aquesta negociació, com demostra el fet que hagi actuat anteriorment per eliminar obstacles que els representants dels treballadors havien assenyalat com a motius per abandonar la taula. En el vessant econòmic, l’empresa ha fet un esforç per acostar-se al màxim a les aspiracions de la representació sindical, fins a plantejar un increment del 7,2% en els quatre anys de vigència que tindria el conveni.

Pel que fa al ritme de la negociació, que es va iniciar l’octubre del 2015, la Direcció apunta que la voluntat de la part social d’abordar els capítols del conveni de manera seqüencial, un després de l’altre, i mai més d’un al mateix temps, incideix en la menor productivitat de la taula.

Durant les 68 reunions mantingudes fins ara, totes dues parts han treballat molt per definir un bon conveni. En aquest moment, quan les parts estan en disposició d’arribar a acords, s’imposa un exercici de responsabilitat per aconseguir un conveni que afavoreixi els treballadors de Metro i que faci possible la prestació d’un servei de transport de la màxima qualitat.