La temporada dels Trens Turístics d’FGC arranca el mes d’abril

· El servei del Tren del Ciment entrarà en funcionament el proper dissabte 8 d’abril. El del Tren dels Llacs el dia 15 d’abril.
· Els cremalleres i funiculars de Montserrat i Vall de Núria també comencen a funcionar amb el nou horari de primavera.
· L’any 2016, els trens turístics van transportar 1.041.395 viatgers.

El Grup FGC és un important operador de serveis turístics, i els seus trens en són un clar exemple. Durant els mesos de més calor, els trens turístics d’FGC –Cremallera i funiculars de Montserrat, el Cremallera de Núria, el Tren dels Llacs, el Tren del Ciment–, posen en marxa esdeveniments dirigits a tots els públics i totes les edats, per a gaudir d’escapades en família i amics.

FGC iniciarà el proper 8 d’abril la nova temporada dels Trens Turístics amb la posada en marxa del servei del Tren del Ciment, que estarà operatiu fins el 19 de novembre de 2017. El Tren dels Llacs, per la seva banda, iniciarà el servei el cap de setmana del 15 d’abril fins el 28 d’octubre de 2017.

El Tren del Ciment
El també conegut com a Ferrocarril Turístic de l’Alt Llobregat, propietat d’FGC, és una línia que històricament unia l’antiga fàbrica de ciment Asland de Castellar de n’Hug amb Guardiola de Berguedà, des d’on partia la línia del ferrocarril de via estreta cap a Berga i Manresa.

L’antic tren té un recorregut de 3,5 km i disposa de quatre estacions: La Pobla de Lillet, La Pobla Centre, Jardins Artigas i Museu del Ciment-Castellar de n’Hug. El trajecte dura 20 minuts i el fa una locomotora dièsel de quatre cotxes amb capacitat per a 25 viatgers cadascun.
L’oferta comercial del Tren del Ciment està estretament lligada a dues destinacions turístiques de primer nivell: els Jardins Artigas i el Museu del Ciment. Amb els paquets combinats, els visitants poden gaudir del tren turístic i fer la visita a la vegada.

El tren del Ciment, que enguany estrena la seva tretzena temporada, va tancar el 2016 amb 21.208 visitants, 540 passatgers més que l’any anterior.

El Tren dels Llacs
El Tren dels Llacs és el servei turístic de la línia Lleida-La Pobla, infraestructura de la qual és propietat FGC des de 2005. El trajecte es fa amb les locomotores dièsel 10817 i 10820, que arrosseguen quatre vagons d’època. El servei té sortida els dissabtes des de Lleida, parada a Balaguer i arribada a la Pobla de Segur.

Fins al juliol de 2016, el servei turístic del Tren dels Llacs es parava a finals de juliol, ja que a l’agost les temperatures dins dels vagons d’època pujaven molt i eren poc confortables pels usuaris. Des del 30 de juliol del 2016, però, s’ha tornat a posar en marxa el servei a partir de l’agost amb la incorporació dels nous cotxes panoràmics, que durant els mesos de més calor substitueixen el tren històric per garantir el trajecte amb la màxima comoditat climàtica, amb uns vidres panoràmics que permeten veure el paisatge, i mantenint el tradicional pack de benvinguda.

A banda dels paisatges idíl·lics que es poden contemplar des del tren, els usuaris també podran gaudir de l’actuació d’un grup de teatre, que amenitza el recorregut. També s’ofereix la possibilitat de fer una degustació de productes tradicionals de la zona.

El viatge en tren, a més, es pot complementar amb diferents visites que permeten descobrir espais singulars de les comarques del Pallars Sobirà i Jussà.

Aquesta darrera temporada 2016 el Tren dels Llacs va registrar un 99% d’ocupació. A més, les tres circulacions amb els nous trens panoràmics van tenir un notable èxit entre el públic.

Cremallera i funiculars de Montserrat
El tren Cremallera i els funiculars de Montserrat seguiran oferint el seu servei habitual. De fet, van ser els transports més utilitzats la temporada anterior, amb 768.770 usuaris.

El Cremallera de Montserrat és l’únic mitjà per accedir a Montserrat que et deixa al bell mig del recinte del Santuari després de 15 minuts de trajecte. Té uns vidres panoràmics que permeten apreciar tota la bellesa natural del paratge i ofereix una visió espectacular de l’entorn.

Amb el Funicular de Sant Joan s’accedeix fins a un dels punts més alts del massís amb unes visites privilegiades del recinte del Santuari i de tot l’entorn de la muntanya de Montserrat. A l’estació superior es pot visitar l’Aula de la Natura on s’explica la formació de la muntanya de Montserrat i també la flora i la fauna típica de la zona i és punt d’inici de diferents excursions que ens endinsen al Parc Natural.

El Funicular de la Santa Cova t’apropa fins al punt d’inici del camí que porta fins a l’ermita de la Santa Cova on segons la tradició va ser trobada la mare de Déu. És un camí planer apte per a tots els públics i que permet visitar el conjunt escultòric modernista català més important a l’aire lliure, el rosari monumental.

Vall de Núria
Vall de Núria també és un destí turístic els 365 dies l’any. Només s’hi pot accedir amb el tren Cremallera. Des del primer instant, els viatgers que pugen al tren viuen un nou món de sensacions, tot gaudint de la bellesa i l’espectacularitat del paisatge que envolta la vall. Amb un caràcter singular, el tren cremallera recorre 12,5 quilòmetres i supera un desnivell de més de 1.000 metres.

Durant la temporada d’estiu, l’estació de Vall de Núria ofereix tota mena de propostes a l’aire lliure, com són les excursions amb guies, rutes de senderisme, activitats per als infants al Cau de la Marmota i al Parc Lúdic, entre moltes altres opcions.

El 2016 el cremallera va atreure durant la temporada d’estiu un total de 152.762 viatgers.
04 d’abril de 2017