Rull: “El centralisme colpeja d’una manera molt clara l’estat del benestar als nostres territoris”

02/03/2017. El conseller de Territori i Sostenibilitat critica que “quan no es prioritzen les infraestructures amb retorn econòmic, social i ambiental qui en surt perjudicada és la ciutadania”.
Rull intervé a la jornada sobre finançament i infraestructures de l’Euroregió de l’Arc Mediterrani, celebrada a València, juntament amb la consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori de la Generalitat Valenciana i el conseller de Territori, Energia i Mobilitat del Govern de les Illes Balears.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha criticat avui a València el centralisme de l’Estat espanyol a l’hora de planificar les infraestructures, en referència al retard en l’execució de les obres del Corredor Mediterrani. “Quan no es prioritzen amb un retorn econòmic, social i ambiental qui n’acaben sortint perjudicats són els ciutadans de Catalunya, el País Valencià i les Illes”, ha etzibat Rull, que ha participat a la Jornada sobre finançament i infraestructures de l’Euroregió de l’Arc Mediterrani juntament amb la consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori de la Generalitat Valenciana, Maria José Salvador, i el conseller de Territori, Energia i Mobilitat del Govern de les Illes Balears, Marc Pons.

“El centralisme és radicalment ineficient –ha exposat –perquè perdem oportunitats, perdem capacitat de generar activitat econòmica, llocs de treball i de reforçar l’estat del benestar. El centralisme colpeja d’una manera molt clara la competitivitat i el progrés de l’estat del benestar als nostres territoris”. El titular de Territori i Sostenibilitat ha manifestat que els tres governs “estem compartint experiències i treballant en tot allò vinculat al Corredor Mediterrani i estem d’acord en l’exigència que les obres es facin al ritme que s’han de fer i que cal un sistema de governança més lògic, a través de la figura del coordinador del Corredor Mediterrani”. En aquest sentit, Rull ha recordat que Catalunya i el País Valencià han fet arribar una carta conjunta al ministre de Foment on se li exposen quines atribucions hauria de tenir el coordinador.

Per als dos governs, el coordinador ha de planificar l’execució de les actuacions i obres complint terminis; tenir capacitat executiva sobre Adif i Renfe per garantir inversions en el marc d’una agenda d’execució certa, un pressupost establert cert i fiable que pugui compartir amb la resta d’agents públics i privat; capacitat operativa per comandar les obres i disposar d’una oficina tècnica per executar la seva tasca i un equip tècnic multidisciplinari que depengui directament del Coordinador, entre d’altres.

Rull ha avançat que els tres consellers han acordat fer una nova trobada a Menorca amb dos objectius: “Compartir les millors experiències de cadascun dels governs i establir una agenda de reivindicació conjunta i consensuada”.