El Districte de Sant Andreu inicia la remodelació del paviment de les rambles de Fabra i Puig i Onze de Setembre

AJUNTAMENT DE BARCELONA. – Nota de Premsa

Les obres han començat, en una primera fase, pel tram entre els carrers de Santa Coloma i Gran de Sant Andreu, i es desenvoluparan en un total de quatre fases que abordaran quatre trams del passeig.

Es tracta d’una intervenció que es porta a terme prèviament a la reordenació singular de terrasses que s’està tramitant a la zona, i amb la qual es completarà una millora general d’aquest passeig.

El Districte de Sant Andreu ha iniciat la remodelació del paviment del passeig central de les rambles de Fabra i Puig i d’Onze de Setembre. Les obres es desenvoluparan en quatre fases, que corresponen a quatre trams diferents d’aquest passeig. En aquesta primera fase es treballa en el tram entre els carrers Santa Coloma i Gran de Sant Andreu. Les següents fases abordaran els següents trams per aquest ordre:
Entre Segre i Santa Coloma de la Rambla Onze de Setembre, prevista a finals de 2017
Entre els carrers Sant Andreu i Monge de la Rambla Fabra i Puig
Entre els carrers Monges i Concepció Arenal de la Rambla Fabra i Puig

Les intervencions als dos trams de la Rambla de Fabra i Puig es desenvoluparan al llarg d’aquest mandat.

Es tracta d’una actuació de millora i de manteniment d’una de les principals zones de vianants del districte de Sant Andreu que té com a objectiu la millora general d’aquest passeig, i que complementa l’altra gran intervenció que suposarà la reordenació singular de terrasses que hi és prevista. Les obres, per tant, contribuiran a millorar les condicions d’urbanització d’un dels espais de vianants singulars i emblemàtics, situat en concret al barri de Sant Andreu.

La intervenció de canvi de paviment en aquesta primera fase d’intervenció es farà sobre una superfície de 2.113 metres quadrats i tindrà un cost de 156.010 euros, segons pressupost d’adjudicació. Està previst que les obres d’aquest primer tram s’allarguin fins a finals del mes de gener.

Millorar les condicions per potenciar el passeig com un espai d’oci
Actualment el paviment de les rambles de Fabra i Puig i Onze de Setembre (passeig amb dos noms però unitari i amb total continuïtat en la trama urbana) és de pedra natural sorrenca, i es troba deteriorat i en mal estat. El pla de manteniment i millora que es posa en marxa preveu instal·lar-hi un paviment més resistent i versàtil. A la vegada, es busca millorar les condicions d’urbanització en relació directa amb les activitats que potencialment es pretenen promocionar, com serà la trobada, l’oci i passejada, i la relació amb els habitatges que hi donen front i també l’activitat comercial.

El paviment actual de pedra natural sorrenca es troba pràcticament en tot el passeig, excepte a les cruïlles dels carrers perpendiculars, on hi trobem llamborda de formigó. L’arbrat del passeig es troba en escossells de formigó, i es tracta de plataners amb una distribució uniforme. Als laterals de la Rambla, alineats als arbres, es troben els elements urbans, com bancs, papereres, enllumenat i una font d’estil Barcelona.

La solució adoptada pretén dotar l’espai resultant d’una imatge de conjunt principalment a través de dos fils conductors: el paviment d’asfalt llis, amb una franja de 3,80 metres d’amplada, al costat esquerra, en sentit sud-nord, per a la col·locació de les terrasses del locals d’oci, i el paviment d’asfalt amb posterior gravat de la superfície, de dimensions variables, al costat dret, en sentit sud-nord, per al trànsit de vianants.

Aprofitant les obres de pavimentació es realitzarà una canalització soterrada per a que les terrasses puguin passar la seva instal·lació d’enllumenat i així evitar cablejat aeri a la rambla.

Aquesta intervenció de millora se suma al projecte de reordenació singular de les terrasses de les rambles de Fabra i Puig i Onze de Setembre, que en aquests moments es troba en fase de tramitació. El projecte de reordenació preveu que totes les taules i les cadires de les terrasses d’aquesta rambla, ara situades formant ziga-zagues en un costat i en un altre del passeig central, i en algun cas a les voreres laterals, passarà a estar ordenada en un sol costat del passeig central. En concret totes se situaran al costat esquerre de la rambla en sentit pujada. El principal objectiu que persegueix aquesta ordenació singular és millorar les condicions de pas de les persones que passegen i caminen per les rambles. La disposició actual de les taules a un i altre costat del passeig central provoca en alguns punts dificultats de pas, sobretot quan hi ha molta gent gaudint del passeig. La col·locació en un únic costat facilitarà molt el pas als vianants. A més a més, la ubicació de les taules es farà en grups reduïts de manera que no es crearà una barrera contínua amb les taules i les cadires disposades en un únic costat.