El Departament de Cultura signa un acord amb Renfe, TRAM, FGC i Moventis per facilitar l’accés de les escoles d’alta complexitat al patrimoni cultural català

gencat-cultura18/01/2017
El conveni preveu cobrir les despeses de transport a museus, monuments i jaciments de 422 centres educatius catalans situats en entorns socials i econòmics desafavorits.
El programa està obert a 225.000 alumnes que potencialment es poden beneficiar de bitllets gratuïts d’anada i tornada i descomptes en el lloguer d’autocars per a les sortides escolars.
L’acord s’emmarca dins el programa ArGO!nautes, en col·laboració amb el Departament d’Ensenyament, per apropar el patrimoni cultural als infants i joves.

El conseller de Cultura, Santi Vila, ha signat avui un acord amb Rodalies-Renfe, TRAM, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i Moventis mitjançant el qual es facilitarà l’accés de 422 centres educatius situats en zones socialment desafavorides als museus, monuments i jaciments de la Generalitat de Catalunya.

L’acord s’emmarca en el nou programa ArGO!nautes d’ajuts per a les sortides escolars al patrimoni cultural, impulsat pel Departament de Cultura en col·laboració amb el Departament d’Ensenyament, amb l’objectiu d’apropar el patrimoni als infants i joves, tot contribuint a eliminar les barreres econòmiques que sovint condicionen les sortides escolars.

La primera fase del programa s’adreça exclusivament a cobrir les despeses de transport, que acostumen a ser les més elevades, als centres educatius públics ubicats en entorns socials i econòmics desafavorits, classificats com de complexitat màxima pel Departament d’Ensenyament i que apleguen un total de 225.000 alumnes. Els ajuts es poden sol·licitar a través del portal web Patrimoni Cultural – Educació (http://culturaeducacio.gencat.cat).

Han signat l’acord amb el conseller Santi Vila, el director de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Àlex Susanna, el director de Rodalies Catalunya, Félix Martín, el president de TRAM, Felip Puig, el president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Enric Ticó, i el president de Moventis, Miquel Martí.

El conseller de Cultura ha destacat “la complicitat institucional” que ha fet possible l’acord i ha remarcat que “aquest país fa grans coses quan hi ha complicitat entre el sector públic i el privat”. “L’acord demostra, un cop més, que hi ha iniciatives privades que defensen l’interès públic”, ha afegit.

El conseller Vila ha explicat que el Departament de Cultura “s’ha conjurat per lluitar contra el condicionament per raons del lloc de naixement o de la raó social a l’hora d’accedir a la cultura” perquè “tant important com garantir polítiques culturals potents, estimulants i interessants és garantir l’accés de tots els ciutadans a la cultura”.

La voluntat del Departament de Cultura és que el programa ArGO!nautes aviat es pugui estendre a altres escoles i equipaments patrimonials de Catalunya, tot cobrint també altres despeses, com ara la manutenció o les activitats. En aquest sentit, Santi Vila ha apuntat que “l’objectiu del Departament de Cultura és que aquesta iniciativa, que ara s’inicia amb primera fase, pugui tenir caràcter universal i es pugui estendre a tots els alumnes de Catalunya”, ha afegit.

El nombre d’ajuts per al curs escolar 2016-2017 és el següent:
– 3.000 bitllets d’anada i tornada de Rodalies Catalunya – Renfe
– 2.000 bitllets d’anada i tornada de la xarxa TRAM (Trambaix i Trambesòs)
– 1.500 bitllets d’anada i tornada de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya
– 25% de descompte en el lloguer d’autocars amb l’empresa Moventis

Els espais visitables en aquesta primera fase del programa d’ajuts són, a més del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, els museus, monuments i jaciments de la Generalitat de Catalunya:
– Canònica de Santa Maria de Vilabertran (Alt Empordà)
– Cartoixa d’Escaladei (La Morera de Montsant, Priorat)
– Casa Museu Prat de la Riba (Castellterçol, Moianès)
– Casa Museu Rafael Casanova (Moià, Moianès)
– Castell de Cardona (Bages)
– Castell de Claramunt (La Pobla de Claramunt, Anoia)
– Castell de Miravet (Ribera d’Ebre)
– Castell-Monestir d’Escornalbou (Riudecanyes, Baix Camp)
– Conjunt arqueològic d’Empúries (Alt Empordà)
– Conjunt arqueològic d’Ullastret (Baix Empordà)
– Conjunt monumental d’Olèrdola (Baix Penedès)
– Conjunt monumental de Centcelles (Constantí, Tarragonès)
– Conjunt monumental de Sant Pere de Rodes (Alt Empordà)
– Conjunt rupestre de la Roca dels Moros (El Cogul, Les Garrigues)
– Convent de Sant Bartomeu (Bellpuig, Urgell)
– Farga Palau (Ripoll, Ripollès)
– Jaciment arqueològic de Castellet de Banyoles (Tivissa, Ribera d’Ebre)
– Jaciment arqueològic de Coll del Moro (Gandesa, Terra Alta)
– Jaciment arqueològic de Castell (Palamós, Baix Empordà)
– Museu d’Arqueologia de Catalunya (Barcelona, Barcelonès)
– Museu d’Arqueologia de Catalunya – Sant Pere de Galligants (Girona, Gironès)
– Museu d’Art de Girona (Girona, Gironès)
– Museu d’Història de Catalunya (Barcelona, Barcelonès)
– Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (Terrassa, Vallès Occidental)
– Museu de la Colònia Sedó (Esparreguera, Baix Llobregat)
– Museu del Ciment Asland (Castellar de n’Hug, Berguedà)
– Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (Tarragonès)
– Necròpolis Paleocristiana de Tarragona (Tarragonès)
– Reial Monestir de Santes Creus (Aiguamúrcia, Alt Camp)
– Vil·la romana dels Munts (Altafulla, Tarragonès)

L’acord neix a partir de l’estudi qualitatiu sobre sortides a museus i espais patrimonials de les escoles que va realitzar l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural l’any 2014 per conèixer quin és el procés de decisió, les percepcions i les preferències de les escoles a l’hora de programar una visita. L’estudi va determinar que el cost del desplaçament sovint és una barrera important per a aquelles escoles ubicades en entorns social i econòmicament més desafavorits.
Actualment els escolars representen un 17-18 % del conjunt dels visitants dels museus, monuments i jaciments de la Generalitat.