Rull: “Portarem als estats espanyol i francès i a Brussel·les les prioritats del Corredor Mediterrani com a país, no com a Govern”

TerritoriSostenibilitat16/11/2016. Els consellers Rull i Baiget presideixen la segona reunió de la taula institucional del corredor.
Rull subratlla la “unitat d’acció” necessària “per poder posar en valor aquesta infraestructura”.

La Taula Estratègica del Corredor Mediterrani (CMED) fixarà al mes de gener les obres prioritàries que plantejarà als estats espanyols i francès i a la Comissió Europea i que han de servir per impulsar aquesta infraestructura. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i el d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, han participat a la reunió del grup institucional de la taula, celebrada aquest dimecres, on Rull ha destacat que “l’objectiu és que hi hagi un únic discurs a Catalunya amb una infraestructura tan bàsica com és el Corredor Mediterrani; un corredor que vol dir oportunitats econòmiques, llocs de treball i mobilitat sostenible”. “Portarem als estats espanyol i francès i a Brussel·les les prioritats del Corredor Mediterrani com a país, no com a Govern”, ha dit.

Entre les prioritats, Rull ha citat dues obres que el Ministeri de Foment té actualment en curs i que per al Govern haurien d’estar llestes entre 2017 i 2018: el corredor de via doble entre Vandellòs (Baix Camp) i Tarragona, la implantació de l’ample estàndard europeu entre Vila-seca (Tarragonès) i Castellbisbal (Vallès Occidental).

Actuació en quatre fronts
Més enllà d’aquestes dues obres, el document de base sobre el qual sortiran les propostes concretes estableix dos horitzons temporals: un curt termini per a les obres que s’han d’acabar entre l’any vinent i el 2018 i un a mig termini per aquells treballs que han de finalitzar l’any 2020. “Tan bon punt tinguem l’agenda catalana actuarem en quatre fronts”, ha dit Rull. El primer serà posar-la en comú amb el País Valencià, les Illes, Múrcia i Andalusia “per enfortir la unitat d’acció”. I a continuació es traslladarà a Madrid, Brussel·les i París: “Una delegació de la Taula Estratègica anirem a parlar amb el Govern espanyol, també amb tots els àmbits institucionals de la Unió Europea: Parlament, Comissió i Consell, i amb el Govern francès”, ha detallat.

El titular de Territori i Sostenibilitat ha explicat que el grup de treball ha tornat a recalcar la necessitat de disposar d’un coordinador tècnic que vetlli per l’estat dels treballs així com d’un calendari “clar, cert, concret i avaluable de quan s’han d’executar els diversos trams del Corredor Mediterrani”. I ha recordat que el CMED no és només “la columna vertebral estrictament costanera sinó que quan parlem de Corredor també ho fem de la seva capil·laritat amb la resta del país”.