TRAM amplia l’acció cívica i social amb mediadors cívics al Besòs

Tram logo· TRAM i la FAGIC signen un conveni de col·laboració per posar en funcionament un equip d’agents cívics a les línies T5 i T6 del Besòs.
· TRAM també ha renovat el conveni de col·laboració amb l’Escola de Futbol de Sant Roc i l’ha ampliat a l’equip juvenil femení.
Barcelona, 21 d’octubre de 2016. – TRAM ha decidit impulsar les actuacions per fomentar el civisme amb un acord de col·laboració amb la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya (FAGIC) per posar en funcionament un equip d’agents cívics que actuï a les línies T5 i T6 del Trambesòs. L’acord establert entre TRAM i la FAGIC, avui divendres 21 d’octubre, ha de servir per prevenir i reconduir les conductes incíviques que es donen dins del tramvia i a les instal·lacions d’aquestes línies.

Al mateix temps, aquesta setmana, TRAM també ha renovat el conveni de col·laboració amb l’Escola de Futbol de Sant Roc (Badalona). Per segon any consecutiu, TRAM patrocinarà l’equip juvenil masculí i, com a novetat d’aquest any, l’acord de patrocini també inclourà l’equip juvenil femení.

L’Escola de Futbol de Sant Roc és un projecte que, a través de l’esport, fomenta la participació activa del veïnat i els centres educatius, i que compta amb la participació de la població gitana i la resta de la població del barri, involucrant famílies provinents de Marroc, Pakistan o Índia. Actualment, destaca la consolidació dels equips femenins de l’escola, com a resultat de l’aposta de futur per esdevenir un referent a Badalona.

Un dels objectius importants de l’Escola de Futbol és combatre l’absentisme escolar, que en aquesta zona és molt elevat. De fet, una de les normes instaurades és que si els participants dels equips de futbol no han anat a escola el dia d’entrenament, no poden entrenar. Aquesta és una actuació que es realitza de manera coordinada amb les direccions dels centres d’ensenyament.

Prevenció i reducció de l’incivisme al tramvia
Mitjançant l’acord amb la FAGIC, es pretén prevenir i reduir els comportaments incívics que s’han detectat a l’interior i els voltants del tramvia, alguns d’ells vinculats a la població gitana, i més específicament, al pagament del transport a les zones de la Mina de Sant Adrià del Besòs i Sant Roc de Badalona.

Perquè aquesta actuació es realitzi satisfactòriament, la FAGIC aportarà un equip d’acció cívica, configurat per dos agents cívics.

La FAGIC, amb el suport de TRAM, s’encarregarà de la coordinació i de la contractació de dues persones que realitzaran les tasques d’agents cívics, amb totes les garanties legals i de prevenció perquè puguin treballar al tramvia. L’àmbit d’actuació queda delimitat a les zones de Besòs (Sant Adrià de Besòs i Badalona), encara que també podran actuar en altres àrees de la xarxa.

Els agents cívics realitzaran les tasques de prevenció i resolució de conflictes al tramvia i les instal·lacions de TRAM, a més de la comunicació continua de caire operatiu amb el personal de la companyia.Manuel Salguero i Miguel Borja, els nous mediadors del TRAM

D’altra banda, la FAGIC també intervindrà per realitzar la mediació en conflictes greus o especials, sempre en coordinació amb el personal i responsables de TRAM. En aquest context, es consideren conflictes greus, tots aquells que puguin posar en perill la integritat física dels viatgers, els ciutadans de la zona, el personal del tramvia i les seves instal·lacions.

La FAGIC, una entitat compromesa i amb experiència.
TRAM i la FAGIC ja havien col·laborat en diferents projectes de civisme en diverses actuacions iniciades el 2011. La FAGIC és una entitat sense ànim de lucre creada el 1991. Actualment, acull 91 associacions gitanes d’arreu de Catalunya. El seu principal objectiu és millorar les actuacions dirigides al poble gitano i establint un canal de comunicació entre els gitanos i la resta de la societat. Entre els seus objectius més específics destaquen els vinculats amb l’àmbit social.