Ada Colau denuncia la manca d’inversions en Rodalies i reclama el traspàs íntegre a la Generalitat

AJUNTAMENT DE BARCELONA – NOTA DE PREMSA

L’alcaldessa destaca el front comú que s’ha assolit avui per reclamar amb una única veu i sense cap fissura ni cap diferència partidista el traspàs. “Avui estem aquí més units i més unides que mai” ha assegurat

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau ha pres part aquest matí a un acte institucional amb el món local per reclamar el traspàs íntegre de Rodalies. L’esdeveniment s’ha celebrat al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat i ha comptat amb la presència del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el president de la Federació de Municipis de Catalunya, Xavier Amor, el vicepresident de l’Associació Catalana de Municipis, Josep Caparrós, a més d’alcaldes, i agents polítics, socials i institucionals de Catalunya.

L’objectiu de la trobada ha estat denunciar, de forma unitària, l’estat deficient del servei ferroviari de Rodalies i Regionals a Catalunya, derivat de la manca d’inversió d’Adif, i reclamar el traspàs íntegre al Govern de la Generalitat per garantir un servei fiable i eficient.

L’alcaldessa ha afirmat que avui l’Ajuntament de Barcelona ha estat en aquest acte ““per sumar més que mai esforços amb la Generalitat de Catalunya perquè el traspàs de competències en Rodalies sigui definitivament una realitat”. “Sense cap fissura, sense cap diferència partidista, avui estem aquí més units i més unides que mai”, ha assegurat. Colau ha explicat que la situació és insostenible perquè no només parlem d’una assignatura pendent, d’inversions endarrerides, o simplement d’un greuge cap a Catalunya, sinó que parlem d’un “greuge humà”. “La manca d’inversions ens ha deixat durant massa temps un territori fracturat, trinxat, amb municipis amb vies de tren pel mig, sense les proteccions necessàries i allunyats innecessàriament quan estan geogràficament a prop”. L’alcaldessa també ha subratllat que aquest fet ha costat vides humanes, fent referència a la manca d’infraestructures en vies en punts clau que no poden esperar, com és el cas de Montcada i Reixac.

“El tren ha de ser un mitjà per apropar les persones, no per separar-les”, ha asseverat, afegint que l’eterna manca d’inversió en Rodalies està afectant no només a milions d’usuaris, sinó també al dinamisme econòmic de tot el país, la sostenibilitat i la qualitat de l’aire, en relació al nombre de vehicles privats que accedeixen a la ciutat perquè no existeix una alternativa decent de mobilitat.

Colau ha explicat que el sistema de Rodalies, tal i com està hores d’ara, és un fre a un model de país del segle XXI. “No volem més retards ni més excuses”, ha sentenciat, i ha afegit que no podem continuar amb “un model ineficient i irracional”, amb una “política d’inversions indignant i regressiva” i amb un Estat que prioritza els quilòmetres d’AVE per habitant i abandona completament la principal infraestructura ferroviària que ha de donar suport a la immensa majoria de la població.

L’alcaldessa ha assegurat que avui Barcelona, la capital de Catalunya i l’Àrea Metropolitana estan al costat de la Generalitat de Catalunya per exigir el traspàs perquè sense dubte “es pot fer molt millor, ho sabem fer molt millor i ho farem molt millor”.