Rull atribueix la fallida de TP Ferro a la manca d’inversions de l’Estat en el Corredor Mediterrani

TerritoriSostenibilitat15/09/2016. El conseller de Territori i Sostenibilitat recorda que el Govern de l’Estat es va comprometre a culminar l’ample internacional entre València i França al 2015.
Rull també destaca que l’exportació i l’activitat econòmica a l’entorn del Corredor creix mentre que Renfe Mercaderies ha transportat un 14% menys.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha atribuït la fallida de TP Ferro, l’empresa concessionària que gestiona el túnel transfronterer de l’AVE, a la manca d’inversions del Ministeri de Foment en el Corredor Mediterrani (CMED). La companyia no ha assolit l’objectiu de pas de trens que s’havien planificat (19.000 davant dels 800 que van circular el 2015) “com a conseqüència de la demora de les inversions previstes”, ha dit. I ha recordat que al 2012 l’Estat va anunciar que al 2015 hi hauria ample internacional entre València i França en les dues vies actuals de línia ibèrica.

Per a Rull, el Corredor Mediterrani és un tema prioritari per a Catalunya “perquè, estem parlant de prosperitat, de llocs de treball, i d’estat del benestar”. El titular de Territori i Sostenibilitat també s’ha referit a l’anul·lació, per part del Govern estatal, d’un contracte del tercer fil entre el Port de Tarragona i Castellbisbal, publicat aquesta setmana al Butlletí Oficial de l’Estat, així com a les dades que Renfe Mercaderies ha transportat un 14% menys de mercaderies que l’any passat “quan l’exportació i l’activitat econòmica està creixent arreu, especialment al Corredor Mediterrani”, ha especificat. “Són males notícies que demostren, una vegada més, la manca d’interès de l’Estat per una infraestructura, considerada prioritària per la Unió Europea, i amb una importància cabdal per Catalunya i tot l’eix mediterrani”, ha insistit.

Front comú amb València
Per donar un nou impuls al CMED, aquest dilluns 19 de setembre els presidents català, Carles Puigdemont, i el valencià, Ximo Puig, es reuniran a València en una trobada on hi assistirà el plenari de la Taula Estratègica del Corredor Mediterrani de Catalunya i el del Fòrum del Corredor Mediterrani del País Valencià. Aquesta trobada servirà, segons va avançar Rull la setmana passada, per acordar una agenda compartida de la infraestructura i per avançar en la creació de la figura del coordinador del CMED.

“La nostra voluntat és buscar sinèrgies amb el País Valencià, i també amb Múrcia, Andalusia i l’Aragó, per donar un missatge molt clar a la Unió Europea i també a l’Estat espanyol: que anem plegats amb els temes que són rellevants per al futur”, ha recordat Rull.