Els nous trens de la línia Lleida-la Pobla de Segur es posaran en servei el 25 de juliol

TerritoriSostenibilitat19/07/2016. La Generalitat ha rebut aquest dimarts al migdia l’homologació de l’agència estatal perquè els trens puguin circular pels gairebé dos quilòmetres de via que formen part de la xarxa bàsica d’interès general.
El nou servei suposa ampliar de 4 a 10 les freqüències actuals en dies feiners entre Lleida i Balaguer i passar d’1 a 4 en les comunicacions fins a la Pobla de Segur.

Els dos nous trens de la línia Lleida-la Pobla de Segur (Pallars Jussà) es posaran en servei el 25 de juliol. El Departament de Territori i Sostenibilitat ha rebut aquest dimarts al migdia el vistiplau de l’Agència Estatal de Seguretat Ferroviària perquè els nous trens pugin circular per l’1,9 quilòmetres de via per entrar a l’estació de Lleida i que formen part de la xarxa bàsica d’interès general propietat de l’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (Adif).

Els nous trens, operats per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), permetran millorar les connexions amb transport públic en el corredor entre Lleida i la Pobla de Segur, tant pel que fa al temps del trajecte com pel nombre de freqüències de pas. Així, gairebé es triplica l’oferta ferroviària actual, cobrint tota la franja horària, entre les 5.25 hores i les 22.30 hores. Els nous trens, que assoleixen velocitats comercials més competitives, permetran reduir el temps del trajecte entre Lleida i la Pobla en uns 15 minuts.

52 expedicions diàries en total
Entre Lleida i Balaguer (Noguera), l’oferta ferroviària passarà de les 4 expedicions per sentit actuals a les 10, entre les 5.25 hores i les 22.25 hores (divendres fins a les 22.55 hores). Sumant les comunicacions en autobús, les dues ciutats estaran connectades amb transport públic amb 52 expedicions diàries, 27 d’anada i 25 de tornada.

Els dissabtes, s’oferiran 9 expedicions per sentit, 6 més que ara, entre les 6.20 hores i les 22.10 hores. Els diumenges, els viatgers disposaran de 9 trens d’anada i 10 de tornada, entre les 6.20 hores i les 22.25 hores, enfront dels 3 per sentit que hi ha actualment.

Coordinació amb bus i AVANT
S’oferiran serveis d’autobús de dilluns a diumenge, per facilitar les connexions amb transport públic des de València i Esterri d’Àneu, passant per Llavorsí, Rialp, Sort, i Gerri de la Sal (Pallars Sobirà), entre d’altres poblacions.

L’oferta de transport públic en aquest corredor queda reforçada amb serveis d’autobús que serviran per cobrir les franges amb menys demanda de mobilitat. D’aquesta manera, es facilita l’accessibilitat a altres poblacions i la intermodalitat. A més, els horaris estan dissenyats d’acord amb les sortides i arribades del tren convencional, l’AVE i Avant entre Lleida i Barcelona, i entre Lleida i Madrid, per optimitzar i ajustar l’oferta a les necessitats de mobilitat.

Unificació del preu del tren i bus i rebaixa de tarifes
En el tram entre Lleida i Àger, els serveis de tren i de bus formen part del sistema tarifari integrat de l’Autoritat del Transport Metropolità de Lleida i, per tant, resulten d’aplicació el conjunt de títols del sistema integrat.

Per a la resta de recorreguts, i amb la finalitat de racionalitzar les tarifes, a partir del 25 de juliol s’unificarà el preu del transport per al tren i el bus. Així, el bitllet senzill i l’abonament de 10 viatges per als dos modes de transport tindran el mateix cost, de manera que s’avança en l’equiparació necessària per a la futura integració tarifària del corredor.

La racionalització de tarifes comportarà també un estalvi econòmic per a l’usuari, atès que el preu de referència escollit ha estat el més baix. Concretament, els viatgers del Pallars Jussà seran els més beneficiats, amb rebaixes del 37% de l’import.