Colau reivindica a Madrid superar el bloqueig polític i apostar pel canvi

AJUNTAMENT DE BARCELONA. NOTA DE PREMSA
L’alcaldessa de Barcelona porta a Madrid la “Carpeta Barcelona” per reivindicar la necessitat de tenir un govern de canvi que permeti afrontar les necessitats de la capital catalana

Colau demana la derogació de la LRSAL, reivindica el Corredor Mediterriani i exigeix una aposta clara per les inversions a Rodalies i el transport públic

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha demanat aquest matí a Madrid superar l’actual situació d’interinatge i accelerar el canvi polític que necessita Espanya. Ho ha dit a la conferència que ha pronunciat en el marc dels “Desayunos d’Europa Press”, on ha estat prsentada pel periodista Enric Juliana.

Davant de prop de 300 persones, Ada Colau ha reivindicat que quatre mesos després de les eleccions estatals, les ciutats “necessitem acords i pactes per impulsar un canvi polític a Espanya al més aviat possible”. L’alcaldessa ha fet servir la conferència per assenyalar les prioritats de la “Carpeta Barcelona”, que ha presentat a partir de 3 punts bàsics.

– La derogació de LRSAL. “Les ciutats necessitem un govern que ens entengui i ens doti de competències recursos econòmics i humans, no a l’inrevés”, ha dit Colau, que ha afirmat que la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de les Administracions Locals és “absurda i impedeix a ajuntaments sanejats com el de Barcelona explotar tot el seu potencial d’inversió”. L’alcaldessa ha recordat que més de 3.000 municipis de tots els colors polítics van recórrer la llei davant del Tribunal Constitucional.

– Barcelona, motor econòmic del sud d’Europa. Ha situat 3 prioritats: Corredor Mediterrani; Rodalies i transport públic; i Sagrera. Ada Colau ha dit que Barcelona i la seva àrea metropolitana constitueixen un dels motors econòmics del país i un node central en la connexió amb el comerç d’Europa i Àsia. “Cal un compromís clar amb les infraestructures pendents com els accessos ferroviaris al Port, la millora de Rodalies o el reinici de les obres de l’Estació de la Sagrera”, ha dit l’alcaldessa, que ha insistit que és imprescindible que es recuperi la inversió en el transport públic, acabar amb el monopoli estatal de les infraestructures portuàries i aeroportuàries i apostar pel Corredor Mediterrani.

Colau ha recordat que l’aposta pel transport públic i per Rodalies “no ho és només per l’eficiència, sinó que també és una aposta per la salut i la vida”. Així mateix, en el capítol d’infraestructures, ha dit que la Sagrera és una peça clau per al desenvolupament urbà i econòmic de la ciutat i del conjunt de l’àrea metropolitana. “Això és insostenible: s’ha de desbloquejar”, ha dit l’alcaldessa, que ha recordat que el passat 1 de setembre es va reunir amb la ministra de Foment, Ana Pastor, per desencallar aquesta qüestió. “Va ser una reunió molt cordial i plena de compromisos i bones paraules, però al final, res”, ha lamentat.

– Emergència social. Ada Colau ha reivindicat una acció pública potent en la lluita contra les desigualtats i ha assenyat dos riscos importants: la bombolla del mercat immobiliari i l’augment del preu dels subministraments. L’alcaldessa ha explicat que a Barcelona el preu del lloguer ha augmentat una mitjana del 6,6% i ha instat a aprendre de països com Alemanya i modificar la Llei d’Arrendaments Urbans per limitar el preu del lloguer quan sigui necessari.

En aquest àmbit, ha recordat que “anem molt per darrera d’Europa en tema d’habitatge: altres ciutats poden arribar a tenir fins a un 30% d’habitatge públic, quan a Barcelona no arriba ni a l,1%”. També ha explicat que la població mes vulnerable acut al lloguer, però els preus no paren de pujar “sense cap control”.

Ha fet una menció especial a la llei 24/2015 per garantir el dret a l’habitatge i evitar el tall de subministraments, aprovada per unanimitat gràcies a la mobilització social. “Aquesta llei, avui, està en perill perquè un govern espanyol en funcions la vol portar al Tribunal Constitucional i suspendre-la”, ha dit. “No juguin amb foc, perquè hi ha moltes famílies en una situació límit, i no es pot bloquejar l’únic instrument que tenim per aturar desnonaments i evitar els talls de subministraments”, ha advertit Colau.

– Crisi de refugiats. L’alcaldessa ha aprofitat la conferència a Madrid per demanar un compromís més clar dels Estats davant la crisi dels refugiats i ha citat la figura de Pasqual Maragall (qui ha citat com el millor alcalde que ha tingut Barcelona) per reivindicar el paper que poden jugar les ciutats en el marc europeu. “Amb l’acollida de refugiats, es poden fer dues coses: fer-ho bé o fer-ho malament, que és com ho està fent avui el govern espanyol en funcions”, ha dit.

Pel que fa al debat territorial, Ada Colau ha defensat el paper de Barcelona com a capital de Catalunya i ha insistit en la necessitat d’una “resposta democràtica”, que passa pel referèndum.

– Governabilitat d’Espanya. L’alcaldessa de Barcelona ha afirmat que el procés de canvi que es va iniciar a l’Estat amb les eleccions municipals “és imparable”, malgrat l’actual situació d’incertesa que viu la política espanyola. Colau ha entrat de ple en aquesta qüestió durant el debat que s’ha generat en l’acte i ha defensat “un govern de canvi” per fer front a les necessitats que tenen a la ciutat. L’alcaldessa ha lamentat que aquest govern de canvi encara no sigui una realitat i ha admès que la política espanyola “ja està en temps de descompte”.

“La ciutadania està molt més preparada per al canvi polític que no els aparells d’alguns partits polítics que hauríem d’ajudar a protagonitzar-lo”, ha dit Colau, que ha lamentat que alguns dels actors polítics que aixequen la bandera del canvi, en realitat només volen que tot segueixi igual.

“O si, o no. Però que es digui clar. Aquest partit ja no dóna mes de si, però el rellotge del canvi encara està en marxa i pot reactivar-se de moltes maneres”, ha assenyalat l’alcaldessa, que ha assegurat que qualsevol escenari que es doni cal afrontar-lo amb convicció, propostes i il·lusió.