Acord pressupostari entre el Govern i ERC

AJUNTAMENT DE BARCELONA – NOTA DE PREMSA
-L’expedient de modificació de crèdit incorpora totalment o parcialment les 23 al·legacions que ha presentat la formació republicana.
-Ada Colau destaca la voluntat d’acord d’ERC i agraeix a la formació republicana “haver posat la ciutat per davant”.
-L’impacte econòmic de les millores és de 35,9 milions d’euros.
-L’arribada de l’L-10 a la Zona Franca, l’inici dels treballs i la col·laboració entre administracions per impulsar la transformació de la Model i Trinitat Vella, i una partida per implantar la T16, algunes de les fites aconseguides per ERC.

L’alcaldessa, Ada Colau, i el president del grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya, Alfred Bosch, han segellat avui l’acord entre el Govern i la formació republicana en matèria pressupostària per al 2016, un cop s’han incorporat a l’expedient en tràmit totes les seves propostes que tenen un impacte econòmic de 35,9 milions d’euros.

Aquest acord permet garantir el suport dels republicans a la votació per aprovar la modificació pressupostària en curs, que tindrà lloc en el Plenari extraordinari de dilluns, 25 d’abril. En concret, de les 23 al•legacions presentades per ERC, 18 han estat acceptades totalment i 5 parcialment.

L’alcaldessa, Ada Colau, ha agraït a ERC “la voluntat d’acord, de col•laboració i haver posat la ciutat per davant” d’altres interessos i ha destacat “la sintonia que els ha permès posar-se d’acord en matèria pressupostària i fer possible l’ampliació que permet fer polítiques de canvi i augmentar la inversió i la despesa social que necessita Barcelona”.

Pel que fa a la resta de suports necessaris per aprovar dilluns l’expedient, Colau ha assegurat que les converses estan “ben orientades i que s’ha treballat molt intensament” i ha apel•lat “a la bona voluntat i responsabilitat de les forces d’esquerres” per fer possible l’aprovació “en benefici dels ciutadans”.

Aquestes propostes permetran impulsar projectes de ciutat de gran transcendència i repercussió entre la ciutadania, com l’arribada de la línia 10 del metro a la Zona Franca o l’inici dels treballs i la col•laboració entre administracions per impulsar la transformació de la Model i la Trinitat Vella, a partir dels acords adoptats recentment entre la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, i el conseller de Justícia, Carles Mundó. S’han incorporat a l’expedient 15 milions d’euros d’inversió per l’L-10 i 2 milions d’euros que serviran per començar a tirar endavant la reordenació del mapa d’equipaments penitenciaris.

En matèria de mobilitat, es destinaran, a petició d’ERC, 1,9 milions d’euros a la T16 per ampliar els beneficis de la T12 fins als 15 anys, tal com es van comprometre Ada Colau i Alfred Bosch públicament en l’acord per aprovar les ordenances fiscals.

La formació republicana també ha presentat al•legacions per incorporar millores en l’àmbit educatiu. Es destinarà 0,5M€ a ampliar els recursos del projecte educatiu “Patis oberts”, 0,5M€ més al programa “Èxit”, per combatre el fracàs escolar, gestionat pel Consorci d’Educació de Barcelona. En matèria d’inversions es destinaran 2M€ a escoles de baixa demanda, 65.000€ aniran destinats als serveis de psicologia a escoles, 315.000 euros a implantar la quarta línia a l’Institut Les Corts o 7,6 milions d’euros es destinaran a habitatges dotacionals per a gent gran a Germanetes.

Així mateix, el Govern ha acceptat incorporar als comptes, a petició d’ERC, 1,5 milions d’euros per fomentar activitats culturals als centres cívics, 500.000 d’euros per a ajudes a l’esport federat infantil i juvenil i 50.000 euros per implantar equipament informàtic en centres educatius.

Pel que fa urbanisme, es destinen 600.000 euros per fer un projecte d’equipament a la plaça de Sarrià (biblioteca i seu del Districte); l’estudi per a la reforma de la plaça del Poble Romaní, a Gràcia, i l’estudi per fer una piscina al CEM Horta, així com 2 milions d’euros per fer l’equipament Casal de Barri Torreta, al barri de la Sagrera.

En matèria fiscal, s’han incorporat ajuts per subvencionar l’impost sobre béns immobles (IBI) a comerços emblemàtics per un import d’1 milió d’euros, 100.000 euros d’ajuts a l’IBI per a les empreses generadores de treball i 100.000 euros més per subvencionar l’IBI a les empreses que s’adhereixin al programa “Reempresa” que afavoreix la transmissió de negocis.

També s’han acceptat parcialment altres demandes que feia la formació republicana en matèria d’adquisició de patrimoni que es troben incloses en el Programa d’inversions municipal (PIM) provisional 2017-2019. Es tracta de l’adquisició d’edificis al carrer de l’Arc del Teatre, la compra de l’edifici de l’antiga escola bressol Pere Calafell, la compra de l’església de Sant Bernat Calbó i el final de la reforma de l’avinguda del Paral•lel.

Plenari extraordinari dilluns, 25 d’abril
El Plenari extraordinari de dilluns, 25 d’abril, votarà l’aprovació definitiva de la modificació de crèdit que implica moviments pressupostaris de +366M€ i incorporar al pressupost del 2016 un increment net de recursos de +275Milions d’euros. En l’aprovació inicial, l’expedient va tenir el suport del Govern i els grups del PSC, ERC i la CUP.

Els comptes quedaran xifrats en 2.549,4 milions d’euros, cosa que significa un increment de 179,4 milions respecte al pressupost inicial del 2015 (+7,6%). En concret, les despeses corrents se situen en 2.146,9M€, 133,9M€ més que el pressupost inicial del 2015 (+6,7%) i una inversió total de 402,4M€, 45,4M€ més que el pressupost inicial del 2015 (+12,7%).