El conseller Vila signa un acord amb la Universitat de Berkeley per realitzar projectes conjunts sobre transports i mobilitat

TerritoriSostenibilitatEl conveni, firmat amb l’Institut d’Estudis del Transport (ITS) de la UC Berkeley, es traduirà amb una primera prova pilot per monitoritzar trens del sistema de Rodalies

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha signat aquesta matinada un acord amb el director de l’Institut d’Estudis del Transport (ITS) de la Universitat de Berkeley, Alexandre M. Bayen, que permetrà l’intercanvi de coneixement i la realització de projectes comuns relacionats amb la mobilitat sostenible i el transport. L’ITS és un dels principals centres d’investigació en matèria de transports del món.

L’acord firmat avui es traduirà en una primera prova pilot, que es posarà en marxa de forma immediata, per monitoritzar trens del sistema de Rodalies per millorar la seva fiabilitat. Aquest projecte aprofitarà tecnologia desenvolupada a l’ITS de Berkeley per aplicar-la a Catalunya i avaluar la seva efectivitat en els sistemes de transport públic. El conseller Vila ha valorat aquest acord en el sentit que permetrà “sense cap mena de dubte, millorar la fiabilitat del servei i les condicions de seguretat amb què es presta”. Per a Vila, “aquest és un acord important amb la Universitat de Berkeley que el que ha de fer possibles és millorar la monitorització de tots els serveis que prestem sobre les nostres infraestructures” però també ha avançat que el Govern de Catalunya treballarà per establir un marc de relació estable amb la Universitat de Califòrnia que ens permeti incorporar moltíssimes innovacions vinculades a la mobilitat sostenible”.

El conveni, a més, obre una línia de col·laboració que permetrà:
Intercanviar estudiants, professors i investigadors en matèria de transports entre la UC Berkeley i les institucions acadèmiques catalanes.
La participació del sistema català de transport públic i de mobilitat en general com a objecte d’estudi i laboratori de proves de noves tècniques que permetin una mobilitat més sostenible i un millor servei als ciutadans.

L’intercanvi d’informació tècnica en matèria de mobilitat.
Aquesta primera carta d’intencions és la base de futurs convenis que han de possibilitar encarregar treballs de recerca i estudis sobre la mobilitat a Catalunya, la participació d’empreses i institucions catalanes en projectes de recerca que els incloguin com a usuaris finals o la realització de projectes de recerca compartida, especialment entre el Cenit (el Centre d’Innovació del Transport, consorci públic format pel Departament de Territori i Sostenibilitat i la Universitat Politècnica de Catalunya) i l’ITS.

L’acord entre el Departament de Territori i Sostenibilitat i l’ITS de la Universitat de Berkeley arriba després que els governs de Catalunya i de Califòrnia ja van signar a començaments d’abril un memoràndum d’entesa amb l’objectiu de promoure la cooperació econòmica i empresarial entre ambdós territoris en diferents àrees prioritàries, entre les quals la mobilitat sostenible, el transport públic, el tren d’alta velocitat, el vehicle elèctric i els ports.