Projecte pilot per instal·lar punts de recàrrega per a vehicles elèctrics a cinc estacions d’FGC

TerritoriSostenibilitatEls aparcaments de les parades de Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Igualada, Martorell i Volpelleres disposaran a partir d’aquest estiu de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics
El projecte parteix de la iniciativa EV-Friendly, de l’Associació Volt-Tour, i compta, a més, amb la col·laboració del Clúster d’Eficiència Energètica, el clúster Railgrup, i les empreses Simon, Cofely i Empark

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha signat un conveni de col·laboració amb Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), el Clúster d’Eficiència Energètica (CEEC), el Clúster Railgrup, l’associació catalana promotora del vehicle elèctric Volt-Tour, i les empreses Simon, ImesAPI i Empark per realitzar un projecte pilot d’instal·lació de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics a diversos aparcaments de les estacions de FGC que faciliti l’intercanvi modal. Les estacions que disposaran d’aquests punts són les de Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Igualada, Martorell i Volpelleres, i es preveu que totes les instal·lacions estaran operatives a principis d’estiu.

El projecte, que té un cost de 35.500 euros, pretén potenciar la intermodalitat, a través de la col·laboració entre les institucions públiques i el sector privat, tant de l’àmbit empresarial com associatiu, fomentant una mobilitat amb menor incidència sobre el medi atmosfèric urbà.

L’acord subscrit, que parteix de la iniciativa EV-Friendly de l’Associació Volt-Tour, té la voluntat de potenciar els aspectes innovadors. Així, preveu la implantació de la millor tecnologia disponible en punts de recàrrega públics a nivell d’usuari particular, potencia el canvi modal entre el vehicle privat elèctric i el transport públic elèctric, i facilita la implicació sectorial d’empreses privades. A més, promou la recerca de nous espais de mercat i de negoci en el sector ambiental.

El projecte es durà a terme gràcies a la creació d’una comunitat estratègica entre el sector empresarial, representat per SIMON, imesAPI i EMPARK, els dos clústers relacionats amb el projecte, el d’eficiència energètica i el del ferrocarril, una associació sense finalitat de lucre que té com a missió l’impuls del vehicle elèctric, Volt-Tour, i dues institucions públiques, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i el Departament de Territori i Sostenibilitat.

El conveni de col·laboració públic-privat i el desenvolupament de la prova pilot posa de manifest la coresponsabilitat ambiental de diferents sectors socials de naturalesa i interessos diferents, i una manera d’actuar més col·laborativa. En aquest cas, amb la participació d’una entitat sense ànim de lucre del Tercer Sector Ambiental.

Des del punt de vista estrictament ambiental, el projecte està alineat amb els instruments de planificació vigents en matèria de qualitat de l’aire. Primerament, s’integra dins les mesures del Pla d’actuació per a la millora de la qualitat de l’aire a l’àrea metropolitana de Barcelona, en concret a les que fan referència a la implantació dels vehicles elèctrics. Alhora, el projecte també està en concordança amb l’estratègia d’impuls del vehicle elèctric a Catalunya (IVECAT) 2010-2015.

La iniciativa neix amb la voluntat de ser replicable i ampliable, en el temps i en diferents punts del territori.