La integració tarifària a la Rodalia de Lleida comença aquest dilluns amb descomptes de fins al 87% respecte el preu del bitllet senzill

TerritoriSostenibilitatS’aplicarà a tots els serveis regionals de la demarcació, és a dir, un total de 15 estacions de les línies R12 i R13-R14
Comprenen els serveis que connecten Lleida amb Anglesola, Artesa de Lleida, Bell-lloc d’Urgell, Bellpuig, Castellnou de Seana, Cervera, Golmés, Juneda, la Floresta, les Borges Blanques, Mollerussa, Puigverd de Lleida, Sant Guim de Freixenet, Tàrrega i Vinaixa
La integració facilitarà fins a tres transbordaments (tren, bus interurbà i bus urbà) usant el mateix títol de transport i sense cap cost afegit

Aquest dilluns, 16 de març, s’implanta la integració tarifària a la Rodalia de Lleida, el que suposarà que els usuaris podran viatjar amb bus i tren usant un sol títol de transport i a un preu entre un 39% i un 87% més barat que el del bitllet senzill de tren, en funció del títol i del trajecte. Quedaran integrades les 15 estacions dels serveis de regionals de les línies R12, entre Sant Guim de Freixenet i Lleida-Pirineus, i R13-R14, des de Vinaixa fins a Lleida. D’aquesta forma, el Departament de Territori i Sostenibilitat completa l’expansió de la integració tarifària a l’àmbit de les 4 ATM de Catalunya després que durant el 2014 es posés en marxa al Camp de Tarragona i a Girona.

La Rodalia de Lleida està concebuda com un sistema combinat de bus+tren. Al desembre ja es va posar en funcionament el bus exprés entre Cervera i Lleida, amb un balanç de 13.671 usuaris el primer mes. Aquest gener, es va implantar la nova targeta T-10/120 entre les comarques de Lleida i Barcelona, amb descomptes per trajecte de fins al 60%. I ara es posa en marxa la integració tarifària del tren, que permetrà fer fins a tres transbordaments (tren, bus interurbà i bus urbà) usant el mateix títol de transport i sense cap cost afegit. Durant aquest any, també es posaran en servei els busos exprés Lleida-Alfarràs i Lleida-les Borges Blanques.

Les estacions que quedaran integrades són:
Línia R12

Estació Zona
Lleida-Pirineus 1
Bell-lloc d’Urgell 1
Mollerussa 2
Golmés 2
Castellnou de Seana 2
Bellpuig 2
Anglesola 2
Tàrrega 2
Cervera 2
Sant Guim de Freixenet 2

Línies R13R14

Estació Zona
Lleida-Pirineus 1
Puigverd de Lleida-Artesa de Lleida 1
Juneda 2
Les Borges Blanes 2
La Floresta 2
Vinaixa 2

Per tant, són les comunicacions que connecten Lleida amb Anglesola, Artesa de Lleida, Bell-lloc d’Urgell, Bellpuig, Castellnou de Seana, Cervera, Golmés, Juneda, la Floresta, les Borges Blanques, Mollerussa, Puigverd de Lleida, Sant Guim de Freixenet, Tàrrega i Vinaixa.

D’aquesta manera, i respecte el preu del bitllet senzill, anar de Lleida a Juneda amb una T-10 costarà un 39% menys que el bitllet senzill actual i de Lleida a Cervera, per exemple, tindrà un descompte del 87% respecte el preu del bitllet senzill si s’usa una T-Mes.

Comparat amb els abonaments de Renfe, els descomptes són d’una mitjana del 38%. Així, de Lleida a Cervera, amb una T-10/30 costarà un 63% menys que un bono 10 de Renfe; o anar de Lleida a Bellpuig, un 25% menys amb una T-Mes comparat amb un abonament mensual de l’operador ferroviari de Rodalies.

La integració dels serveis ferroviaris al sistema tarifari integrat de Lleida suposa una millora en el conjunt del sistema de transport públic de Lleida mitjançant la inclusió al sistema de les relacions entre 15 estacions de les línies R12 i R13-R14 de Rodalies de Catalunya. A més de la línia Lleida – La Pobla de Segur, de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, integrada ja des de l’inici de la integració tarifària (2008) fins a Àger. D’aquesta manera, es completa la integració de tota la xarxa ferroviària existent a l’àrea de Lleida.

El reforç del servei de tren tindrà una segona fase amb la millora dels serveis entre Balaguer i Lleida. Serà al 2016, quan es disposi del nou material mòbil per a l’explotació del servei Lleida-la Pobla de Segur. FGC va adquirir al gener de 2014 dos nous tren, amb capacitat màxima per a 180 viatgers. Està previst que l’empresa que va guanyar el concurs per fabricar-los, Stadler, lliuri les dues noves unitats durant l’últim trimestre de 2015.

Títols ATM vàlids
Als serveis Regionals i Rodalia de l’àmbit del sistema tarifari integrat de Lleida serà vàlida tota la gamma de títols integrats de l’ATM per 1 i 2 zones: T-MES, T-50/30, T-10/30, T-10, i T-12. També seran vàlids els descomptes que s’ofereixen sobre els títols T-MES i T-70/90 a les persones membres de famílies monoparentals i famílies nombroses, o en situació d’atur.

La validació sense contacte de les targetes es farà amb un terminal tipus Verta al tren, de manera que és el mateix revisor qui efectuarà la validació. La venda de títols es realitzarà a la xarxa de venda i recàrrega que l’ATM té actualment distribuïda per tot el seu àmbit i que consta de 228 punts, principalment quioscos, estancs i supermercats Plusfresc; 8 Centres d’Atenció al Client i a bord dels autobusos interurbans de les empreses operadores: Alsa, Salvia, Autocars del Pla, Lax, Gamon i Marfina Bus.

En una segona fase, s’instal·laran màquines validadores a les estacions i posteriorment es procedirà al desenvolupament de les aplicacions per a la venda de títols i recàrregues a les estacions.

Les tarifes dels títols de l’ATM de Lleida per a l’any 2015 són les següents:

Títol 1 zona 2 zones
Bitllet senzill 1,75 € 2,45 €
T-10 9,80 € 15,25 €
T-10/30 7,80 € 12,35 €
T-50/30 29,90 € 43,60 €
T-Mes 39,40 € 57,05 €

Famílies monoparentals i nombroses

Titol 1 zona 2 zones
T-Mes FM/FN general 31,50 € 45,65 €
T-Mes FM/FN especial 19,70 € 28,50 €
T-70/90 FM/FN general 54,90 € 85,40 €
T-70/90 FM/FN especial 34,30 € 53,43 €

Persones en situació d’atur

T-Mes 9,80 €