Xavier Trias: “amb el Canòdrom promourem la indústria creativa i innovadora, i dinamitzarem el districte de Sant Andreu”

Ajuntament de Barcelona – NOTA DE PREMSA

L’alcalde Trias ha destacat que “Barcelona va fer la Revolució Industrial al sud d’Europa als segles XVIII i XIX i ara vol liderar la nova revolució tecnològica del segle XXI”

L’alcalde de Barcelona Xavier Trias ha presentat avui el projecte de gestió del Canòdrom Parc de Recerca Creativa i el planejament de l’entorn d’aquest equipament. A la roda de premsa també han participat el tinent d’alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació, Jaume Ciurana; el regidor del districte de Sant Andreu, Raimond Blasi; i la directora de Creativitat i Innovació de l’Institut de Cultura de Barcelona, Inés Garriga.

Durant la seva intervenció, l’alcalde ha posat en valor que “Barcelona es va distingir per fer la Revolució Industrial al sud d’Europa a finals del segle XVIII i XIX i ara vol liderar la nova revolució tecnològica del segle XXI” i ha recordat que “durant els últims 3 anys, l’Ajuntament ha impulsat centenars de projectes innovadors i creatius. Hem fet el primer mapa del talent i la creativitat de la ciutat, i hem aconseguit més de 5 milions d’euros de fons europeus, per invertir-los en projectes d’economia creativa”.

Trias ha destacat que “l’antic Canòdrom de la Meridiana serà un espai de projectes innovadors en el sector de les indústries creatives i culturals; un espai al servei dels emprenedors culturals de la ciutat, que ajudarà a convertir idees creatives en els àmbits de les arts, la tecnologia i la ciència, en nous productes i serveis” i ha explicat que “aquest equipament forma part d’un nou eix de la creativitat i la innovació a Barcelona, format per la Fabra i Coats i el Disseny Hub Barcelona”.

A més, l’alcalde també ha remarcat que “el nou Canòdrom s’ha pensat per retenir i potenciar el talent de creadors i emprenedors. Per connectar el talent emergent amb el teixit empresarial de la ciutat” i ha afegit que “els emprenedors culturals hi tindran un munt d’eines per crear el seu projecte, per definir el seu model de negoci, per trobar finançament, o per crear una nova empresa”.

L’alcalde ha destacat que “aquesta iniciativa respon a la voluntat de l’Ajuntament de promoure la indústria creativa i innovadora, perquè és un dels grans actius de Barcelona” i ha refermat que “no és casualitat que Barcelona sigui Capital Europea de la Innovació. La innovació ens fa ser més competitius, atrau inversió i ens obre portes de cara al futur”.

Pel que fa a la ubicació d’aquest projecte al districte de Sant Andreu, Trias ha remarcat que “serà un element dinamitzador del barri. Un equipament que també tindrà usos veïnals, i que inclourà un programa d’inserció laboral per als joves del districte” i ha expressat que aquest projecte “el fem gràcies a la col·laboració dels veïns i veïnes del barri i el districte que tenien reivindicacions des de fa molt de temps i amb raó”.

En relació al futur desenvolupament urbanístic dels entorns del Canòdrom, on està previst ubicar equipaments i crear noves zones d’espai públic per al gaudi del ciutadà, l’alcalde ha recordat que “és molt important des d’un punt de vista cívic, d’activitat econòmica i de creativitat i de transformació de la ciutat que volem per viure, per treballar i per gaudir”.

Finalment, Trias ha reblat que “hem de ser capaços de treure el màxim profit possible a aquest equipament que ha de donar resposta a les necessitats bàsiques que tenim: treball i benestar”.

El Canòdrom Parc de Recerca Creativa neix amb vocació internacional i col·laborarà amb centres similars que ja existeixen a d’altres ciutats del món, com Nova York. L’espai el gestionarà per l’empresa Incubio, especialitzada en la incubació de projectes d’innovació, que ajudarà a seguir creant ponts entre el disseny, la cultura i la indústria a Barcelona. La previsió és que les obres d’adequació d’aquest edifici singular s’acabin al juliol, moment en el que es posarà en marxa l’equipament.