‘Estació 1924. 90 anys del metro de Barcelona’, una exposició sobre l’arribada del suburbà a la ciutat

TMB01· La mostra, que es pot veure a l’Espai Mercè Sala, repassa l’impacte que va suposar la construcció i posada en servei de la primera línia de metro

L’Espai Mercè Sala, la sala d’exposicions al metro de la Fundació TMB, ha obert les portes
de l’exposició “Estació 1924. 90 anys del metro de Barcelona”. La mostra, produïda per TMB, repassa l’impacte que va suposar per als barcelonins la construcció i posada en servei de la primera línia de metro de la ciutat, que va culminar amb la seva inauguració, el 30 de desembre de 1924.

L’exposició es pot veure a l’Espai Mercè Sala, situat al passadís de connexió entre els dos vestíbuls de la línia 5 de l’estació de Diagonal, de dilluns a divendres feiners entre les 10 i les 20.30 hores. L’entrada és gratuïta.

Fins al 6 de març, l’Espai Mercè Sala ens farà viatjar al passat per conèixer avui com es va viure aquell moment històric per a la ciutadania i per a Barcelona, fent un recorregut des dels orígens, els entrebancs, la construcció dels túnels, les obres, els trens… fins arribar a la inauguració.

L’exposició, que conté fotografies, reproduccions i objectes de l’època i altre tipus de material, s’estructura de manera cronològica i fa un recorregut molt visual des dels inicis del projecte del suburbà a Barcelona i culmina amb la inauguració de la primera línia el desembre del 1924. També està molt present l’impacte que va generar a la societat barcelonina, tant el projecte de construcció com la posada en servei:

– Els anys 20: com vivia Barcelona aquells anys, la necessitat d’una ciutat com Barcelona per tenir metro i l’avanç que això suposava, els projectes anteriors frustrats o el problema del finançament.
– Els pioners: la construcció del primer túnel a la Via Laietana, la creació de les societats Gran Metropolitano de Barcelona, SA i Ferrocarril Metropolitano de Barcelona, SA, les tècniques constructives de túnels i estacions, l’impacte ciutadà de les obres, com eren els trens i com es van modernitzar i les primeres estacions.
– La inauguració: l’expectació dels ciutadans davant d’un mitja de transport nou i revolucionari, la presència d’autoritats civils, militars i eclesiàstiques en un l’esdeveniment polític i social de primer ordre o com van relatar en les seves cròniques els mitjans de comunicació aquell primer viatge inaugural.

L’activitat s’emmarca en el programa d’actes commemoratius de la Fundació TMB per subratllar la celebració dels 90 anys de vida del metro de Barcelona. El programa detallat es pot consultar a la secció especial de la web corporativa de TMB dedicada a la commemoració: http://www.tmb.cat/ca/90-anys-metro.