L’Ajuntament de Barcelona incrementa la seguretat en 21 passos de vianants de l’Avinguda Meridiana

AJUNTAMENT DE BARCELONA.- NOTA DE PREMSA
El Govern Municipal ha instal·lat diversos elements de senyalització i abalisament per incrementar la protecció de les voreres-refugi situades a la zona central de la calçada

Els elements inclouen: pintura rugosa, fitons flexibles i reflectants i pilones metàl·liques. D’aquesta manera els conductors tenen fins a tres alertes diferents que els indiquen que s’aproximen a una zona amb vianants

La mesura se suma a altres actuacions que ja es duen a terme en aquesta via per incrementar la seguretat com: reprogramacions semafòriques, controls de velocitat o un estudi per conèixer com els veïns creuen aquesta avinguda

L’Ajuntament de Barcelona treballa per millorar la seguretat viària a la ciutat i per reduir els índex d’accidentalitat que es registren a la capital catalana. Durant aquest mandat el Govern Municipal ha fet una aposta molt clara per protegir als més febles de la piràmide de la mobilitat, com són els ciclistes, els motoristes i els vianants. L’objectiu és incrementar la prevenció i la conscienciació entre els ciutadans per assolir un major nivell d’educació viària i garantir que tots els col·lectius que es desplacen diàriament per Barcelona puguin fer-ho amb les màximes garanties de seguretat.

En el cas dels vianants, l’Ajuntament de Barcelona està duent a terme diverses mesures per tal de millorar les condicions dels passos de vianants de la ciutat i en aquests moments s’està en ple procés de revisió i millora dels 15.148 passos de vianants amb els quals compta la ciutat. Per aquest motiu s’estan analitzant aspectes com: la visibilitat, la il·luminació, la senyalització i el manteniment d’aquests passos per obtenir un anàlisi de detall dels indrets on es produeixen aquestes mancances i per adoptar mesures que en millorin i n’afavoreixin la seguretat.

Més seguretat a la Meridiana
L’Av. Meridiana és una de les vies principals d’entrada a la ciutat per on cada dia hi passen una mitjana de 42 mil vehicles per sentit. L’avinguda compta amb diversos passos de vianants, però l’extensió de la mateixa genera que sovint els que van a peu l’hagin de creuar en dos temps, provocant que hagin de restar a l’espera enmig d’una via de quatre carrils per sentit (3+carril bus). L’històric d’accidents i el fet que la mitjana pels vianants sigui de dimensions limitades ha portat al Govern Municipal a buscar fórmules per millorar la protecció en aquests punts.

En aquest sentit, la setmana passada es van iniciar les tasques per incrementar la seguretat en 21 passos de vianants de l’Avinguda Meridiana situats en el tram comprès entre el c/de València i el Passeig Fabra i Puig.
València (1)
Gabriel i Galan (1)
Mallorca (1)
Trinxant (1)
Murcia (1)
Navas de Tolosa (1)
Palència (1)
Josep Estivill (1)
Biscaia (1)
Espronceda (2)
Felip II i Av. Sant Antoni Mª Claret (2)
Garcilaso (2)
Olesa – C/ Antilles (1)
Cardenal Tedeschini – C/ Pegaso (1)
entre els carrers Concepció Arenal i Cardenal Tedeschini (1)
Escòcia – C/ Dublin (2)
Pg. Fabra i Puig (1)

L’objectiu és augmentar la protecció de les voreres-refugi situades a la zona central de la calçada, millorant la senyalització i l’abalisament de les zones d’espera de les persones que van a peu. Els treballs es van iniciar a principis de la setmana passada i estan en procés de finalització. Les tasques es fan tant en horari nocturn com en horari diürn, en aquest darrer cas sense afectar al trànsit.

Amb les actuacions dutes a terme a cada pas de vianants s’ha incorporat:
– Pintura rugosa en els 15metres previs de banda i banda de la vorera-refugi, per tal d’alertar als conductors en cas que es desviïn del carril.
– 10 fitons flexibles i reflectants (5 a cada banda) en els 5,5 metres previs de la vorera-refugi.
– 4 pilones metàl.liques (2 a cada banda) en 1 metre previ de la vorera-refugi.

Aquests elements tenen com a objectiu avisar als conductors i alertar-los perquè en cas de distracció tinguin una major capacitat de reacció alhora que que s’afegeix una protecció física pel vianants. S’incorporen, així, fins a tres elements que van avisant de manera progressiva als vehicles del fet que s’estan aproximant a una zona protegida.

Les noves mesures se sumen a les reprogramacions semafòriques que s’han fet en aquesta via durant aquest mandat per tal d’impedir que els vehicles assoleixin velocitats superiors a la permesa (50km/h) en aquest tram. L’Avinguda també compta amb un radar fix, d’entrada a la ciutat, i periòdicament les patrulles de la Guàrdia Urbana de Barcelona hi duen a terme controls puntuals per denunciar aquells vehicles que circulin amb un excés de velocitat.

Per altra banda, des del districte de Sant Andreu i, juntament amb Hàbitat Urbà, s’ha iniciat un estudi sobre el comportament de les persones respecte a l’avinguda Meridiana: com veuen la via, per on la travessen, per quins motius, etc. Durant aquest mes s’iniciaran les sessions informatives per tal d’explicar que es durà a terme aquesta anàlisi de l’ús de la via a les associacions de veïns del tronc central. D’aquesta manera, es podran consensuar algunes actuacions, similars a l’increment de la seguretat en 21 passos de vianants, que permetin humanitzar l’avinguda Meridiana. Aquesta és una antiga demanda dels veïns de la zona.

Augmentar la protecció i la formació als vianants
L’any passat a Barcelona hi va haver un total de 10 vianants morts i 1.135 vianants ferits a conseqüència d’accidents de trànsit. Per tal de reduir aquestes xifres el Govern Municipal segueix duent a terme mesures dirigides corregir i millorar les pautes de convivència dels vehicles a motor i els vianants.