Sant Andreu edita un plànol turístic del districte amb 31 punts d’interès i crea 4 rutes temàtiques

AJUNTAMENT DE BARCELONA – NOTA DE PREMSA

La previsió és que durant l’any 2015 se senyalitzin a la via pública els punts d’interès i es posi a disposició dels visitants una app

La iniciativa es finança amb el Fons de Foment del Turisme de la Generalitat, provinent de l’impost sobre estades en establiments turístics

El principal objectiu del Pla de Turisme de Sant Andreu es donar difusió pública al coneixement i apreciació dels elements patrimonials del territori per tal de potenciar el valor turístic del territori

El districte de Sant Andreu ja ha desenvolupat la principal acció del Pla de Turisme del territori i ha creat un plànol de turisme del districte amb 31 punts d’interès i quatre itineraris temàtics per tal que els visitants puguin gaudir de tots els elements d’atractiu turístic que posseeix el districte. Aquests quatre itineraris són: comerços singulars; nucli antic; patrimoni industrial i arquitectònic; i jardins, parcs i vies d’aigua.

El regidor del districte de Sant Andreu Raimond Blasi ha mostrat la seva satisfacció per aquest projecte “que busca posar el districte de Sant Andreu entre els punts d’interès turístic principals de la ciutat de Barcelona” i ha refermat que “som un districte amb molts elements que poden ser d’interès pels visitants de la ciutat, ja que comptem amb un interessant patrimoni arquitectònic, natural, comercial i cultural”.

Els objectius d’aquesta iniciativa són principalment, contribuir a la preservació i coneixement públic dels elements patrimonials censats i estudiats del territori; vincular la seva existència al territori, tant a nivell del districte com dels barris; i contribuir a potenciar el comerç al territori i a facilitar la promoció econòmica general al districte. A més, es treballa per facilitar la creació de referents culturals basats en el patrimoni dels barris; es busca cohesionar culturalment el districte i els barris; i, finalment, es potenciarà la imatge del Districte en altres àmbits i territoris de la ciutat i també entre els seus visitants.

Els itineraris són:
– Itinerari nucli antic de Sant Andreu de Palomar: inclou un total de 32 punts d’atracció turística. Mitjançant aquest itinerari arquitectònic i cultural el visitant podrà descobrir la història del barri de Sant Andreu, des del seu naixement com a poble fins a l’annexió a la ciutat de Barcelona. L’itinerari repassa espais industrials que han articulat la vida del barri, com la Fabra i Coats; espais públics emblemàtics, com les places Orfila, Mercadal o del Comerç; i exemples d’art modernista de primer ordre, com la Casa Vidal, Can Guardiola i el mosaic de Gaudí de la parròquia de Sant Pacià. A més, durant la passejada també es resseguirà el carrer Gran de Sant Andreu, antiga via romana, eix vertebrador i fonamental via de comunicació del barri.
– Itinerari patrimoni industrial i arquitectònic: reuneix 16 punts d’interès que posen en valor el passat obrer del districte, les grans indústries andreuenques, les condicions de vida a l’època i les formes d’associacionisme obreres. També es podran conèixer l’altra cara d’alguns d’aquests espais industrials, transformats en icones de la innovació artística i cultural per satisfer noves necessitats nascudes de la realitat actual i amb una mirada atenta al futur. Finalment, es descobriran testimonis andreuencs de l’urbanisme i l’habitatge de la primera meitat del segle XX.
– Itinerari comerços singulars: agrupa 11 comerços singulars que majoritàriament són comerços centenaris reconeguts amb el premi a la Botiga Centenària del districte de Sant Andreu i altres que en destaquen per la vàlua de l’edifici que els acull. Aquest itinerari es farà guiat per tal que el visitant pugui entrar dins dels establiments i sentir-ne les històries per boca dels propis protagonistes. Les visites seran el segon dissabte de cada mes d’11 a 13 hores sortint des de la plaça Orfila i van a càrrec de l’Eix Comercial de Sant Andreu. Les places són reservades i té un preu de 3 euros.
– Itinerari jardins, parcs i vies d’aigua: format per 12 espais. Els espais verds del districte apareixen estretament vinculats a les canalitzacions i al repartiment d’aigua. Permet resseguir aquells punts d’interès vinculats a l’aigua i, per tant, a la fundació, al creixement i a la transformació de l’antic poble de Sant Andreu de Palomar.

En total, s’han editat 5.000 exemplars del plànol general i 5.000 més del de cada itinerari especialitzat en català, castellà i anglès. Aquests documents es podran trobar als equipaments culturals del districte, les oficines d’atenció al ciutadà i les oficines de Turisme a partir de la setmana vinent.

Els elements que conformen aquestes rutes se senyalitzaran degudament a la via pública durant l’any 2015 per tal que els visitants puguin seguir còmodament els recorreguts. A més, s’està treballant en una app que també estarà en marxa durant el proper any. Tot aquest material es podrà consultar a www.bcn.cat/turisme i a www.bcn.cat/santandreu.

Aquestes actuacions es financen a través del Fons de Foment del Turisme de la Generalitat, provinent de l’impost sobre estades en establiments turístics. El principal objectiu d’aquestes mesures és desenvolupar nous serveis i infraestructures que promocionin la desconcentració territorial dels turistes i ajudin a repartir la riquesa que generen els visitants a tots els barris i districtes.