L’alcalde Trias exposa als ministres de Transport de la UE l’aposta de Barcelona per posar les noves tecnologies al servei de les persones

L’Ajuntamen informa. nota de premsa.

L’alcalde ha participat a Milà a la reunió informal dels 28 ministres de Transport de la UE convidat per explicar l’experiència de Barcelona en polítiques de mobilitat, sostenibilitat i inclusió social

L’alcalde Xavier Trias ha exposat a Milà l’aposta de la ciutat de Barcelona per les noves tecnologies i la ciutat sostenible davant els ministres de Transport de la Unió Europea. “Aquesta és la revolució del segle XXI, posar les noves tecnologies al servei de les persones”, ha proclamat l’alcalde durant la seva intervenció a l’Informal Meeting of European Union Transportation Ministers, organitzat pel Ministeri de Transports d’Itàlia en el marc de la Presidència Italiana del Consell de la Unió Europea.

A la trobada s’ha convidat els ministres de Transports dels 28 països membres, així com als de Suïssa, Noruega, Islàndia, Turquia i Liechtenstein. També hi eren presents Siim Kallas, comissari europeu de Transports; i l’alcalde de Milà, Giuliano Pisapia i l’alcalde de Leipzig, Burkhard Jung. El tema de la sessió ha estat la Sustainability, Mobility and Social Inclusion in the Cities i ha estat moderat pel ministre d’Infraestructures i Transports italià, Maurizio Lupi. La sessió ha començat amb una conferència de l’arquitecte i professor del Massachusets Institute of Technology (MIT), professor Carlo Ratti. L’alcalde Trias ha estat convidat per exposar l’experiència de Barcelona en temes de mobilitat, sostenibilitat i inclusió social.

L’alcalde ha començat la seva intervenció agraint al comissari europeu de Transports, Siim Kallas, l’aposta pel Corredor ferroviari del Mediterrani que considera “imprescindible pel creixement econòmic i el desenvolupament del potencial logístic de Barcelona i de l’àrea metropolitana”. Xavier Trias ha manifestat que “Barcelona vol ser coneguda arreu del món com una ciutat de coneixement i benestar”. Trias ha assenyalat que “en aquests moments de crisi, l’obsessió ha de ser la lluita contra l’atur amb la creació de llocs de treball”. “Barcelona encara aquest repte amb una aposta per les noves tecnologies i ho fa col·laborant amb altres ciutats, empreses i universitats per impulsar el City Protocol que definirà com ha de ser una ciutat intel·ligent”, ha explicat l’alcalde.

Xavier Trias ha exposat davant els ministres europeus que a Barcelona desenvolupem solucions innovadores amb sensors i aplicacions mòbils, en àmbits tan diversos com la seguretat, el transport públic, la neteja, la il·luminació, els aparcaments, la gestió dels residus i de l’aigua pluvial, i també en àmbits socials. La tecnologia, ha destacat l’alcalde, també serveix per introduir millores en l’atenció social i sanitària, per exemple amb serveis de geolocalització de malalts d’Alzheimer i detectors de fum, de gas, i de caigudes en les cases de la gent gran. Xavier Trias ha remarcat la importància que té el Tercer Sector i la potent una potent xarxa d’entitats socials que hi ha a la ciutat, “que ens ajuden a gestionar tots els aspectes relacionats amb la inclusió social”.

Xavier Trias ha explicat també l’impuls a la nova xarxa d’autobusos, més intel·ligent i eficient i ràpida, amb nous intercanviadors, autobusos biarticulats i autobusos elèctrics. Ahir mateix es va posar en funcionament una nova fase, arribant així als 13 eixos de bus d’altes prestacions i s’ha assolit gairebé la meitat del projecte de transformació del transport públic en superfície a la ciutat impulsat per l’Ajuntament de Barcelona i TMB, per passar d’un model d’acumulació de línies a un de veritable xarxa integrada, més eficient, comprensible, útil i atractiu.

Trias ha insistit en el fet que “les noves tecnologies s’han d’aplicar per millorar la qualitat de vida de les persones i això s’ha de fer en col·laboració amb les ciutats, que serem els motors per sortir de la crisi”. L’alcalde ha finalitzat la seva intervenció apostant per la col·laboració entre ciutats per fer una Europa millor. “Reivindico el paper de les ciutats i el paper que tindrem dins Europa”, ha dit l’alcalde.

Després de la trobada informal de ministres de Transport, l’alcalde de Barcelona ha participat en una conferència de premsa amb la ministra espanyola de Foment, Ana Pastor, el titular de transport italià, Maurizio Lupi, i els alcaldes de Milà, Giuliano Pisapia, i de Leipzig, Burkhard Jung.