Els veïns de la Sagrera guanyen espai públic de qualitat amb la reurbanització de la plaça de l’Assemblea de Catalunya

Ajuntament de Barcelona Informa. Nota de premsa

La nova plaça compta amb 8.633 metres quadrats d’espai de pas i estada per als ciutadans i amb un element escultòric que simbolitza l’Assemblea de Catalunya

Les actuacions, incloent les obres al carrer Filipines, han tingut un cost d’1,7 milions d’euros

Els veïns del barri de la Sagrera han guanyat espai públic de qualitat després de la reurbanització de la plaça de l’Assemblea de Catalunya. Aquestes actuacions, incloent les obres del carrer Filipines, han tingut un import d’1,7 milions d’euros, i el projecte ha abastat un total de 8.633 metres quadrats. A més, la plaça compta amb un nou element escultòric que simbolitza el que va representar l’Assemblea de Catalunya i que porta per nom “Les nostres arrels”.

En la visita que l’Alcalde ha fet aquest matí a la plaça, ha explicat que “aquesta plaça és fruit de la lluita de fa molts anys dels veïns, ja que estava en molt mal estat” i ha posat en valor que per a la reurbanització de l’espai “s’ha fet un procés participatiu amb tothom i, fins i tot, l’escultura que hi ha a la plaça es va triar amb una consulta als veïns”.

El principal objectiu d’aquesta actuació ha estat el de convertir aquest àmbit en un espai públic de pas i estada atractiu per als veïns del barri de la Sagrera. Les actuacions han inclòs la substitució de la pavimentació existent, la millora de l’enllumenat públic, l’adaptació de la xarxa de sanejament existent, la instal·lació de nou mobiliari urbà i l’adequació de la vegetació existent.

En concret, s’ha substituït gran part de la pavimentació existent, tot garantint l’accessibilitat de la plaça. En algunes zones, s’ha reparat el paviment existent. S’han definit les zones d’estada amb paviment de llosa de marbre blanca, a mode de catifa. La part de la plaça que era de sauló s’ha mantingut amb el mateix aspecte i s’ha col·locat paviment de cautxú a la zona de jocs infantil. L’aglomerat asfàltic de color vermell ha esdevingut el paviment bàsic de tota l’ordenació.

Pel que fa a l’enllumenat públic, s’han substituït les columnes existents per unes més baixes que garanteixen la il·luminació per sota de les capçades dels arbres. Les noves columnes compten amb làmpades de tecnologia LED. La vegetació existent es manté però s’han obert algunes clarianes amb la retirada d’alguns exemplars poc desenvolupats que s’han traslladat als vivers municipals. També s’ha fet nova plantació d’arbrat, de vegetació arbustiva i s’ha executat la xarxa de reg associada.

En el cas del clavegueram, s’han dut a terme algunes millores en les línies d’escorrentia, tipus i quantitat de reixes. S’ha instal·lat nou mobiliari urbà i s’han reubicat les papereres, també s’han col·locat jocs infantils i una zona de manteniment de gent gran.

Pel que fa als carrers de Filipines i del Coll, s’han eliminat les vorades existents i el carrer de Filipines s’ha reconfigurat com una via de plataforma única adaptant-la a la pendent del carrer. La banda de rodament s’ha resolt amb asfalt vermell i rigoles granítiques, com a la resta de carrers de l’entorn. Al carrer de les Filipines s’ha incorporat una filera d’arbrat d’alineació. Al carrer del Coll s’ha retirat a viver alguns exemplars per tal d’afavorir l’assolellament. En ambdós carrers la il·luminació s’ha resolt amb la mateixa lluminària que a la resta de la plaça.

“Les nostres arrels” una escultura simbòlica triada mitjançant procés participatiu
La plaça Assemblea de Catalunya llueix una escultura simbòlica relacionada amb el nom de la plaça, anomenada “Les nostres arrels”, dissenyada per tres alumnes de quart de Disseny d’Interiors de l’Escola Superior de Disseny i Art Llotja. Les alumnes són Aina Mitjans, Cristina Nacher i Eva Oliveras. Aquest element escultòric se centra en el fet que l’Assemblea de Catalunya no hauria estat possible sense la unió del poble català. Una unió que és fruit de l’estima cap a la nostra terra i les nostres arrels.

Les arrels esdevenen peces de formigó armat modulades que neixen a la font existent i creixen vertical i horitzontalment. A més, inclouen frases gravades en baix relleu que els propis veïns podran suggerir. La font compta amb elements bidimensionals i tridimensionals. Les horitzontals s’estenen cap a l’exterior de la font integrant-se en el paviment. Les verticals s’eleven 4 figures formades pels mateixos elements de formigó que remeten a quatre figures humanes i que simbolitzen la personificació del poble.

Per tal de fer la tria de l’element, l’Ajuntament de Barcelona, a través del districte de Sant Andreu, va posar-se en contacte amb l’escola Llotja per tal que els seus alumnes poguessin fer algunes propostes d’element commemoratiu relacionat amb l’Assemblea de Catalunya. D’entre totes les propostes, el jurat en va triar dues que van ser validades pel Consell Assessor d’Art Públic de l’Ajuntament de Barcelona: “Les nostres arrels” i “Domus”. Aquesta darrera obra de Carme Illa i Jonathan Mármol.

Entre els dies 10 i 24 de març, tots els veïns i comerciants del barri de La Sagrera majors de 16 anys van poder votar entre aquestes dues opcions al Centre Cívic La Sagrera La Barraca. En total, van votar 224 persones amb un resultat de: 117 vots per “Les nostres arrels”, 104 per “Domus” i 3 vots en blanc.