Les reserves del Tren de l’Ensenyament d’FGC s’incrementen en més d’un 55% durant el curs 2013-2014

FGC2GLes reserves acumulades fins al mes de juny han augmentat un 56,33% respecte el mateix període de l’any anterior
El Tren de l’Ensenyament forma part del Programa Pedagògic d’FGC, amb el qual Ferrocarrils vol transmetre als escolars i als estudiants de cicles formatius la importància del tren com a mitjà de transport públic, eficaç i respectuós amb el medi ambient

Visita tallers FGC
El Tren de l’Ensenyament ha registrat aquest curs escolar 2013-2014 més de 6.722 reserves, el que representa un increment superior al 55% respecte a les reserves fetes durant el mateix període de l’any anterior. La majoria dels itineraris que presenta aquest projecte educatiu impulsat per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya han viscut un increment en el número de reserves. Els augments més significatius s’han produït en els itineraris del Tren del Ciment i l’activitat Descobreix l’Evolució del Ferrocarril, amb augments del 843% i 215% respectivament. També destaca l’itinerari del Funicular de Vallvidrera, que registra un increment vora el 150% respecte l’any anterior.

El Tren de l’Ensenyament és una iniciativa que Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya va iniciar ara fa 9 anys adreçada a escolars de tots els cicles formatius, inclosos els mòduls professionals, per transmetre la importància del tren com a mitjà de transport públic, eficaç i respectuós amb el medi ambient i inculcar-los els valors del servei públic i col•lectiu, tot plegat d’acord amb el currículum educatiu del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

Actualment, el Tren de l’Ensenyament posa a l’abast dels centres escolars un total de sis itineraris per als alumnes, amb acompanyament de monitors especialitzats, i amb noves propostes per escollir, com les activitats a Vall de Núria i al Tren del Ciment:

Itinerari 1 “Vine al Funicular de Vallvidrera”: activitat guiada on es treballa la importància de conèixer i respectar les normes de civisme i seguretat per viatjar i també el funcionament del funicular. Es fan activitats a l’Espai Provença, es visita una estació d’FGC segons la ubicació de l’escola i es visita la sala de màquines del Funicular de Vallvidrera.
Itinerari 2 “Descobreix l’evolució del Ferrocarril”: activitat guiada al Centre d’Interpretació del Ferrocarril de l’estació de Martorell-Enllaç on es treballa la història i l’evolució del tren i la importància de conèixer i respectar les normes de civisme i seguretat. Inclou a més la visita a una estació de la línia Llobregat-Anoia i un viatge amb el Cremallera de Montserrat (opcional).
Itinerari 3 “Coneix el funcionament de Ferrocarrils des de dins”: visita guiada al Centre de Comandament i al Centre Operatiu d’FGC, ambdós situats a Rubí, i des d’on es controla la xarxa de trens de les línies d’FGC i es fan les tasques de manteniment i de reparació.
Itinerari 4 “Descobreix els secrets del Cremallera de Montserrat”: tallers l’objectiu dels quals és donar a conèixer diferents mitjans de transport respectuosos amb el medi ambient, el funcionament del cremallera i el funicular, i la tradició i la història de la muntanya de Montserrat.
Itinerari 5 “Vall de Núria: el Cremallera, un enginy únic”: activitat guiada centrada en la història i funcionament del cremallera. L’activitat inclou, entre d’altres activitats, l’entrada a l’exposició del material mòbil del cremallera a l’estació del cremallera de Ribes Vila i el viatge en telecabina.
Itinerari 6 “Tren del Ciment: un tren històric”: el trajecte es realitza amb una locomotora dièsel de 4 cotxes i amb parada a 4 estacions, visitant, entre d’altres, els Jardins de Ca l’Artigas dissenyats a principis del segle XX per Gaudí o el Museu del Ciment Asland.

L’increment de reserves al Tren de l’Ensenyament (www.eltrendelensenyament.cat) consolida el Programa Pedagògic que Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya desenvolupa a les escoles d’arreu de Catalunya, una oferta que es completa amb d’altres activitats com “Una aula al Pirineu” on els estudiants poden visitar qualsevol de les estacions de muntanya del Grup FGC i descobrir així el Pirineu de Catalunya.