Exposició “Tren del Ciment, company de viatge”

FGC Tren del Ciment 100 anysInauguració de l’exposició “Tren del Ciment, company de viatge” al Museu del Ciment Asland de Castellar de n’Hug

L’exposició commemora els 100 anys del servei públic de viatgers del Tren del Ciment.

 

El president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Enric Ticó, i el director del mNACTEC, Jaume Perarnau, inauguraran l’exposició aquesta tarda a les 17.30 hores.

Avui divendres 13 de juny, a les 17.30 hores, s’inaugura al Museu del Ciment Asland de Castellar de n’Hug (Paratge del Clot del Moro, s/n de Castellar de n’Hug) l’exposició “Tren del Ciment, company de viatge”. El tren, anomenat popularment “carrilet”, feia un recorregut que s’iniciava a la mateixa fàbrica, al terme de Castellar de n’Hug, i anava fins a l’estació Guardiola-Bagà, on enllaçava amb la línia que arribava a Manresa.

 

L’exposició dóna a conèixer la història del Tren del Ciment des dels inicis, quan funcionava com a ferrocarril industrial, fins a partir de l’1 d’agost del 1914, quan va començar a prestar servei públic de viatgers. Aquest fet cabdal va millorar la qualitat de vida dels habitants d’una zona que es caracteritzava per la manca de comunicacions. A la mostra s’expliquen les anècdotes viscudes a través d’una família de tres generacions que van treballar a la fàbrica de ciment i al tren.
L’exposició organitzada pel Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) es podrà visitar al Museu del Ciment Asland de Castellar de n’Hug del 13 de juny al 20 de juliol del 2014: obert els dies 14 i 15 de juny i del 21 de juny al 20 de juliol de dilluns a diumenge d’11h a 14.30h i de 16.30h a 19h. La mostra serà itinerant i s’exposarà als altres municipis que formen part de la Comissió del Centenari: a Guardiola de Berguedà (del 22 de juliol al 24 d’agost) i a La Pobla de Lillet (del 26 d’agost al 9 de novembre del 2014).
El Tren del Ciment, reclam turístic
El Grup FGC explota turísticament des de juliol de 2005 el darrer tram de la línia: des de l’antiga estació de la Pobla-Apartador fins al Clot del Moro, passant per la Pobla Centre i els Jardins Artigas. Aquesta iniciativa sorgí de l’interès en la recuperació d’aquest tren històric, que fou molt important tant a nivell econòmic com social. Té un recorregut de 3,5 quilòmetres i disposa de 4 estacions: La Pobla de Lillet, la Pobla Centre, Jardins Artigas i Museu del Ciment-Castellar de n’Hug. El trajecte dura aproximadament 20 minuts, el realitza una locomotora dièsel nova amb quatre cotxes que tenen una capacitat per a 25 viatgers cadascun.
El Museu del Ciment Asland de Castellar de n’Hug
Està ubicat dins la fàbrica de ciment Asland, situada al paratge del Clot del Moro, al municipi de Castellar de n’Hug. La fàbrica és un edifici modernista construït de forma esglaonada per aprofitar la força de la gravetat en el procés de fabricació del ciment. Les restes conservades posen de manifest l’espectacularitat d’un dels conjunts fabrils més increïbles de la industrialització catalana, emmarcat en un singular entorn natural. L’any 2002, la fàbrica es converteix en el Museu del Ciment Asland de Castellar de n’Hug, formant part del Sistema Territorial del mNACTEC i és seu del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya. El Museu està situat a la part més baixa de la fàbrica i ocupa uns 250 m2 d’una nau coberta amb volta catalana de maó pla, on antigament s’ensacava el ciment i es carregava al tren de Guardiola. Al 2005, el consell executiu del Govern de la Generalitat va declarar-lo Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) en la categoria de monument històric.