LA GENERALITAT ES PLANTA DAVANT DE FOMENT I ES NEGA A FIRMAR EL NOU CONTRACTE DE SERVEIS DE RENFE

La Generalitat s’ha plantat davant del Ministeri de Foment pels incompliments a Rodalies. El govern ha suspès la reunió que tenia prevista amb Foment per la gestió de Rodalies i en què s’havia de firmar el nou contracte de serveis amb Renfe. L’executiu d’Artur Mas ha advertit que no el subscriurà fins que l’estat no compleixi els seus compromisos.

El govern exigeix el compliment de les inversions previstes a Rodalies. El pla 2008-2015 preveu unes inversions de 4.000 milions d’euros, però no se n’ha executat ni un 7%, segons la Generalitat. Per aquest 2012, ha afegit el govern, només s’ha aconseguit una partida mínima que supera de poc els 30 milions d’euros.

Un altre compromís pendent és la modificació de la llei ferroviària, que permetrà a la Generalitat escollir operador per explotar el servei, és a dir, que podrà prescindir de Renfe si vol. La norma havia d’estar aprovada i publicada abans del desembre del 2010, però encara no és ni un avantprojecte.

“Hem dit personalment a la ministra que no firmarem el contracte de serveis fins que no compleixin allò que està firmat i pactat. Perquè, quin valor té signar un contracte amb una part que, quan l’interessa, no ho compleix i és queda tan tranquil·la?”, s’ha queixat el conseller de Territori, Lluís Recoder.

Una altra de les actuacions que Renfe es va comprometre a fer fins al 2015 són les rodalies de Girona, Lleida i Tarragona.

La plantada simbòlica de la Generalitat també ha suposat aparcar el nomenament del nou director de Rodalies, càrrec que ocupa, des del 2007, Miguel Ángel Remacha.

Renfe ha acusat el govern, en un comunicat, de bloquejar la firma del contracte i el nou director per “peticions de caràcter polític”.