Rodalies de Catalunya augmenta la vigilància per frenar el vandalisme als trens

·El pla dotarà de personal de seguretat entre el 67% i el 100% dels trens que circulen els caps de setmana durant les hores més conflictive.
·Un de cada cinc casos de retards es produeix per actes vandàlics, que representen una despesa anual de quasi tres milions d’euros.
·Gairebé la meitat d’accions incíviques als combois i les estacions es concentra entre divendres i diumenge, a les nits i primeres hores del matí.
·La Divisió de Transport dels Mossos ha format el personal d’inspecció i control de Rodalies de Catalunya en la gestió de situacions de conflicte.

Rodalies de Catalunya posarà en marxa, a partir del proper mes de setembre, un pla per incrementar la vigilància en els trens i frenar els actes vandàlics que es produeixen en els combois i a les estacions, especialment durant els caps de setmana. Aquest pla, que suposarà una inversió d’1,9 milions d’euros, abordarà  tant la inseguretat que poden patir els empleats que desenvolupen tasques d’inspecció i control de bitllets, com la percepció d’inseguretat que poden tenir els usuaris del servei.

Un altre dels objectius és disminuir els actes vandàlics que causen importants danys a l’interior i exterior del tren. Només l’any passat, el vandalisme va representar a Rodalies de Catalunya una despesa addicional de gairebé tres milions d’euros.

Les accions vandàliques més repetides són l’accionament sense justificar de les alarmes dels trens, el trencament de vidres i del mobiliari de l’interior dels combois o les alteracions d’ordre públic a causa de comportaments incívics o directament violents. El 48% d’aquests actes es concentren els caps de setmana, en horaris de nit i durant les primeres hores del matí.

Aquestes situacions no només tenen una repercussió econòmica, sinó que causen retards en la circulació dels trens. Concretament, un de cada cinc retards registrats (19%) són deguts a causes imputables directament a accions vandàliques.


Gràfic per tipus d’incidència vandàlica

L’important reforç de vigilància en el recorregut dels trens suposarà que entre el 57% i el 100% dels combois circulin amb personal de seguretat durant les hores amb major taxa d’incidències, especialment a les nits i primeres hores del matí.  A més, es seguirà amb la coordinació i col·laboració amb els cossos de seguretat públics en els punts i trajectes identificats com a més crítics.

L’objectiu de percentatge de trens amb presència de personal de seguretat en el seu recorregut total o parcial, serà el següent:
De les 20.30h fins a final de servei els divendres, dissabtes, diumenges i festius: entre el 77% i el 100% de trens amb personal de seguretat, depenent de la línia.
Des de l’inici de servei fins a les 9.00h els dissabtes, diumenges i festius: entre el 67% i el 100% de trens amb personal de seguretat, depenent de la línia.
Els dies laborables a la línia R3 (l’Hospitalet de Llobregat-Puigcerdà per Vic), entre el 67% i el 83,3% de trens amb personal de seguretat, depenent de la franja horària.

El director general de Transports i Mobilitat, Ricard Font, considera que amb aquest reforç en la seguretat a Rodalies de Catalunya es dóna resposta al “triple objectiu d’augmentar la percepció de seguretat dels usuaris, millorar els índexs de puntualitat del servei i rebaixar l’elevat cost que suposa l’incivisme al cap de l’any”.

Aquesta inversió en seguretat es suma a la que ja es va començar a aplicar al setembre de 2010, quan Rodalies de Catalunya va incrementar el personal de seguretat a les estacions i a l’interior dels trens per evitar tant el frau com les actituds incíviques. En aquell moment ja es van incorporar en el dispositiu de vigilància un total de 32 agents de seguretat, el que va significar un increment del 20% respecte un dia laborable i un 30% en caps de setmana i festius.

Pla de formació per a empleats
D’altra banda, la Divisió de Transport de la Comissaria General de Mobilitat de la PGME (Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra) ha impartit un curs de formació i dotació als empleats per tal de gestionar situacions de conflicte. El curs va dirigit al personal d’inspecció i control de Rodalies de Catalunya i es tracten, entre d’altres punts, actuacions bàsiques de seguretat pública, habilitats de gestió de l’estrès i actuació en cas de conflicte. Aquest pla de formació és una mostra més de l’estreta col·laboració entre els Mossos d’Esquadra  i els treballadors de Rodalies que duen a terme tasques de coordinació en matèria de seguretat en els punts més problemàtics de la xarxa ferrovià.